2 augustus 1997: jaar van de 'tribute'

- Top 40 Classic

2 augustus 1997: jaar van de 'tribute'

Op 2 augustus 1997 stond I'll Be Missing You van Puff Daddy, Faith Evans en 112 voor de vijfde van negen weken op nummer 1 met de uiteindelijke Hit van het Jaar I'll Be Missing You

De grootste hit van 1997 was een ode aan een veel te vroeg overleden persoon. Je kan in dat verband natuurlijk niet om Candle In The Wind 1997 van Elton John heen. Dit lied (origineel uit 1974 was een ode aan Marilyn Monroe) was herschreven ter nagedachtenis aan Diana, Princess Of Wales. Geen mens hield er op 2 augustus 1997 rekening mee dat ze september niet zou halen, maar op 31 augustus kwam ze bij een auto-ongeluk om het leven op 36-jarige leeftijd. Het lied van Elton John is wereldwijd de bestverkochte single na de Tweede Wereldoorlog.

Alleen gelden er in de Top 40 natuurlijk andere wetten. De nummer 1 krijgt te allen tijde 40 punten en de nummer 2 krijgt 39 punten. Ook als de nummer 1 mijlenver voor staat op de nummer 2. De Hit van het Jaar 1997 is daarom ook niet Candle In The Wind 1997, maar I'll Be Missing You van Puff Daddy, Faith Evans en 112. Het stond negen weken op nummer 1 en 20 weken in de Top 40, waarmee het met gepaste afstand op runner-up When I Die van No Mercy de nummer 1 van het jaar werd. Maar er gebeurde meer op 2 augustus 1997.

1 (1) TRIBUTE TO THE NOTORIOUS B.I.G. : I’LL BE MISSING YOU – Puff Daddy & Faith Evans (featuring 112)

I’ll Be Missing You was een ode aan The Notorious B.I.G., die op 9 maart 1997 werd vermoord op slechts 24-jarige leeftijd. Puff Daddy (later Diddy en P. Diddy genaamd) was een goede vriend van hem en zangeres Faith Evans is zijn weduwe. I’ll Be Missing You is gebouwd rond een sample van Every Breath You Take, een top 10-hit van The Police uit 1983. Zanger Sting trad later regelmatig op met Puff Daddy om zelf het refrein te zingen. In de bridge is de vocalgroep 112 te horen.

3 (4) I WANNA BE THE ONLY ONE – Eternal featuring BeBe Winans

Een Amerikaanse meidengroep die verspreid over de jaren 90 verdienstelijke Top 40-hits scoorde, maar in 1997 een échte klapper maakte. Deze omschrijving heeft betrekking op En Vogue, dat begin dat jaar de tweede plaats haalde met Don’t Let Go (Love), maar dit slaat ook op Eternal. De eerste hit Oh Baby I... werd een top 10-hit in 1995 en daarna volgden nog zes hits. Daarvan was I Wanna Be The Only One met afstand de grootste hit, met een derde plaats als hoogste positie en een verblijf van zeventien weken in de Top 40. Gastartiest was gospelzanger BeBe Winans, die in de gospelscene lid is van een iconische familie met zijn zus CeCe Winans.

4 (8) EVERYBODY (BACKSTREET’S BACK) – Backstreet Boys

De eerste elf Top 40-hits van de Backstreet Boys haalden de top 5 – een record. Toch hebben niet al die hits van de Amerikaanse boyband een plekje gekregen in het collectieve geheuegen. Everybody (Backstreet’s Back) overduidelijk wel, aangezien het in 2019 genoteerd stond in de Radio 2 Top 2000. Het werd ook op waarde geschat toen het werd uitgebracht. Everybody (Backstreet’s Back) haalde de vierde plaats in de Top 40 en was de zesde in de reeks van elf top 5-hits. Van het album Backstreet’s Back kwamen daarna nog de hits As Long As You Love Me (#4) en All I Have To Give (#5).

8 (9) YOU MIGHT NEED SOMEBODY – Shola Ama

In 1981 stond Randy Crawford zes weken in de Tipparade met You Might Need Somebody. In 1997 haalde het lied de top 10, in een coverversie van Shola Ama. Deze zangeres uit de Londense wijk Paddington werd op 15-jarige leeftijd ontdekt toen ze op metrostation Hammersmith zong. Sindsdien ging het snel, want ze was nog maar 18 jaar toen ze met You Might Need Somebody grote successen boekte in heel Europa. In Nederland bereikte ze de achtste plaats. Het was helaas de enige grote hit van Shola Ama. In 1999 haalde ze de 22ste plek met Taboo, een duet met Glamma Kid.

10 (--) MEN IN BLACK – Will Smith

Het Amerikaanse rapduo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince had in de eerste jaren van de jaren 90 vijf Top 40-hits, waarvan Ring My Bell (1991) en Yo Home To Bel Air (1992) de top 10 haalden. Toen The Fresh Prince onder zijn eigen naam Will Smith voor het eerst solo in de Top 40 stond, stond hij gelijk op één top 10-hit. Men In Black overtrof later de hoogste positie van de grootste hit Yo Home To Bel Air (#3), door naar nummer 2 te stijgen. Men In Black was de titelsong van de gelijknamige film, waarin Will Smith zelf de hoofdrol speelde. Smith staat overigens op negen Top 40-hits, waarvan zes top 10-hits.