Top 4: Zomerhits met aanstekelijke dansjes

- Top 4

 Las Ketchup Los Del Rio Mikis Theodorakis Duo Acropolis Trio Hellenique Kaoma
Top 4: Zomerhits met aanstekelijke dansjes

Het is weer zomer. Tijd om in deze rubriek vier zomerhits op een rij te zetten. Niet zomaar zomerhits, maar zomerhits die hun populariteit voor een groot deel te danken hadden aan een aanstekelijk dansje, dat we destijds allemaal meededen.

1 La Danse De Zorba - Trio Hellenique / Duo Acropolis / Mikis Theodorakis

Op 4 juni 1965 schreef Henk van der Meyden in de showpagina van De Telegraaf een uitgebreid artikel over een nieuwe rage die zich vanuit Parijs over de rest van Europa verspreidde. "Het is de Sirtaki, een nieuwe versie van een oude Griekse dans. Het is moeilijk een voorspelling te doen wat nieuwe dansen betreft, maar toch ben ik er zeker van dat de Sirtaki ons land gaat veroveren en binnenkort een rage zal zijn. Het zal de zomerhit van dit jaar zijn en dat kan ik alleen maar toejuichen." Van der Meyden kreeg gelijk. Een week na zijn artikel kwam La Danse De Zorba de Top 40 binnen en stond in juli en augustus zes weken achter elkaar op de vijfde plaats in de Top 40. Pas daarna ging de film Zorba De Griek, waaruit de dans en de muziek afkomstig waren, in ons land in première. In verschillende zalen werd na de voorstelling de gelegenheid geboden om zelf de sirtaki te leren. Daardoor hield La Danse De Zorba het maar liefst een halfjaar uit in de top 10. Hoewel het nummer nooit hoger kwam dan de vijfde plaats, groeide het zomerse nummer uit tot de grootste Top 40-hit aller tijden, een titel die La Danse De Zorba pas in 2012 hoefde af te staan.

2 Macarena - Los Del Rio

In 1993 was Macarena van Los Del Rio een bescheiden zomerhitje geweest, die niet hoger kwam dan de twintigste plaats in de Top 40. In eigen land had het duo uit Sevilla net de top 10 gehaald. Van een grote internationale hit was toen nog geen sprake. Om dat te bewerkstelligen was wat meer nodig dan twee Spaanse mannen van dik in de veertig op een podium. Drie jaar later kreeg het nummer een tweede leven dankzij een remix van het Amerikaanse duo Bayside Boys. Deze remix ging gepaard met een nieuwe videoclip, waarin naast de heren van Los Del Rio ook nog tien jonge vrouwen te zien waren die een aanstekelijk en makkelijk te leren dansje deden. Dat dansje was bedacht door de Frans-Amerikaanse choreografe Mia Frye, die zelf ook prominent in de videoclip te zien is (met oranje haarband). Zij baseerde het dansje op videobeelden uit een Mexicaanse nachtclub, waarop een grote groep mensen een ingestudeerd dansje op het nummer Macarena deed. Frye versimpelde het dansje tot de macarena zoals die in de video te zien is en zoals we die inmiddels allemaal kennen. Hoewel, af en toe zag je mensen in de jaren 90 ook de net iets ingewikkeldere variant doen.

3 The Ketchup Song (Asereje) - Las Ketchup

Zes jaar na de Macarena kwam de grootste (zomer)hit van het jaar opnieuw uit Spanje. Deze keer was het meidentrio Las Ketchup, bestaande uit Lola, Pilar en Lucía Muñoz, verantwoordelijk. De zusjes noemden zich Las Ketchup, omdat ze dochters waren van flamencogitarist Juan Muñoz, die optrad onder de naam El Tomate (De Tomaat). De historie van hun hit The Ketchup Song (Asereje) vertoont enkele parallellen met die van de Macarena. Zo was het van oorsprong een volledig Spaanstalige track, maar werd het pas een grote hit in een tweetalige uitvoering, waarin een groot deel van de tekst in het Engels was. Daarnaast had het liedje zijn populariteit vooral te danken aan het simpele dansje dat in de videoclip te zien was. Van The Ketchup Song waren twee videoclips in omloop: een volwaardige videoclip die zich afspeelt in en om een Spaanse strandbar en een simpele video waarin de drie dames voor een witte achtergrond te zien zijn en het dansje uitvoeren. Die laatste video lijkt enigszins geïnspireerd op de videoclip van de Macarena en zal ongetwijfeld als doel hebben gehad om het dansje aan te leren. De Ketchup Song is nooit zo'n klassieker als de Macarena geworden, maar het liedje en het dansje waren in de nazomer van 2002 wel enorm populair.

4 Lambada - Kaoma

Los Del Rio en Las Ketchup zijn na hun hitsucces altijd eensdagsvliegen gebleven. Hoewel de groep Kaoma vooral aan de Lambada herinnerd wordt, scoorde het Frans-Braziliaanse gezelschap daarna nog drie hits. Bovendien bereikte Gregor Salto's remix van de Lambada in 2009 ook de Top 40, waarmee Kaoma op een totaal van vijf Top 40-hits uitkomt. Dankzij een door het frisdrankmerk Orangina gesponsorde videoclip veroverde de Lambada vanuit Frankrijk de rest van Europa. De hoofdrolspelers in die videoclip zijn de 10-jarige Chico et Roberta uit Brazilië die samen de lambada dansen. Deze sensuele dans is afkomstig uit de Braziliaanse deelstaat Bahia, waar hij ontstond onder invloed van andere dansstijlen zoals de carimbó en de forró. De lambada is niet geschikt om te dansen tijdens de coronacrisis, want bij deze dans is sprake van veel lichaamsconcact. Verder kenmerkt de lambada zich door snelle heupbewegingen. Het is geen eenvoudige dans om te leren en daarom speelden dansscholen in 1989 direct in op de dansrage. Wie geen zin had om naar de dansschool te gaan, kon het doen met het advies om een denkbeeldig krijtje tussen je billen te steken en daarmee allemaal achten te tekenen. De dans was zo'n enorme rage dat er in 1990 twee bioscoopsfilms over de lambada verschenen: Lambada en The Forbidden Dance.

Deze en nog veel meer lekkere zomerhits hoor je via onze playlist Top 40 Hitdossier Zomer op Spotify. Daar vind je bij Top 40 Hitdossier de lekkerste verzamelingen van hits uit de Enige Echte.