16 november 1996: B(l)ackstreet Boys

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
16 november 1996: B(l)ackstreet Boys

Op 16 november 1996 stond The Kelly Family voor de vierde week op nummer 1 en was er succes voor Blackstreet en Backstreet Boys.

The Kelly Family moet de enige act in de geschiedenis van de Top 40 zijn geweest waarvan de leadzanger van de tweede single nog niet geboren was toen de eerste single verscheen. In 1980 haalde David's Song (Who'll Come With Me) de tweede plaats in de Top 40 en in 1981 werd de jongste Kelly-telg Angelo geboren. Hij was de leadzanger in I Can't Help Myself (I Love You, I Want You), dat in 1996 zes weken op nummer 1 stond.

Verder heeft ondergetekende tijdens het uitwerken van dit stuk meerdere malen 'Blackstreet Boys' getypt. De verwarring is een logisch gevolg van de successen van zowel Blackstreet (No Diggity) als de Backstreet Boys (Quit Playing Games (With My Heart)). Ook was Rene Froger voor de derde en tot nu toe laatste keer in de top 3 te bewonderen.

Een greep uit de lijst van 16 november 1996

1 (1) I CAN'T HELP MYSELF (I LOVE YOU, I WANT YOU) - The Kelly Family

3 (7) IN DREAMS – Rene Froger

In 1963 haalde Roy Orbison de ‘prehistorische’ Nederlandse hitlijsten met In Dreams, de eerste single van het gelijknamige album. Het lied staat sinds 1999 onafgebroken in de Radio 2 Top 2000 en in 1996 haalde de compositie alsnog de Top 40, zij het in de uitvoering van Rene Froger. Het was de derde single van Frogers album Illegal Romeo Part 1, nadat eerder in 1996 de singles Wild Rhythm (#9) en If You Don’t Know (#21) de Top 40 haalden. In Dreams werd echter de grootste hit van het album en reikte tot de derde plaats in de Top 40. Het was de derde top 3-hit voor Rene Froger; de Amsterdammer haalde eerder het erepodium met Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken (#1 in 1989) en You’ve Got A Friend (#3 in 1995).

4 (5) NO DIGGITY – Blackstreet featuring Dr. Dre

Producer Teddy Riley had het lied No Diggity mede geschreven, maar kon het aan de straatstenen niet kwijt. Hij was onderdeel van twee R&B-formaties: Guy en Blackstreet. Guy liet het links liggen en met die groep ging het destijds toch al niet zo lekker, maar ook Blackstreet zag er geen heil in. Riley besloot toen maar zelf het eerste couplet in te zingen om de rest van Blackstreet overstag te krijgen. Dat lukte en toen kregen de andere leden van Blackstreet spijt dat zíj niet het eerste couplet hadden ingezongen. No Diggity haalde de vierde plaats in de Top 40 en werd een van de bekendste R&B-hits uit de jaren 90. De gastbijdrages in No Diggity werden vertolkt door Dr. Dre en Queen Pen, hoewel laatstgenoemde niet op de single wordt vermeld. In 2021 haalde No Diggity de 21ste plaats in een remake van het Maastrichtse DJ-duo Lucas & Steve.

7 (8) QUIT PLAYING GAMES (WITH MY HEART) – Backstreet Boys

1996 was het jaar van de Backstreet Boys. Al in de eerste week zette de Amerikaanse boyband de toon door met hun debuutsingle We’ve Got It Goin’ On op nummer 13 binnen te komen in de Top 40. In 1996 zou de teller steken op vier Top 40-hits, die allemaal de top 5 haalden. Van clubbangers als We’ve Got It Goin’ On (#5) en Get Down (You’re The One For Me) (#3) tot zoetsappige ballades als I’ll Never Break Your Heart (#3) en Quit Playing Games (With My Heart). Deze track werd geschreven door Max Martin en Herbie Crichlow. Laatstgenoemde had ruzie met zijn vrouw en in die emotie sloeg de creatieveling in hem toe en had hij een concept klaar. Dat werd succesvol vertolkt door de Backstreet Boys, die hiermee de vijfde plaats in de Top 40 haalden. Uiteindelijk haalde de boyband de top 5 met hun eerste elf Top 40-hits en dat is nog altijd een record.

9 (13) WHERE DO YOU GO – No Mercy

Where Do You Go was een track op het debuutalbum Sweet Dreams van de Duitse eurodanceformatie La Bouche uit 1995. Het werd niet op single uitgebracht, maar een cover van No Mercy uit 1996 wel. No Mercy is een groep van Amerikaanse zangers, die in Duitsland bij elkaar zijn gebracht door producer Frank Farian. Farian was eerder de man achter de successen van Boney M, Milli Vanilli en ook La Bouche, dus Where Do You Go kwam overduidelijk uit zijn koker. De debuutsingle van No Mercy haalde de zevende plaats in de Top 40, maar werd na de jaarwisseling overschaduwd door opvolger When I Die. De ballad werd in 1997 de 500ste nummer 1-hit uit de geschiedenis van de Top 40.

10 (12) SPRING – RMB

De Duitse raveformatie RMB ontleent zijn naam aan de naam van de oprichter daarvan: Rolf Maier-Bode. In 1995 bereikte RMB met vier singles de Duitse hitlijsten, maar internationaal succes was pas een jaar later een feit. De single Spring werd de eerste top 10-hit in eigen land én in Zwitserland. Ook de grens met Nederland was niet langer een obstakel voor RMB, want ook in onze Lijst der Lijsten werd een plekje in het bovenste kwart gemachtigd. Spring kwam tot nummer 10 in de Top 40. RMB geldt in Nederland als eendagsvlieg. Met opvolger Reality werd nog een poging gewaagd, maar de harde realiteit was dat die track bleef steken in de Tipparade. In Duitsland werd Reality wél een top 10-hit.