20 maart 2004: Borsato-imperium in volle gang

- Top 40 Classic

20 maart 2004: Borsato-imperium in volle gang

Op 20 maart 2004 stonden Marco Borsato en Do voor de derde week op nummer 1 met Voorbij. Het was Marco's tweede in de reeks van negen nummer 1-hits op rij.

Eind 2003 en begin 2004 stond Marco Borsato in totaal acht weken op nummer 1 met Afscheid Nemen Bestaat Niet. In de Top 40 Classic stond de ballad nog op nummer 20 en inmiddels was het alweer de derde week dat de opvolger Voorbij de lijst aanvoerde. Het is een duet met Do, die haar eerste en enige nummer 1-hit scoorde. Voorbij steeg twee weken hiervoor van #35 naar #1, wat destijds de grootste stijging naar de eerste plaats ooit was. Dat record verbrak Borsato in 2006 zelf met Rood (#36 naar #1).

De top 3 werd volgemaakt door Dinand Woesthoff - die met zijn nummer 1-hit Dreamer een ode schreef aan zijn overleden vrouw Guusje Woesthoff-Nederhorst - en Jamelia met haar hit Superstar. Usher maakte een monstersprong met Yeah!, dat daarna door zou stoten en Voorbij zou onttronen.

Een greep uit de lijst van 20 maart 2004

1 (1) VOORBIJ - Marco Borsato & Do

4 (5) SHE’S SO HIGH – Kurt Nilsen

Het jaar 2004 begon uitmuntend voor Kurt Nilsen, want op 1 januari werd hij uitgeroepen tot winnaar van World Idol. Dit was een wedstrijd tussen winnaars van Idols uit verschillende landen. De Noor versloeg Kelly Clarkson (VS), Will Young (GB) en Jamai (NL) en vervolgens werd zijn single She’s So High uitgebracht. Het is een cover van een lied van de Canadees Tal Bachman, dat in Europa weinig succes behaalde. De cover van Kurt Nilsen echter wel. Zoals vanzelfsprekend in die tijd werd het winnende lied van Pop Idol (zo heette het in Noorwegen) een nummer 1-hit in eigen land. Na de winst van World Idol werd She’s So High ook in het buitenland uitgebracht en in Nederland haalde de plaat de vierde plek in de Top 40. Daarna scoorde Kurt Nilsen geen hits meer.

7 (19) HERE WITHOUT YOU – 3 Doors Down

3 Doors Down is van nature een band die het meer van concerten moet hebben dan van singles. Niet geheel verrassend dat de Amerikaanse rockband ‘slechts’ een top 10-hit gescoord heeft. Het is niet Kryptonite; deze klassieker staat al jaren in de hogere regionen van de allertijdenlijsten, maar kwam in de Top 40 in 2000 niet verder dan nummer 17. Die prestatie wist de formatie uit Mississippi te overtreffen in 2004 met Here Without You. Zanger Brad Arnold zingt hier over het gemis van zijn toenmalige vrouw wanneer hij met 3 Doors Down aan het touren was. De powerballad haalde in Nederland de zesde plaats en stond 19 weken in de Top 40, wat toen heel lang was voor een hit die niet de top 5 haalde.

10 (31) YEAH - Usher featuring Lil Jon & Ludacris

Usher had in principe de opname van zijn derde album Confessions afgerond, maar de platenmaatschappij Arista Records was van mening dat het album nog geen sterke eerste single had. Dus nam hij wat extra tracks op, waaronder Yeah samen met Ludacris en Lil Jon. De clubbanger deed het waanzinnig over de hele wereld en stond in Amerika twaalf weken op nummer 1. In Nederland stond Yeah vier weken op de eerste plaats. Van de daaropvolgende vier singles haalden Burn (#9), My Boo (#5) en Caught Up (#10) ook de top 10 en daarmee is Confessions het meest succesvolle album van Usher.

15 (17) AMAZING - George Michael

In 2004 berekende de Engelse Radio Academy dat George Michael de meest gedraaide artiest op de Britse radio was in de periode 1984-2004. 2004 was ook het jaar waarin de poplegende zijn 27ste en laatste Top 40-hit scoorde. Van zijn vijfde studioalbum Patience verscheen de single Amazing, die George Michael schreef voor en over zijn toenmalige partner Kenny Goss. Amazing werd in verschillende Europese landen (waaronder Spanje en Italië) een nummer 1-hit, maar in Nederland kwam het niet verder dan nummer 15. In 2016 stond George Michael nog één week in de Top 40 met Careless Whisper, zijn nummer 1-hit uit 1984 die na zijn overlijden op 25 december 2016 opnieuw werd uitgebracht.

29 (--) I'VE GOT THE MUSIC IN ME - Idols

Ook in 2004 was Nederland in de ban van Idols. Het tweede seizoen van de talentenjacht was gaande en de artiesten die in dat seizoen de liveshows haalden, waren allemaal te horen in I've Got The Music In Me. Dit is een cover van een hit van de Kiki Dee Band uit 1974, die tot nummer 8 kwam in de Top 40. De versie van Idols haalde de 18de plek. Uiteindelijk werd Boris de winnaar en werd zijn eerste single When You Think Of Me een nummer 1-hit. Runner-up Maud haalde in 2004 de top 10 met Zoals Je Naar Me Kijkt. Meike Hurts viel als eerste af, maar scoorde in de periode 2005-2007 tien hits als lid van de meidengroep Kus.