19 november 2011: Gers, Hollands trots

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
19 november 2011: Gers, Hollands trots

Op 19 november 2011 toonde Gers Pardoel zijn superioriteit met een dikke nummer 1-hit én een hoge binnenkomer in samenwerking met Guus Meeuwis.

Op 15 oktober 2011 stegen Gotye en Kimbra naar de eerste plaats met Somebody That I Used To Know. Na drie weken werden de Belg en de Nieuw-Zeelandse van de troon gestoten door Ik Neem Je Mee van Gers Pardoel. Pardoel moest op zijn beurt na vier weken weer plaats maken voor Gotye en Kimbra, die nog twee weken de Top 40 aanvoerden. Daarna was het weer de beurt aan - je raadt het al - Gers Pardoel! Ook hij stond in zijn tweede termijn twee weken aan kop.

Somebody That I Used To Know en Ik Neem Je Mee hebben allebei een prominente plek in de Top 40-geschiedenis gekregen. Somebody That I Used To Know haalde 1.190 punten en werd daarmee destijds de grootste Top 40-hit ooit, nadat La Danse De Zorba van Duo Acropolis/Mikis Theodorakis/Trio Hellenique (1.165 punten in 1965) 46 jaar die titel droeg. Ik Neem Je Mee haalde 975 en werd de grootste Nederlandstalige hit aller tijden. Gers Pardoel heeft dat record nog steeds in handen, waar Gotye en Kimbra hun record in 2014 alweer af moesten staan aan Happy van Pharrell Williams.

Maar de Top 40 van 19 november 2011 was meer dan alleen Gers Pardoel en Gotye

1 (1) IK NEEM JE MEE – Gers Pardoel

Ik Neem Je Mee was de eerste Nederlandstalige hit op nummer 1 sinds Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart) van Damaru en Jan Smit in augustus 2009, ruim twee jaar vóór de Top 40 Classic. Hoewel Gers in 2009 al samenwerkte met The Opposites en Sef aan de nummer 2-hit Broodje Bakpao, was Ik Neem Je Mee zijn grote doorbraak. Dankzij het enorme succes van deze plaat werd ook Gers’ debuutalbum Deze Wereld Is Van Jou platina. Hierdoor was de Nijmegenaar in één klap een prominente artiest in de Nederlandse popmuziek.

5 (14) SKINNY LOVE – Birdy

Jasmine van den Bogaerde lijkt de naam van een Nederlandse en stiekem is dat ook wel zo. Ze heeft namelijk een Vlaams-Nederlandse vader. Ze is echter geboren en getogen in het zuiden van Engeland en dan bekt de artiestennaam Birdy lekkerder dan haar echte naam. Ze was nog maar 15 jaar toen ze met Skinny Love de Europese hitlijsten veroverde. De ballad was gecoverd van de Britse folkband Bon Iver, die er zelf geen commercieel succes mee boekte. Skinny Love haalde de tweede plaats in de Top 40.

9 (12) SEXY AND I KNOW IT – LMFAO

Het hiphop-/houseduo LMFAO bestond uit rappers cq. DJ’s Redfoo en SkyBly. Zij zijn respectievelijk de zoon en de kleinzoon van Motown-oprichter Berry Gordy, Jr. De muziek van LMFAO had echter weinig met R&B en soul te maken. In het voorjaar van 2011 was Party Rock Anthem (#9) hun eerste grote hit, een half jaar later gevolgd door Sexy And I Know It. Mede met dank aan de wat controversiële clip met de leden in strakke speedo’s, werd hun laatste Top 40-hit een groter succes dan Party Rock Anthem. Sexy And I Know It kwam tot nummer 8.

18 (--) NERGENS ZONDER JOU – Guus Meeuwis ft. Gers Pardoel

Alsof het allemaal nog niet genoeg was voor Gers Pardoel, kwam hij ook nog eens binnen op nummer 18 met Nergens Zonder Jou. Het lied was aanvankelijk een solotrack van Guus Meeuwis op diens album Armen Open. Meeuwis en Pardoel namen voor Gers’ album Deze Wereld Is Van Jou het duet 20.03 Uur op en deze samenwerking beviel zo goed, dat Nergens Zonder Jou opnieuw werd opgenomen met een bijdrage van Gers Pardoel. Het resultaat was een vijfde plaats in de Top 40, terwijl Pardoel ook nog alle aandacht opeiste met Ik Neem Je Mee.

30 (32) THE A TEAM – Ed Sheeran

In de zesde week zakte The A Team van Ed Sheeran van #29 naar #32. Op dat moment was nummer 23 de hoogste positie en het leek erop dat de debuutsingle van de Engelse singer-songwriter niet meer dan een bescheiden hit zou worden. En toen werd The A Team plotseling Alarmschijf en werd de weg omhoog weer ingezet! Uiteindelijk kwam de ballad tot nummer 5 en bleef het liefst 32 weken in de Top 40 staan. Inmiddels staat Ed Sheeran op 19 Top 40-hits, waarvan 11 de top 10 haalden. Drie daarvan bereikten de eerste plaats.