Top 4: Songfestivalcovers

- Top 4

 Miss Montreal Angelique Roxeanne Hazes Al Martino Paul Mauriat and His Orchestra
Top 4: Songfestivalcovers

Dankzij Miss Montreal staat er voor de vijftiende keer in de geschiedenis een cover van een songfestivalliedje in de Top 40. Haar top 10-hit Door De Wind is namelijk een bewerking van de Belgische inzending van 1989, oorspronkelijk gezongen door Ingeborg en geschreven door haar toenmalige vriend Stef Bos.

Het zou zomaar kunnen dat Door De Wind binnen twee maanden gaat uitgroeien tot de succesvolste sonfestivalcover in de Top 40. Vooralsnog ziet de top 4 er als volgt uit:

1 Angelique - Een Beetje Geld Voor Een Beetje Liefde

Tussen de vijftien songfestivalcovers in de Top 40 hebben gestaan, zit precies één schuin liedje. Laat dat nou net de de succesvolste Eurovisiecover in de lijst zijn! In Een Beetje Geld Voor Een Beetje Liefde bezingt de fictieve prostituee Angelique haar dagelijkse werkzaamheden in de Yab Yum. Het liedje zorgde voor veel controverse. Sommige luisteraars vonden het aanstootgevend en Ralph Siegel, de componist van het nummer, was ook niet blij met deze pikante versie. Een Beetje Geld Voor Een Beetje Liefde kwam in de zomer van 1982 bijna even hoog in de lijst als het origineel. 2½ maand nadat de overtuigende songfestivalwinnares Nicole een nummer 1-hit had gescoord met Ein Bißchen Frieden, werd de parodie van de eerste plaats gehouden door Someone Loves You Honey van June Lodge and Prince Mohammed. Het succes van de hit leidde ertoe dat Anneke Drent, een zangeres die al jarenlang optrad on de naam Angelique, noodgewongen onder haar eigen naam is gaan zingen. Zij was het zat dat ze telkens werd aangezien voor die zangeres van dat vieze liedje. Ondertussen gonsde het van de geruchten over wie het plaatje dan wel had ingezongen: Patricia Paay, Jody Pijper, Hanny, Linda Williams? Pas in 1984 onthulde de Rijswijkse zangeres Conny Schouman in een uitzending van TV Privé dat zij de zangeres van het liedje was.

2 Roxeanne - Ik Hou Van Jou

Het enige Nederlandse songfestivalliedje dat ooit in een cover in de Top 40 heeft gestaan, is Ik Hou Van Jou. De originele versie van Maribelle werd voor het Songfestival van 1984 in Luxemburg redelijk kansrijk geacht, maar moest genoegen nemen met een teleurstellende veertiende plaats. In de Top 40 strandde het nummer op de 33e plaats. Desondanks groeide het nummer in ons land uit tot een ware songfestivalklassieker. Zelfs in het buitenland bleef het liedje niet onopgemerkt, want verschillende internationale artiesten als Cilla Black, Engelbert Humperdinck, John McCook en José Carreras zongen het nummer ooit in hun eigen taal. In 1992 haalde een cover van Gordon de Top 40, maar die kwam in de Top 40 niet verder dan de 26e plaats. De eerste artiest die het nummer wist om te toveren tot een top 10-hit was Roxeanne Hazes. De destijds 14-jarige zangeres deed in 2007 mee aan het eerste seizoen van programma So You Wanna Be A Popstar?, een zangerwedstrijd op SBS 6 waarin bekende Nederlanders het tegen elkaar opnamen. In de zevende aflevering zong ze Ik Hou Van Jou en haar uitvoering viel zodanig in de smaak dat ze op single werd uitgebracht. Hoewel ze een aflevering later afviel, scoorde ze met haar debuutsingle wel een grotere hit dan de uiteindelijk winnaar (Erik Hulzebosch) en de runner-up (Sascha Visser). In de competitie eindigde zij op de zelfde plaats als Ik Hou Van Jou in de Top 40: op nummer 4.

3 Al Martino - Volare

Ik Hou Van Jou is niet het enige songfestivalliedje waarvan twee covers de Top 40 hebben bereikt. Dat geldt ook voor Io Senze Te, de Zwitserse inzending van Peter, Sue & Marc uit 1981. Dat nummer werd in een Nederlandse vertaling van Toon Gispen als Het Is Nog Niet Voorbij zowel een hit voor Willeke Alberti als voor Gerard Joling. De derde Eurovisiecompositie die in twee covers de Top 40 haalde, is Volare. Geen wonder eigenlijk, aangezien dit het meest gecoverde songfestivalnummer uit de geschiedenis is. Het is zelfs door zoveel mensen gezongen, dat lang niet iedereen meer weet dat dit nummer ooit de Italiaanse songfestivalinzending was. In 1958 eindigde dit nummer in Hilversum op de derde plaats, terwijl de winnaar en de runner-up van dat jaar inmiddels totaal vergeten zijn. De oerversie werd gezongen door Domenico Modugno onder de titel Nel Blu Dipinto Di Blu. Ondanks dat hij niet won, werd zijn nummer een wereldhit. Het bereikte zelfs de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100, waar het een van de weinige niet-Engelstalige nummer 1-hits is. Als de Top 40 in 1958 al had bestaan, was het hier ongetwijfeld ook een grote hit geweest. In 1976 werd Volare een top 3-hit dankzij een discoversie van de toen 48-jarige Al Martino. In 1990 werd het nummer opnieuw een hit in de uitvoering van de Gipsy Kings, maar die strandde op nummer 30.

4 Paul Mauriat and His Orchestra - Love Is Blue

Vicky Leandros herinneren we ons vooral als de zangeres die in 1972 namens Luxemburg het Eurovisiesongfestival won met Après Toi en daarmee een dikke nummer 1-hit scoorde. Vijf jaar eerder had ze echter ook al eens meegedaan. In 1967, het jaar Sandie Shaws Puppet On String, eindigde ze op de vierde plaats met het liedje L'amour Est Bleu. Haar uitvoering werd geen internationale hit, maar instrumentale easylisteningversie van Paul Mauriat wel. In februari 1968 bereikte zijn uitvoering zelfs de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Een maand later kwam L'amour Est Bleu ook in de Top 40 binnen, waar het uiteindelijk de dertiende plaats bereikte. De uitvoering van Paul Mauriat zorgde ervoor dat er nog veel meer versies van het werden opgenomen, vooral veel instrumentale versies. L'amour Est Bleu groeide zelfs uit tot het op één na meest gecoverde songfestivalliedje na Volare. In de Top 40 hoorde we compositie na 1968 nog één keer terug. In 1969 verwerkte de Amerikaanse r&b-groep The Dells het nummer in hun Medley: See A Rainbow - Love Is Blue. Deze medley haalde in augustus van dat jaar de elfde plaats, maar verzamelde net iets te weinig punten voor een notering in deze top 4.

(Foto: DenD / YouTube / Roxeanne Hazes in gesprek met Vanessa Bontje / CC BY 3.0)