Top 4: Succesvolste acts uit Den Haag

- Top 4

 Kane Anouk Golden Earring Di-Rect
Den Haag

Sinds deze week staat Di-Rect in de top 4 van succesvolste acts uit Den Haag. Slechts twee groepen en één zangeres uit de Hofstad verzamelden nog meer punten dan de groep rond Spike en Marcel Veenendaal. Weet jij om wie het gaat?

1 Golden Earring

Den Haag werd midden jaren 60 de 'beatstad' genoemd. In de Zuid-Hollandse hoofdstad waren destijds honderden bandjes actief, waarvan er verschillende ook de Top 40 haalden. Denk maar aan The Motions, Q65 en Shocking Blue. Een band overschaduwde echter vrijwel direct het succes van alle andere Haagse bandjes. Toen ze op 2 april 1966 het record van succesvolste Haagse act in de Top 40 van Johnny Lion overnamen, heetten ze nog Golden Earrings, maar sinds 1969 kennen we ze als Golden Earring. Aanvankelijk was Frans Krassenburg, maar hij werd in 1967 vervangen door Barry Hay. Toen in 1970 drummer Cezar Zuiderwijk de groep kwam, kreeg Golden Earring de samenstelling zoals we die anno 2020 nog steeds kennen, met George Kooymans op gitaar en Rinus Gerritsen op de bas. Hun palmares is indrukwekkend. In veertig jaar verzamelde de groep 47 Top 40-hits, waarvan er 27 in de top 10 en 5 zelfs op de eerste plaats terechtkwamen. Het zal dan ook niet verbazen dat Golden Earring niet alleen de succesvolste band uit Den Haag, maar ook nog steeds de succesvolste band uit de hele Nederlandse muziekgeschiedenis is.

2 Anouk

De succesvolste band van Nederland zal Golden Earring voorlopig nog wel even blijven. Het record van succesvolste act uit Den Haag komt voor het eerst sinds de jaren 60 echter wel in gevaar. De dreiging komt nota bene van een zangeres die door Barry Hay en George Kooymans zelf ontdekt is. Het gaat natuurlijk over Anouk. Hay en Kooymans produceerden in 1997 haar debuutalbum Together Alone, dat naast de top 10-hits Nobody's Wife en Sacrifice de door hen geschreven Tipparadenotering Mood Indigo bevat. In de jaren die volgden, bewees Anouk dat ze ook zonder de hulp van haar stadgenoten een grootse carrière kon uitbouwen. Tussen 1997 en 2019 scoorde ze 36 hits en inmiddels komt ze qua Top 40-punten akelig dicht in de buurt bij de scorde van Golden Earring. Zij verzamelden in totaal 9093 punten, terwijl Anouk nu op 8957 punten staat. Dat wil zeggen dat de 45-jarige zangeres met nog één bescheiden hit het succes van haar ontdekkers kan overtreffen.

3 Kane

Twee jaar na het Top 40-debuut van Anouk stond de Haagse band Kane voor het eerst in de Top 40. De band had door de jaren heen verschillende samenstellingen, maar zanger Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen vormden altijd de spil. Kane scoorde in totaal 25 hits, waarvan er drie de eerste plaats haalden: Something To Say, Fearless en Shot Of A Gun. Qua Top 40-punten komt de groep niet in de buurt van Golden Earring, maar op één ander vlak overtreffen zij hun stadgenoten. Tussen 2000 en 2013 pakten ze 15 keer de Alarmschijf, terwijl Golden Earring dat maar 9 keer lukte. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat in de eerste vijf jaar van de Top 40-geschiedenis de Alarmschijf nog niet bestond. Als dat wel zo was geweest, had Golden Earring op dit gebied beslist hoger gescoord. Er is slechts een Nederlandse act met nog meer Alarmschijven dan Kane en dat is ... Anouk. De kans dat Kane daar nog bij in de buurt gaat komen, is klein, want in 2014 zijn Dennis en Dinand uit elkaar gegaan.

4 Di-Rect

Hoewel Earth & Fire ook vaak tot de Haagse muziekscene wordt gerekend, hebben we de groep rond Jerney Kaagman niet opgenomen in deze top 4. Deze band was namelijk afkomstig uit Voorburg, dat weliswaar tegen Den Haag aan ligt, maar tot een andere gemeente behoort. Earth & Fire zou zijn plekje in deze top 4 waarschijnlijk toch binnenkort hebben moeten afstaan aan de jongens van Di-Rect. Earth & Fire staat namelijk op 3575 punten en daar zullen de jongens van Di-Rect dankzij hun top 3-hit Soldier On ongetwijfeld binnen een maand overheen gaan. Dit weekeinde overtroffen ze al de score van Shocking Blue, die daarmee naar de vijfde plaats in het overzicht van succesvolste Haagse acts verwezen wordt. Voorlopig is Hungry For Love uit 2005 nog de grootste hit van Di-Rect, maar het ziet ernaar uit dat Soldier On weleens het grootste succes van de band kan worden. Dat is een bijzondere prestatie, want voor hun comeback had Di-Rect 6½ jaar niet meer in de Top 40 gestaan en al ruim 13 jaar niet meer in de top 10. Di-Rect bewijst op dit moment dat de groep na het vertrek van Tim Akkerman in 2009 zeker nog niet afgeschreven is.

(Foto: Christopher A. Dominic)