Top 4: Sinterklaas-hits

- Top 4

 Paul van Vliet Ome Henk Henk & Henk Coole Piet
Top 4: Sinterklaas-hits

Mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt hij jou, wat brengt hij mij, wat brengt hij jou en mij? Dit jaar geen Top 40-hits in ieder geval, want het is alweer een hele tijd geleden dat er een sinterklaashit in de Top 40 stond. 

Daarom duiken we eens in de archieven en zetten we de grootste sinthits uit de jaren 70, 80, 90 en de 21e eeuw voor je op een rij.

1 MAJOOR KEES EN DE SINTERKLAHAAS- paul van vliet (1976)
In 1976 stond er voor het eerst een sinterklaashit in de Top 40. Dat was Majoor Kees En De Sinterklahaas van cabaretier Paul Van Vliet. In de jaren 60 en 70 kwam het nog weleens voor dat er een hele conference uit een cabaretvoorstelling op single werd gezet. Soms bereikte zo'n singletje zelfs de Top 40. Toevallig is de allereerste Sinterklaashit ook de allerlaatste conference die in de Top 40 heeft gestaan. Majoor Kees maakte in 1971 voor het eerst zijn opwachting in een conference van Paul Van Vliet. In zijn theaterprogramma Noord-West parodieerde hij met het typetje de toenmalige democtratisering van het leger. In de herst van 1976 maakte Paul Van Vliet in zijn nieuwe theaterprogramma Tien Jaar Onderweg opnieuw gebruik van het typetje. Als toegift verscheen de majoor ten tonele om aan zijn mannen uit te leggen hoe het sinterklaasfeest gevierd moet worden. De conference werd zo populair dat hij op single verscheen en de Top 40 bereikte. Paul Van Vliet maakte zelfs een apart filmpje voor TopPop waarin hij de conference opvoert. Dat filmpje zie je hieronder. Na de sinterklaasperiode was Majoor Kees En De Sinterklahaas natuurlijk niet actueel meer. Daarom schreef Paul Van Vliet snel een nieuwe Majoor Keesconference, waarin hij zichzelf verkiesbaar stelde voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1977.

2 SINTERKLAAS, WIE KEN HEM NIET?- henk & henk (1982)
In december 1982 stonden Henk Westbroek en Henk Temming van Het Goede Doel met twee singles tegelijk in de Top 40: met België (Is Er Leven Op Pluto...?) en met Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet?. Omdat Westbroek & Temming hun sinterklaasliedje niet goed vinden passen bij het serieuzere materiaal van Het Goede Doel wordt deze single onder de naam Henk & Henk uitgebracht. Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet? is de enige Sinterklaashit die ooit een re-entry in de Top 40 heeft gemaakt. Dat gebeurde in 2013. In dat jaar werd de zwartepietendiscussie voor het eerst breed uitgemeten in de media. Veronica-dj was een voorstander van het in stand houden van de zwartepiettraditie. Als actie wilde hij de hit Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet? - vanwege de tekstregel "Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet" - op nummer 1 in de Top 40 krijgen. Dát lukte niet. Het nummer bereikte de 26e plaats: twee plaatsjes lager dan de positie die het nummer in 1982 bereikt had. Henk Temming haalde in 1991 nogmaals de Top 40 met een Sinterklaas-hit. Zijn nummer Ik Vraag Aan Sinterklaas Een Heel Gelukkig Kerstfeest haalde in 1991 de 22e plaats.

3 OLEE OLEE SINTERKLAAS IS HERE TO STAY!!!- ome henk (1991)
In de eerste helft van de jaren 90 bereikte twee sinterklaasmedleys de Top 40. In 1994 had je Sinterklaas K. Poentje van K. Dootje. In dit nummer zijn verschillende traditionele sinterklaasliedjes voorzien van een housebeat. Aan de oorspronkelijke teksten is niet veel gerommeld, al kon K. Dootje het ook niet later om de versie "Sinterklaas is jarig, zet hem op de pot" in de medley te verwerken. Drie jaar eeder maakte Ome Henk het met Olee Olee Sinterklaas Is Here To Stay!!! heel wat bonter. Ook hij nam bekende sinterklaasliedjes als basis, maar herschreef alle teksten. De teksten werden niet vulgair, maar van respect voor de Goedheiligman bleef maar weinig over. Maar de Sint neemt zelf wraak in het nummer. Zoals veel avonturen van Ome Henk eindigt ook dit nummer in een grote vechtpartij. Sinterklaas slaat de Kerstman in elkaar, waarna met de hulp van Zwarte Piet ook de Paashaas eraan moet geloven.

4 DE SPEELGOEDDIEF- coole piet (2007)
Ben je geboren rond het jaar 2000? Grote kans dat je als kind dan wel eens naar De Club Van Sinterklaas hebt gekeken. In deze serie op Fox Kids (later Jetix) kreeg een groep Zwarte Pieten het jaarlijks aan de stok met een slechterik die om de een of de andere reden het sinterklaasfeest wilde verstoren. Van 1999 tot en met 2009 werden er tien seizoenen van deze serie gemaakt. Van het tweede tot en met het achtste seizoen werd de herkenningsmelodie ingezongen door Coole Piet, die zelf ook een rol had in de serie. Vanaf seizoen 5 uit 2004 werden deze liedjes ook op single uitgebracht. De liedjes kregen dezelfde titels mee als de namen van de series. De eerste single De Brieven Van Jacob werd geen hit, maar de opvolgers De Streken Van Tante Toets, Paniek In De Confettifabriek en De Speelgoeddief bereikten wel de Top 40. Paniek In De Confettifabriek werd in 2006 zelfs een nummer 1-hit. Ondanks dat De Speelgoeddief van de eerste plaats werd gehouden door Don't Stop The Music van Rihanna, is dát nummer de grootste hit van Coole Piet en ook meteen de grootste sinterklaashit aller tijden. Het liedje sloot aan op de gebeurtenissen in de televisieserie, waarin de rijke jongen Felix stiekem heel veel snoep en speelgoed uit het kasteel van Sinterklaas steelt, omdat hij vroeger nooit cadeautjes heeft gekregen van de Sint. Tenminste, dat denkt hij ...

(Foto: Rob C. Croes, Nationaal Archief / Anefo)