Top 4: ZZ Top

- Top 4

 ZZ Top
Top 4: ZZ Top

Gisteren is bassist en zanger Dusty Hill op 72-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Als lid van ZZ Top stond hij viermaal in de Top 40. We nemen afscheid van de memorabele muzikant met deze speciale ZZ Top-top 4.

1 Gimme All Your Lovin'

Het trio ZZ Top werd in 1969 opgericht in Houston door zanger en gitarist Billy Gibbons. Na wat bezettingswisselingen werd hetzelfde jaar nog de line-up definitief. Samen met drummer Frank Beard en bassist Dusty Hill zou zijn meer dan vijftig jaar samen op het podium staan. Al in 1972 scoorde ZZ Top 40 zijn eerste Amerikaanse hit met het nummer Francene. Andere jaren 70-nummers van de groep zoals La Grange en Tush zouden later uitgroeien tot klassiekers, maar de echte doorbraak kwam pas in de jaren 80. ZZ Top was toen inmiddels een opvallende verschijning geworden, wat wellicht heeft bijgedragen aan hun hitsucces. De leden traden op met zonnebrillen en hoeden, maar het trio viel ongetwijfeld het meeste op door de lange baarden van Billy en Dusty. Die hadden zij tijdens een pauze van de band tussen 1977 en 1979 laten groeien. In 1980 wijdde De Telegraaf voor het eerst een paginagroot artikel aan het bluesrocktrio en op 18 oktober 1981 gaf ZZ Top in Kerkrade zijn eerste optreden in Nederland. Hitparadesucces kwam pas in 1984. Toen scoorde de groep zijn eerste hit met Gimme All Your Lovin'.

2 Sharp Dressed Man

Gimme All Your Lovin' en Sharp Dressed Man waren in 1983 al op single verschenen, maar werden toen buiten de VS en Engeland geen hits. Anderhalf jaar later werden de nummers opnieuw uitgebracht en deze keer was het wel raak. Nederland viel nu definitief voor de ruige Texaanse rockers en in de eerste maanden van 1985 bereikten beide nummers de top 10. Daarmee kwamen ze hoger in de lijst dan in Amerika en Engeland. Gimme All Your Lovin' en Sharp Dressed Man waren afkomstig van het album Eliminator. Dat album was vernoemd naar de iconische auto van Billy Gibbons, een speciaal voor hem bewerkte Ford coupé uit 1933. Dit voertuig maakte voor het eerst zijn opwachting in de videoclip van Gimme All You Lovin' en zou later nog veel vaker in video's en bij optredens van de band te zien zijn. Ook de befaamde ZZ Top-sleutelhanger is in deze clip voor het eerst te zien. De video's kwamen destijds regelmatig voorbij op MTV en werden in 1984 genomineerd voor verschillende MTV Music Video Awards. Sharp Dressed Man wist zelfs de prijs te winnen in de categorie beste regisseur.

3 Viva Las Vegas

De verdeling binnen ZZ Top was duidelijk. Billy Gibbons was de zanger en speelde gitaar. Frank Beard en was de drummer en Dusty Hill de bassist. Dusty stond echter steevast naast Billy op het podium en verzorgde regelmatig de tweede stem. Af en toe was er ook een solo voor Dusty weggelegd. Dat was het geval bij Viva Las Vegas. Met dit nummer maakte de groep in 1992, na zeven jaar afwezigheid, een bescheiden comeback in de Top 40. Viva Las Vegas bereikte de 29e plaats. Deze Elvis Presley-cover was niet afkomstig van een regulier studioalbum, maar van het succesvolle album Greatest Hits uit 1992. Het zou de vierde en laatste Top 40-hit van ZZ Top in ons land blijven. In 1999 kreeg de groep nog wel een credit voor hun sample op de single Gimme All Your Lovin' 2000 van de Britse rapster Martay, maar dit nummer kwam nooit verder dan de Tipparade. Na hun Greatest Hits-album heeft ZZ Top nog vijf studioalbums uitgebracht. Het laatste, La Futura, dateert van 2012. In 2019 zei Billy Gibbons dat de kans groot is dat er nog een nieuw album komt. Het overlijden van Dusty Hill hoeft dat niet in de weg te staan, want inmiddels is bekend dat ZZ Top, naar de wens van Dusty Hill, doorgaat met een nieuwe bassist.

4 Legs

We besluiten deze top 4 met Legs, de kleinste hit van ZZ Top in ons land. In mei 1985 stond het drie weekjes in de Top 40. Het nummer kwam niet hoger dan de 35e plaats. Dusty en Frank zijn niet op deze single te horen. Alleen Billy Gibbons was bij de opname van dit nummer aanwezig. Op Legs werd veel meer gebruikgemaakt van synthesizers dan bij hun vorige hits. Net als Gimme All Your Lovin' en Sharp Dressed Man had Legs weer een populaire videoclip bij dit nummer, die net als zijn twee voorgangers geregisseerd was door Tim Newman. De clip van Legs werd bekroond met de MTV Video Music Video Award voor de beste video van een groep. Terwijl Legs bij ons de kleinste hit van ZZ Top was, was het in hun eigen land juist hun grootste hit. Daar had het tien maanden eerder, in juli 1984, de achtste plaatst bereikt. Deze positie wist de groep in december 1985 te evenaren met het nummer Sleeping Bag, de eerste single van het album Afterburner. In Amerika scoorde de groep daarna nog vijf hits in de Billboard Hot 100. Daar zat hun Nederlandse hit Viva Las Vegas opvallend genoeg niet tussen. In totaal heeft ZZ Top tussen 1972 en 1992 met 17 hits in de Amerikaanse hitlijst gestaan.

(Foto: Rick Kent / Wikimedia Commons / ZZ Top at Alamodome in San Antonio, Texas 12/7/13 at a private function not open to public / CC BY-SA 4.0)