23 april 1988: Caribische invloeden in de top

- Top 40 Classic

23 april 1988: Caribische invloeden in de top

Op 23 april 1988 stond Eddy Grant voor de derde week op nummer 1 met Gimme Hope Jo'anna, een vrolijk klinkend lied dat echter gaat over apartheid in Zuid-Afrika.

Eddy Grant scoorde in de eerste helft van de jaren 80 vier Top 40-hits, waarvan de nummer 2-hit I Don't Wanna Dance uit 1982 duidelijk de meest succesvolle was. Dat succes werd in 1988 overtroffen met Gimme Hope Jo'anna, waarbij Jo'anna verwijst naar de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. De in Guyana geboren Engelsman was echter niet de enige Caribische Brit die hoog in de Top 40 stond. 

Op nummer 5 stond namelijk Aswad, een band die in 1975 werd opgericht en volledig bestond uit Engelsen met een Caribische achtergrond. In 1988 scoorden ze hun eerste hit met Don't Turn Around en dat was gelijk succesvol. Het meest opvallende land in de top 10 was echter Guinee, dat in de geschiedenis van de Lijst der Lijsten alleen door Mory Kante is vertegenwoordigd.

Een greep uit de Top 40 van 23 april 1988

1 (1) GIMME HOPE JO'ANNA - Eddy Grant

3 (4) PLAY IT COOL – Freiheit

In 1986 kwam Münchener Freiheit tot de 28ste plaats in de Top 40 met Tausendmal Du. In Duitsland hadden ze meer succes met Ohne Dich, dat in datzelfde jaar in de Nederlandstalige versie Zonder Jou een top 10-hit werd voor Erik Mesie. De Beierse band brengt zijn Engelstalige materiaal uit onder de naam Freiheit, zo ook de single Play It Cool in 1988. Hoewel deze plaat op de Duitstalige Wikipediapagina van Münchener Freiheit niet eens bij naam wordt genoemd, is het in Nederland een groot succes geworden! Het haalde de derde plaats in de Top 40 en werd dus de grootste hit van (Münchener) Freiheit bij de Duitse westerburen.

4 (7) BEDS ARE BURNING – Midnight Oil

De Australische rockband Midnight Oil scoorde in eigen land zijn eerste top 10-hit in 1983 met Power And The Passion, een plaat waarin onder andere het ontslag van de Australische sociaaldemocarische president Gough Whitlam in 1975 wordt benoemd. De Europese doorbraak van Midnight Oil had eveneens een politieke boodschap; Beds Are Burning is een protestlied over hoe de Aboriginals uit hun leefgebied worden verjaagd. Het werd geen nummer 1-hit in Australië, maar wel in Nieuw-Zeeland. In Nederland haalde Beds Are Burning de derde plek. In 1990 scoorde Midnight Oil de tweede en laatste Top 40-hit met Blue Sky Mine, over de gevolgen van asbestwinning in het Australische plaatsje Wittenoom.

5 (11) DON’T TURN AROUND – Aswad

Aswad (Arabisch voor ‘zwart’) is een reggaeband bestaande uit Engelsen met een Caribische achtergrond. Zo zijn de ouders van leadzanger Drummie Zeb geboren in Grenada en die van Brinsley Forde in Guyana. In 1988 stond Aswad voor het eerst in de Top 40 met Don’t Turn Around. Het origineel van Tina Turner is de B-kant van haar top 10-hit Typical Male uit 1986. Don’t Turn Around haalde de vijfde plaats in de Top 40 en het was de enige top 10-hit voor Aswad. In de jaren 90 scoorde het trio nog top 20-hits met Next To You (1990) en Shine (1994). Don’t Turn Around werd in 1994 nog eens gecoverd door Ace Of Base, dat het met een zevende plaats net aflegde tegenover Aswad.

8 (17) YÉ KÉ YÉ KÉ – Mory Kante

De enige Guineese act die ooit in de Top 40 heeft gestaan, is Mory Kante. Hij werd in 1950 geboren in de zuidelijke stad Kissidougou en in 1984 verbleef hij zonder verblijfsvergunning in Parijs. Daar nam Kante het lied Yé Ké Yé Ké op, dat is gezongen in de inheemse taal Mandinka. In Europa haalde Yé Ké Yé Ké in verschillende Europese landen de eerste plaats en daar was Nederland een van. In de Top 40 verbleef de hit twee weken aan kop. In zijn laatste jaren sukkelde Kante met chronische ziektes, waarvoor hij behandeld werd in Franse ziekenhuizen. Na de uitbraak van het coronavirus begin 2020 was dat niet meer mogelijk, met fatale gevolgen; Kante overleed op 22 mei 2020 in een ziekenhuis in de Guineese hoofdstad Conakry, op 70-jarige leeftijd.

10 (12) I NEED YOU – B.V.S.M.P

De top 10 werd afgesloten met rap. De formatie B.V.S.M.P werd in 1987 opgericht en de naam is een afkorting van Baby Virgo Shocking Mister P. De groep komt weliswaar uit de Verenigde Staten, maar in eigen land heeft B.V.S.M.P geen hits gescoord. In Europa was dat wel het geval in 1988 met de debuutsingle I Need You. Het werd een top 3-hit in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland en in Nederland kwam I Need You tot nummer 8. De tweede en laatste hit van B.V.S.M.P was Be Gentle, dat niet verder kwam dan nummer 22. Maar zo heeft B.V.S.M.P in Nederland meer hits gescoord dan in de Verenigde Staten, wat voor een Amerikaanse rapformatie een zeldzaamheid is.