26 juli 1986: laatste keer Wham

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
26 juli 1986: laatste keer Wham

Op 26 juli 1986 stond Wham! voor het laatst op nummer 1 met The Edge Of Heaven. De rest van de top 3 stond in het teken van Madonna

1986 was slechts zeven maanden oud en Madonna had drie top 3-hits achter haar naam staan. Haar pech was echter dat geen van deze hits op nummer 1 heeft gestaan. De pechfactor wordt vergroot door het feit dat haar twee nummer 2-hits uit 1986 allebei op nummer 2 bleven staan op het moment dat er een nieuwe nummer 1 was. Borderline bleef op 22 maart 1986 op de tweede plaats staan toen Cock Robin van nummer 3 naar nummer 1 steeg met The Promise You Made. Eenzelfde scenario vond in juli/augustus dus weer plaats, maar dan nog wat saillanter…

De Top 40 werd aangevoerd door The Edge of Heaven, de laatste hit van Wham! en dus ook de laatste nummer 1-hit van Wham!. Matia Bazar stormde de top 10 binnen met Ti Sento. De Italiaanse band bestaat sinds 1974, maar Ti Sento was hun enige internationale hit. En er gebeurde nog veel meer op 26 juli 1986.

1 (1) THE EDGE OF HEAVEN – Wham!

Wham! stond met The Edge Of Heaven voor de derde week op nummer 1 en het bleek de laatste week te zijn. Het was daarmee de allerlaatste week waarin Wham! de lijst aanvoerde, aangezien het populaire popduo in 1986 uit elkaar ging. Het was voor George Michael echter geen afscheid van de eerste plaats. Integendeel, hij zou nog vier nummer 1-hits gaan scoren in 1987 en 1992, terwijl de superster tijdens het bestaan van Wham! ook tot twee keer toe de koppositie wist te bereiken.

2 (3) PAPA DON’T PREACH – Madonna

1986 begon voor Madonna met een tweede plaats voor de de track Borderline, een re-release nadat het in 1984 niet aansloeg in Europa. In het voorjaar volgde de eerste single van Madonna’s album True Blue. Het simpele, maar destijds voor Madonna’s doen opvallend volwassen Live To Tell haalde de derde plaats. De opvolger Papa Don’t Preach was dan weer een dance-poptrack in de lijn van eerdere hits als Like A Virgin, Into The Groove en Borderline. Madonna haalde hiermee de tweede plaats en werd door een opvallende hit van de eerste plek gehouden…

3 (10) HOLIDAY RAP – M.C. Miker “G” & Deejay Sven

De Amsterdammers Lucien Witteveen (geboren in Breda, maar opgegroeid in Amsterdam) en Sven van Veen ontmoetten elkaar in 1986 en vormden in datzelfde jaar al het duo M.C. Miker “G” & Deejay Sven. Hun eerste wapenfeit was Holiday Rap, een zomerse hiphopversie van de debuuthit van Madonna uit 1984. Holiday Rap wist drie weken de Top 40 aan te voeren en daarmee werd Madonna dus van de eerste plaats gehouden door haar eigen compositie! De opvolger Celebration Rap werd wel een top 10-hit, maar kon natuurlijk niet in de schaduw staan van Holiday Rap.

6 (9) ATLANTIS IS CALLING (S.O.S. FOR LOVE) – Modern Talking

Modern Talking had in 1985 Europa aan zijn voeten met de megahits You’re My Heart, You’re My Soul en You Can Win If You Want, die allebei de top 10 haalden en nog steeds foute klassiekers zijn. Het Duitse duo scoorde in 1985 nog een derde top 10-hit met Cheri, Cheri Lady, maar die wordt in de ochtend op Q-Music een stuk minder aangevraagd. In 1986 haalde Modern Talking voor de vierde keer de top 10, ditmaal met Atlantis Is Calling (S.O.S. For Love). In hun thuisland Duitsland was het hun vijfde hit én hun vijfde nummer 1-hit. Overigens ook hun laatste nummer 1-hit daar.

7 (14) MY FAVOURITE WASTE OF TIME – Owen Paul

In 1982 bracht de Amerikaanse muzikant Marshall Crenshaw de track You’re My Favourite Waste Of Time uit als B-kant van de single Someday, Someway. Laatstgenoemde plaat haalde de 36ste plaats in de Verenigde Staten, maar het was You’re My Favourite Waste Of Time dat Crenshaw het meeste geld op zou leveren. Dat is vooral te danken aan de Schotse zanger Owen Paul, die het in 1986 coverde en er de zesde plaats in de Top 40 mee haalde. Hij veranderde de titel trouwens in My Favourite Waste Of Time. Owen Paul is een klassieke eendagsvlieg, want hij heeft met geen enkele andere track de Tipparade gehaald, laat staan de Top 40.