Top 4: Terugkerende top 10-rappers

- Top 4

 LL Cool J Run DMC
Top 4: Terugkerende top 10-rappers

Wie een halfjaar geleden had voorspeld dat Snow nog eens een top 10-hit zou scoren, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch is dit inmiddels wel gebeurd. Samen met Daddy Yankee is de 49-jarige dancehallrapper naar 4 gestegen met Con Calma, een bewerking van zijn nummer 2-hit uit 1993: Informer.

Snow is niet de eerste rapper die zolang op een nieuwe top 10-hit moest wachten. Wij zochten voor je uit welke rappers en rapgroepen het langst moesten wachten op een nieuwe top 10-hit.

1 SUGARHILL GANG, na 29 1/2 jaar
Rapper's Delight van The Sugarhill Gang is een bijzondere Top 40-hit. Toen het nummer op 15 december 1979 binnenkwam in de lijst, maakte de Top 40 voor het eerst kennis met hiphop. Het bleek een aangename kennismaking, want binnen twee maanden steeg dit nieuwe muziekgenre, dat inmiddels niet meer weg te denken is uit het huidige hitlandschap, door naar de eerste plaats. Ondanks de populariteit van hiphop zagen we Wonder Mike, Big Bank Hank en Master Gee nadien niet mee terug in de Top 40, afgezien van een remix die Ben Liebrand in 1989 van het nummer maakte. Een andere dj zorgde er in 2009 voor dat The Sugarhill Gang na 29½ jaar terugkeerde in de Top 40 en zelfs weer een top 10-hit scoorde. Die eer ging naar Bob Sinclar. Hij liet het legendarische raptrio meedoen op zijn track Lala Song, die in mei 2009 in de top 5 belandde. Big Bank Hank was er toen overigens niet meer bij. Hij was vervangen door Hen Dogg.

2 SNOW, na 26 jaar
De Canadese dancehallraper Snow stond in de lente van 1993 drie weken op de tweede plaats in de Top 40, maar zijn reggaehit Informer werd van de eerste plaants gehouden door Mr. Blue van René Klijn en What Is Love van Haddaway. Terwijl het nummer nog in de lijst stond, scoorde hij al een hit met de opvolger Girl I've Been Hurt, maar die track kwam niet in de buurt van het succes van Informer. Nadien is Snow nog wel doorgegaan met het maken van muziek, maar buiten zijn thuisland sloeg die nauwelijks aan. In de rest van de wereld werd Snow al snel vergeten. Dat is tot dit jaar gerekend, want Daddy Yankee haalde de 26 jaar oude track onder het stof vandaan. De Puerto Ricaan was 16 jaar toen Informer een grote hit was en noemt het een van zijn favoriete tracks uit zijn jeugd. Toen Snow Daddy Yankees bewerking Con Calma hoorde, was hij direct enthousiast. Dankzij zijn gastbijdrage aan het nummer scoort Snow nu de tweede top 10-hit in zijn carrière.

3 RUN DMC, na 11 jaar
Een van de meest invloedrijke rapgroepen in de muziekgeschiedenis is Run DMC. Het is de enige rapgroep die in 1985 optrad tijdens Live Aid en de eerste rapgroep die op de voortkant van het legendarische muziektijdschrift Rolling Stone prijkte. Desondanks heeft Run DMC tijdens zijn actieve periode maar één in keer in de Top 40 gestaan. In oktober 1986 werd hun crossoverhit Walk This Way (met de medewerking van Steve Tyler en Joe Perry van Aerosmith) van de eerste plaats gehouden door The Final Countdown van Europe. Net als bij Snow leek het er lange tijd op dat we Run DMC niet meer zouden terugzien in de Top 40. Dat veranderde toen de Amerikaanse producer Jason Nevins hun debuutsingle It's Like That onder handen nam en er een remix van maakte. Wat in 1986 niet lukte, lukte in de eerste week van 1998 wel. De remix van It's Like That steeg ruim elf jaar na Walk This Way naar de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. In tegenstelling tot The Sugarhil Gang en Snow leverden Run, DMC en Jam Master Jay zelf geen nieuwe bijdrage aan hun tweede top 10-hit.

4 LL COOL J, na 9 jaar
In 1987 brak hiphop definitief door in ons land. Run DMC, Public Enemy, The Beastie Boys, Eric B. & Rakim en LL Cool J gaven allemaal hun eerste optreden in Nederland. De laatste drie acts scoorden in 1987 ook hun eerste Top 40-hit. De grootste hiphophit van dat jaar was weggelegd voor LL Cool J, die met zijn rapballad I Need Love in oktober 1987 de top 3 bereikte. Ondanks de populariteit van dit nummer zagen we de New Yorkse rapper 8½ jaar niet meer terug in onze hitlijst. Dat veranderde pas in 1996, toen hij met zijn comebackhit Hey Lover de 12e plaats bereikte. Op zijn tweede top 10-hit hoefde hij toen niet lang meer te wachten. Die kwam vier maanden later met Doin It. In tegenstelling tot de andere rappers in deze top 4 heeft LL Cool J daarna nog een aantal top 10-hits gescoord. Loungin, Hit 'em High (The Monstars' Anthem) en All I Have bereikten ook allemaal het bovenste kwart van de lijst.