Top 4: Succesvolste dj's

- Top 4

 David Guetta Calvin Harris Avicii Tiësto
Top 4: Succesvolste dj's

Het succes kan niet op voor Tiësto. Sinds deze week behoort hij opnieuw tot de vier succesvolste dj's in de Top 40-geschiedenis. In dit artikel lees je hoe die top 4 eruitziet.

1 David Guetta

David Guetta voert al meer dan tien jaar de titel van meest succesvolste dj uit de Top 40-geschiedenis. Op 2 oktober 2010 nam hij het record van Tiësto over. De Franse dj had op dat moment een grote hit dankzij zijn bijdrage aan Club Can't Handle Me van Flo Rida. Later zouden nog vele grote hits volgen, zoals Titanium, Dangerous en Flames. Zijn record is in al die jaren nooit in gevaar gekomen. Inmiddels heeft de 53-jarige producer zich zelfs opgewerkt tot de op een na succesvolste Top 40-act aller tijden. Hij is Rihanna, die sinds 2017 geen nieuwe hits meer heeft bijgeschreven, tot op 1000 punten genaderd. Daarmee bestaat de kans dat David zich binnen twee jaar ook deze titel kan toe-eigenen. Zeker zolang Rihanna het gas niet intrapt.

2 Calvin Harris

Misschien is een samenwerking met Rihanna wel de sleutel naar de weg om de succesvolste Top 40-dj te worden. De Barbadiaanse zangeres heeft namelijk met slechts twee dj's samen in de Top 40 gestaan. Ze scoorde twee hits met David Guetta en twee hits met Calvin Harris. Deze 36-jarige Schot is met meer dan 5000 punten verschil de op een na succesvolste dj in de Top 40-geschiedenis. In 2011 scoorde hij (met Rihanna) zijn eerste grote hit met We Found Love en sinds zijn succesjaar 2014 mag hij zich tot de vier grootste Top 40-dj's rekenen. In dat jaar scoorde hij maar liefst twee nummer 1-hits. Daarmee werd hij de tweede dj die in één kalenderjaar tweemaal de eerste plaats wist te bereiken.

3 Avicii

De eerste dj die binnen een jaar twee nummer 1-hit scoorde, was Avicii. Dat deed hij in 2013 met de nummers Wake My Up! en Hey Brother, afkomstig van zijn debuutalbum True. Zijn Top 40-carrière begon in 2010 met de hit Bromance, toen nog onder de naam Tim Berg, die hij gebruikte voor het uitbrengen van experimentelere muziek. De meest hits zou hij echter scoren onder de naam Avicii. Met zijn eerste nummer 1-hit Wake Me Up! verzamelde hij meer dan 1000 Top 40-punten. Daarmee is hij de enige dj die zo'n grote hit heeft gescoord. In 2018 overleed de Zweedse dj op 28-jarige leeftijd. Hoewel hij sindsdien nog drie postume hits heeft gescoord, valt te verwachten dat zijn score de komende jaren door collega's zal worden ingehaald. Het verschil met Tiësto is momenteel weliswaar nog meer dan 1000 punten.

4 Tiësto

Het is niet de eerste keer dat Tiësto zijn opwachtig maakt in de top 4 van succesvolste dj's aller tijden. Eind 2003 deed hij dat ook al eens dankzij het succes van zijn nummer 2-hit Traffic. Hij hield het ruim veertien jaar vol in deze top 4, die hij tussen 2007 en 2010 zelfs drie jaar wist aan te voeren. Pas in februari 2018 werd hij door de jonge Noor Kygo naar de vijfde plaats verwezen. Nadien werd hij ook nog gepaseerd door landgenoot Armin Van Buuren, maar inmiddels heeft de Bredase dj zich gerevancheerd door zijn collega's weer in te halen. De komende maanden zullen uitwijzen of hij het net zo lang in deze top 4 weet vol te houden als tussen 2003 en 2018. De concurrentie om de vierde plek is moordend en Martin Garrix solliciteert de laatste maanden ook naar deze positie.

(Foto: BredaNu / YouTube / Breda in Beeld - Dance Music Playground met Tiësto / CC BY 3.0)