14 september 2013: elf weken Avicii

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
14 september 2013: elf weken Avicii

Op 14 september 2013 stond Avicii voor de elfde en laatste week op nummer 1 met Wake Me Up!.

Van 20 april tot en met 14 september 2013 stonden er in 22 weken tijd twee hits op nummer 1. De eerste daarvan was Blurred Lines van Robin Thicke, T.I. en Pharrell Williams. Deze kraker stond elf weken lang aan kop, waarna ze het stokje overdroegen aan Avicii. De overleden Zweedse DJ presteerde vervolgens precies hetzelfde.

Twee nummer 1-hits in 22 weken tijd was destijds een laagterecord, maar inmiddels is dat ruimschoots overtroffen. Van 21 januari tot en met 12 augustus 2017 stonden Shape Of You van Ed Sheeran en Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee ieder vijftien weken aan kop, wat dus in totaal 30 maakt.

Een greep uit de lijst van 14 september 2013

1 (1) WAKE ME UP! - Avicii

3 (4) ROAR – Katy Perry

Katy Perry en Lady Gaga waren in de vijf jaren voor 2013 de twee Amerikaanse zangeressen die de wereldwijde hitlijsten domineerden en er was dan ook sprake van een heuse battle toen ze gelijktijdig de eerste single van hun nieuwe album uitbrachten. Van het album Prism verscheen Roar als eerste single. Lady Gaga vierde haar comeback met Applause, van het album Artpop. Al snel bleek dat Katy Perry die concurrentiestrijd ruimschoots had gewonnen. Waar Lady Gaga met Applause bleef steken op nummer 13, haalde Katy Perry met Roar de tweede plaats. Het album Prism zou met de single Dark Horse in 2014 zelfs een nummer 1-hit afleveren. Roar en Dark Horse waren wel de enige top 10-hits van het album, waarvan zes tracks de top 40 haalden.

6 (7) WAVES – Mr Probz

In het voorjaar van 2013 maakte Dennis Stehr onder zijn artiestennaam Mr Probz zijn debuut in de Top 40. Hij was gastartiest op de single Sukkel Voor De Liefde van The Opposites, dat toen net geen top 10-hit werd. Het lag toen niet in de lijn der verwachting dat de tweede hit van Mr Probz zijn internationale doorbraak zou betekenen. De ballad haalde de zesde plaats in de Top 40 en werd een top 3-hit in Australië en Nieuw-Zeeland. De rest van de wereld viel voor de remix die de Duitse producer Robin Schulz van Waves maakte. Die mix leverde Mr. Probz in 2014 zelfs een nummer 1-hit op in het Verenigd Koninkrijk. In dat jaar scoorde de Zoetermeerder ook zijn enige nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40, met Nothing Really Matters.

7 (9) TALK DIRTY – Jason Derulo feat. 2 Chainz

In de periode 2009-2011 scoorde Jason Derulo zes Top 40-hits, die allemaal de top 20 bereikten, maar niet de top 10. In de jaren daarna volgden nog twee kleinere hits, maar met hit nummer negen was de top 10 eindelijk een feit voor de Amerikaan. Het lukte met de track Talk Dirty, dat gaat over een vrouw die geen Engels spreekt en met wie hij alleen dirty talk wil. Op de ietwat schunnige plaat deed de rapper 2 Chainz mee, die zijn enige Top 40-hit scoorde. Talk Dirty haalde de vijfde plaats in de Top 40, wat lange tijd de hoogste notering was. In 2020 wist Jason Derulo die notering te overtreffen met de nummer 1-hit Savage Love.

9 (11) HAPPY – Pharrell Williams

Happy was weliswaar de langst genoteerde hit aller tijden in de Top 40, maar net niet de langst genoteerde hit in de top 10. De Top 40 Classic was de eerste week waarin Happy in het bovenste kwart van de Top 40 te vinden was. De teller zou uiteindelijk steken bij 26 weken, wat net iets minder was dan de 28 weken van Somebody That I Used To Know van Gotye en Kimbra (2011/2012), en de 27 weken van Blinding Lights van The Weeknd (2019/2020). Opvallend detail is dat Happy in de week hierna direct weer uit de top 10 zakte. Niets leek er toen op te wijzen dat het uitgroeide tot de langst genoteerde plaat én de grootste Top 40-hit aller tijden. Happy stond 49 hele weken in de Top 40, waarvan 4 op de eerste plaats.

14 (--) TAKE YOUR TIME GIRL – LIVE @ RUUD DE WILD, 538 – Niels Geusebroek

De man die een einde maakte aan de hegemonie van Avicii’s hit Wake Me Up, luistert naar de naam Niels Geusebroek. Hij kreeg van Radio 538 de uitdaging om een lied te schrijven waarin de hartslag van het ongeboren kindje van nieuwslezeres Hannelore Zwitserlood te horen was. Dat lied werd Take Your Time Girl. De reacties op deze uitvoering waren dermate lovend, dat Niels Geusebroek besloot om de ballad op single uit te brengen. Het werd de tweede Top 40-hit voor de Amsterdammer, nadat hij eerder in 2013 in de top 3 stond met Year Of Summer. Take Your Time Girl stond twee weken aan kop in de Top 40. In oktober 2020 wist Niels Geusebroek opnieuw te ontroeren. Toen zong hij Take Your Time Girl bij Radio 538 samen met Olivia, het dochtertje van Hannelore Zwitserlood van wie het hartslag dus te horen was in het lied.