Top 4: Succesvolste Belgen

- Top 4

 Lost Frequencies Clouseau K3 Stromae
Top 4: Succesvolste Belgen

Sinds deze maand is Lost Frequencies de succesvolste Belg uit de Nederlandse Top 40-geschiedenis. De Brusselse dj pakt het record af van Clouseau. Meer achtergronden lees je in deze top 4.

In juli meldden we al dat Lost Frequencieshet record van succesvolste Belgische man in de Top 40 had afgepakt van Stromae. De afgelopen twee maanden verzamelde hij met zijn huidige hit Love To Go zoveel punten dat hij zich nu zelfs de succesvolste act uit België mag noemen. Felix De Laet, zoals de dj in het dagelijks leven heet, is pas de derde act die deze titel mag voeren. Hij pakt het record af van de Vlaamse groep Clouseau. Deze groep, die tegenwoordig alleen nog uit de broers Koen en Kris Wauters bestaat, had het record bijna dertig jaar in handen. Clouseau had de titel op 19 januari 1991 veroverd van Adamo. Deze Italo-Belg was op 2 januari 1965, toen de eerste Top 40 op de radio werd uitgezonden, de enige Belg die genoteerd stond. Hij is daarna 26 jaar lang de succesvolste Belg aller tijden gebleven.

Door de jaren heen zijn er verschillende Belgen geweest die in de buurt zijn gekomen van het record zijn gekomen. Zo kwam Rocco Granata dankzij zijn succesvolle newbeatversie van Marina in 1989 aardig dicht in de buurt bij de score van Adamo. Rocco had zijn hit voor een deel te danken aan VTM, die dat jaar als eerste commerciële omroep van Vlaanderen de lucht in ging. Met name het muziekprogramma 10 Om Te Zien zorgde voor een opleving van Vlaamse muziek. Dit programma was is Nederland niet te zien, maar het gaf de Vlaamse muziekindustrie zo'n boost dat grote hits in Vlaanderen ook tot de Nederlandse hitlijst wisten door te dringen. In de periode scoorden ook Technotronic en Vaya Con Dios grote hits, maar tegen de Doe Maar-achtige taferelen van Clouseau konden deze acts niet op.

De enige andere acts die daarna nog bij de score van Clouseau in de buurt kwamen, waren K3 en Stromae. Deze twee acts vervolledigen de top 4. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat Lost Frequencies zich zorgen hoeft te maken over het behoud van zijn titel. K3 bestaat nog wel - in een nieuwe bezetting - maar heeft na Mamasé! uit 2009 geen hits meer gescoord. Stromae stond in 2014 voor het laatst in de lijst en we wachten inmiddels al zeven jaar op een nieuwe album van hem. Clouseau haalt in eigen land nog wel met enige regelmaat de Ultratop 50, maar de afgelopen vijf jaar zaten daar slechts twee top 10-hits tussen. Hun laatste notering in de Nederlandse Top 40 stamt alweer uit 1996. Ook niet echt een bedreiging voor Lost Frequencies dus.

Na 26 jaar een Waalse act en 30 jaar een Vlaamse act is het record nu voor het eerst in handen van een Brusselse act. Daarmee heeft elk gewest van België inmiddels een recordhouder afgevaardigd. Of Lost Frequencies het record net zo lang op zijn naam weet te houden als zijn voorgangers weten op zijn laatst in de tweede helft van de jaren 40.

1 Lost Frequencies

2 Clouseau

3 K3

4 Stromae

(Foto: 97.8 Dance FM / YouTube / Lost Frequencies Exclusive Interview at Tomorrowland 2018 / CC BY 3.0)