21 juli 1990: Money talks

- Top 40 Classic

21 juli 1990: Money talks

Op 21 juli 1990 stond Dirty Cash van Adventures Of Stevie V voor de tweede week op nummer 1. Er stegen enkele beroemde klassiekers naar de top 10.

Het was de week waarin de Berlijnse Muur weer werd opgebouwd. Het was onderdeel van een tentoonstelling van Pink Floyd-frontman Roger Waters, waarin de muur demonstratief werd opgebouwd en weer afgebroken. De nummer 1 was voor de tweede week Dirty Cash van Adventures Of Stevie V. Er zou nog één week bijkomen.

Want er waren grote hits binnengekomen in de top 10. Killer van Adamski, U Can't Touch This van MC Hammer en It Must Have Been Love van Roxette haalden allemaal de top 3. MC Hammer stootte uiteindelijk Dirty Cash van de troon, om vervolgens vijf weken de Top 40 aan te voeren.

Een greep uit de lijst van 21 juli 1990

1 (1) DIRTY CASH - Adventures Of Stevie V

3 (4) HIJO DE LA LUNA - Mecano

Een Spaanstalige hit die in de zomer in de hogere regionen van de Top 40 te vinden is, is in 99% van de gevallen een echte zomerhit. Die 1% is Hijo De La Luna van Mecano, over twee zigeuners die een albinokind krijgen. Hij gelooft niet dat hij een wit kind kan krijgen met zijn vrouw, waarna hij haar doodt en de maan pleegmoeder wordt van het kind (Titel betekent "kind van de maan"). Hijo De La Luna kwam tot nummer 3 in de Top 40. Een cover van Loona kwam in 1999 tot nummer 18.

4 (5) BACK BY DOPE DEMAND - KIng Bee

King Bee ademde 'hip house'. De hiphopinvloeden zijn overduidelijk terug te horen in de muziek en voor de house-invloeden geldt hetzelfde. Het sloeg ook aan in Nederland, want de Amsterdamse formatie kwam tot nummer 4 in de Top 40 met Back By Dope Demand. Frontman MC Pryme kreeg credits bij de remake van Sander van Doorn in 2007. Hij maakte er By Any Demand van, maar met een 38ste plaats werd het succes van het origineel niet geëvenaard.

6 (12) KILLER - Adamski

In 1991 maakte Seal zijn officiële debuut in de Top 40 met Crazy, dat een nummer 1-hit werd. Onbekend was hij allerminst, want een jaar daarvoor was hij te horen op de hit Killer van Adamski. Deze Engelse producer bracht Killer aanvankelijk instrumentaal uit, maar zonder succes. Toen liet hij Seal hier tekst bij schrijven en die tekst ook zingen en prompt was het een internationale hit. In de Top 40 kwam het tot nummer 2. Een tikkeltje wrang voor Seal dat hij geen credits kreeg, want het succes van Killer is aan hem te danken.

7 (25) U CAN'T TOUCH THIS - MC Hammer

Rick James wilde eigenlijk helemaal niet dat zijn muziek door rappers werd gesampled en dat liet hij zijn platenmaatschappij Warner Bros. ook weten. Boos was hij toen hij merkte dat die afspraak werd geschonden toen MC Hammer de hit Super Freak (#2 in 1981) samplede. Uiteindelijk ging James toch akkoord, wat hem een hele bak royalty's opleverde. MC Hammer haalde namelijk in de hele wereld de top 10 met U Can't Touch This en in Nederland stond het zelfs vijf weken op nummer 1.

10 (15) IT MUST HAVE BEEN LOVE - Roxette

It Must Have Been Love werd in 1987 uitgebracht als... kerstlied! Met succes, want het haalde de vierde plaats in de hitlijsten van thuisland. Na de Europese doorbraak in 1989 met The Look (#2) en Listen To Your Heart (#3) werd It Must Have Been Love opnieuw geschreven en uitgebracht, als soundtrack van de film Pretty Woman. In Zweden kwam het tot nummer 6, omdat ze al met het kerstlied bekend waren. In de rest van Europa werd het een megahit en in Nederland behaalde het duo de derde plaats.