15 juli 1989: vijf weken Joling

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
15 juli 1989: vijf weken Joling

Op 15 juli 1989 stond Gerard Joling voor de vijfde week op nummer 1 met No More Bolero's. James Bond en Batman waren daarnaast in opmars.

In 1985 stond Gerard Joling een weekje op nummer 1 met Ticket To The Tropics, maar dit succes overtrof hij in 1989 ruimschoots met No More Bolero's. Hiermee stond hij zes weken lang bovenaan in de Lijst der Lijsten. Het was Jolings enige hit in Duitsland, waar No More Bolero's tot nummer 5 kwam. 

Het was de lijst van de soundtracks. Op nummer 3 was Licence To Kill van Gladys Knight terug te vinden, de soundtrack van de gelijknamige Bondfilm. Een plaatsje later stond Batdance van Prince, dat op de soundtrack van de film Batman te zien is. Verder hadden de Guns N' Roses hun tweede grote hit te pakken met Patience.

Een greep uit de lijst van 15 juli 1989

1 (1) NO MORE BOLERO'S - Gerard Joling

3 (4) LICENCE TO KILL – Gladys Knight

De soundtracks van de vorige James Bond-films A View To A Kill (1985) en The Living Daylights (1986) warden ingezongen door acts die op dat moment booming waren: respectievelijk Duran Duran en a-ha. Voor de film Licence To Kill werd gekozen voor een oudgediende. Gladys Knight scoorde in de jaren 70 met haar begeleidingsband The Pips zes hits, waarvan Baby Don’t Change Your Mind (#4 in 1977) het meest succesvol was. Zonder The Pips wist de Amerikaanse zangeres deze prestatie in 1989 te overtreffen met Licence To Kill. Ze kwam hiermee tot de tweede plaats in de Top 40. Opmerkelijk genoeg wist de single niet eens een hitnotering te bemachtigen in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

4 (6) BATDANCE – Prince

Een plaatsje onder de titelsong van de James Bondfilm uit 1989 stond de soundtrack van Batman. Batdance is een wat chaotisch lied en dat is wel te verklaren, want elementen van zeven verschillende tracks werden door Prince samengevoegd tot Batdance. De meeste van die tracks zijn verdwenen, een enkeling verscheen later op een album. Batdance haalde de vierde plaats in de Top 40 en was daarmee de grootste hit voor Prince sinds Kiss uit 1986. De vierde plaats was de grootste hit die Prince solo uitbracht onder de naam ‘Prince’. Hij heeft ook grote(re) hits gescoord met The Revolution en New Power Generation en onder zijn alter ego The Symbol.

8 (14) PATIENCE – Guns N’ Roses

Waar de meeste hardrockbands uit de jaren 80 voor powerballads kozen, brachten Guns N’ Roses met Patience een akoestische ballad uit. Drummer Steve Adler speelde geen rol in die lied, waarin het gefluit afkomstig is van leadzanger Axl Rose. Het was de derde hit van Guns N’ Roses. De eerste hit Sweet Child O’ Mine is een echte klassieker, maar kwam in 1988 niet verder dan nummer 26. In 1989 was Paradise City de eerste grote hit voor de band, met een vierde plaats als hoogste notering. Deze vierde plek bleek ook de piek voor Patience te zijn. Daarna werd Sweet Child O’ Mine opnieuw uitgebracht, met deze keer een 24ste plaats als resultaat.

9 (17) BACK TO LIFE (HOWEVER DO YOU WANT ME) – Soul II Soul

Back To Life is anno 2021 een vooruitzicht waar je alleen maar van kan dromen, maar in 1989 was het een hit van Soul II Soul. Deze Britse R&B-formatie had aan zelfvertrouwen geen gebruik, want ze gaven hun debuutalbum de titel Club Classics Vol. One. De zelfgekweekte verwachtingen werden vervolgens wel direct waargemaakt, want Back To Life (However Do You Want Me) werd een nummer 1-hit in Nederland. Ook in hun thuisland bereikte Soul II Soul de eerste plaats en in de Verenigde Staten reikte het tot plek 4. Back To Life (However Do You Want Me) stond twee weken op de felbegeerde koppositie. Opvolger Get A Life werd ook een groot succes, maar kwam tot nummer 2.

31 (33) MEMRE DEN (GEDENK HEN) – Surinam All Stars

Op 7 juni 1989 stortte een vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) neer in het plaatsje Zanderij, ten zuiden van Paramaribo. 167 van de 178 inzittenden kwamen om het leven. De inzittenden waren grotendeels Surinaamse Nederlanders die op familiebezoek gingen, maar ook deelnemers van het Kleurrijk Elftal die naar Suriname vertrokken voor een voetbaltoernooi. Ter herdenking van de SLM-ramp werd in het Sranan Tongo het lied Memre Den (Gedenk Hen) opgevoerd. De opbrengst van deze single ging naar de nabestaanden van de omgekomen passagiers. Memre Den (Gedenk Hen) kwam tot nummer 31 in de Top 40.