Top 4: Succesvolste acts

- Top 4

 Madonna David Guetta Marco Borsato Rihanna
Marco Borsato

Een bijzonder moment in de ranglijst van succesvolste acts aller tijden. Marco Borsato passeert vandaag The Rolling Stones. Daarmee staat Marco voor het eerst sinds juli 2018 weer in de top 4 van act met de meeste punten. The Rolling Stones vallen voor het eerst in de geschiedenis buiten deze top 4 en belanden op plaats 5.

Het is niet voor het eerst dat Marco Borsato een legendarische Britse band uit deze top 4 stoot. Toen hij in 2008 voor het eerst bij de succesvolste vier acts uit de Top 40-geschiedenis belandde, verwees hij The Beatles naar de vijfde plaats. Marco passeerde kort daarna ook nog Michael Jackson en stond vervolgend bijna vijf jaar op nummer 3 achter Madonna en The Rolling Stones. In 2013 werd de Nederlandse zanger zelf ingehaald door Rihanna en toen hij in 2018 ook nog gepasseerd werd door David Guetta belandde hij na tien jaar weer buiten de top 4.

Maar nu is het tij gekeerd, want dankzij zijn nieuwe nummer 1-hit Hoe Het Danst weet hij over The Rolling Stones te wippen en terug te keren in de top 4. Naar verwachtig zal hij daar voorlopig wel even blijven staan, want The Rolling Stones hebben al ruim tien jaar geen hit meer gescoord. Het gat met actieve concurrenten, zoals Anouk, P!nk en Calvin Harris, is nog zo'n 3000 punten, dus ook daarover hoeft Marco zich geen zorgen te maken. Of Marco nog verder zal klimmen in deze lijst, zal afhangen van de vraag of hij na Hoe Het Danst met een succesvolle opvolger kan komen. En dan moet hij ook nog rekening houden met het feit dat David Guetta en Rihanna de komende jaren ook nog zullen doorgaan met het verzamelen van punten.

Marco Borsato is pas de derde Nederlander die ooit in de top 4 van succesvolste acts aller tijden heeft gestaan. Zijn voorgangers waren de Golden Earring en The Cats, die in de jaren 70, 80 en 90 allebei zo'n 23 jaar in dit overzicht hebben gestaan. De act die het langst in deze top 4 heeft gestaan, is The Rolling Stones. Zij hebben deze top 4 sinds het begin van de Top 40 in 1965 nooit verlaten. Tot deze week dan. De eerste 2½ maans van 1965 stond de groep rond Mick Jagger op nummer 1 in dit lijstje, en daarna ook nog een van 1982 tot 2008. In de afgelopen vijf jaar zakten The Stones verder naar nummer 3 (2014), nummer 4 (2018) en nu dus ook naar nummer 5. De onderstaande vier acts waren hiervoor verantwoordelijk.

1 RIHANNA, 14741 punten

2 MADONNA, 13428 punten

3 DAVID GUETTA, 12860 punten

4 MARCO BORSATO, 11914 punten