23 augustus 2014: doorbraak van Sam Smith

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
23 augustus 2014: doorbraak van Sam Smith

Op 23 augustus 2014 stond Prayer In C van Lily Wood & The Prick en Robin Schulz voor de derde week aan kop, gevolgd door Stay With Me van Sam Smith.

Veertien Top 40-hits, waarvan precies de helft de top 10 behaalden. Vier daarvan behaalden de top 5, waarvan twee de top 3. De successen van de Top 40-hits van Sam Smith zijn behoorlijk goed verdeeld. Hoewel diens eerste grote hit al in 2013 een feit was met La La La, was Stay With Me de grote doorbraak van Sam Smith, omdat het van Smith' eigen debuutalbum In The Lonely Hour afkomstig was.

Waar dé zomerhit van 2014 (Salsa Tequila van Anders Nilsen) al op zijn retour was, waren twee andere zomerhits stijgende: Bailando van Enrique Iglesias, Sean Paul, Gente De Zona en Descemer Bueno, en Fireball van Pitbull en John Ryan. Laatstgenoemde hit zou zelfs Prayer In C van de troon stoten.

Een greep uit de lijst van 23 augustus 2014

1 (1) PRAYER IN C - ROBIN SCHULZ REMIX - Lily Wood & The Prick and Robin Schulz

2 (4) STAY WITH ME – Sam Smith

In 2013 debuteerde Sam Smith in de Top 40 als gastartiest in La La La van Naughty Boy, waarna in 2014 diens eerste solosingle Money On My Mind tot nummer 32 kwam. Smith’ grote doorbraak kwam met de tweede single van het debuutalbum In The Lonely Hour. Stay With Me werd geschreven in een half uurtje. Tijdens de opname zong Sam Smith het refrein twintig keer in verschillende toonsoorten in, die zijn samengevoegd tot een soort gospelkoor dat je hoort. Tom Petty werd toegevoegd als schrijver nadat er werd gespeculeerd over plagiaat. De melodie van Stay With Me leek namelijk nogal op dat van Petty’s track I Won’t Back Down uit 1989. De tweede plaats voor Stay With Me werd door Smith in 2018 geëvenaard met Promises, een samenwerking met Calvin Harris.

6 (9) BAILANDO – Enrique Iglesias feat. Sean Paul & Gente De Zona & Descemer Bueno

Van 1999 tot en met 2011 had Enrique Iglesias in totaal zeventien Top 40-hits gescoord, waarvan twee nummer 1-hits. Hij richtte zich toen duidelijk op Engelstalige dancepop. Hierna besloot hij van koers te veranderen en jaarlijks een Spaanstalige zomerhit te scoren. Daarin kan Bailando worden beschouwd als een soort overgangstrack: hij zingt zelf voornamelijk in het Engels (evenals Sean Paul), maar zijn Cubaanse compagnons Descemer Bueno en Gente De Zona nemen het Spaanstalige deel voor hun rekening en Enrique Iglesias zingt zelf ook een paar woordjes in zijn moedertaal. Het haalde de vijfde plaats in de Top 40 en daarna besloot Iglesias een stapje verder te gaan; in 2015 nam hij de geheel Spaanstalige single El Perdón op samen met Nicky Jam. Hiermee stond de Spanjaard zes weken op nummer 1 in de Lijst der Lijsten

9 (13) FIREBALL – Pitbull feat. John Ryan

John Ryan werd op 19 augustus 1987 geboren in Rochester, New York en produceerde vrijwel alle hits van One Direction, evenals o.a. Wiggle van Jason Derulo en Snoop Dogg (#12 in 2014) Slow Hands van Niall Horan (#13 in 2017) en These Days van Rudimental (#6 in 2018). Net als producer is hij ook nummer 1-artiest. Als je anno 2022 aan 100 voorbijgangers vraagt wie John Ryan is, zal echter 99 van hen geen idee hebben. Hij is de gastartiest in Fireball van Pitbull, dat vier weken de Top 40 aanvoerde in 2014. Het was voor de Amerikaanse rapper – wiens echte naam Armando Christian Pérez is – alweer de vierde nummer 1-hit. Het was ook de laatste, want in 2015 scoorde hij nog twee Top 40-hits, die beide geen nummer-1 hits werden.