26 maart 1977: comeback van Fleetwood Mac

- Top 40 Classic

26 maart 1977: comeback van Fleetwood Mac

Op 26 maart 1977 steeg Fleetwood Mac naar de eerste plaats met de klassieker Go Your Own Way.

De Londense band Fleetwood Mac had in de periode 1968-1973 grote successen met Albatross, Need Your Love So Bad en Oh Well (Part 1), maar na het vertrek van gitarist Bob Welch moesten twee nieuwe Amerikaanse leden een nieuw tijdperk inluiden. Lindsey Buckingham en zijn toenmalige vriendin Stevie Nicks. In 1976 kwamen ze met de vernieuwde bezetting terug in de Top 40 met Rhiannon (Will You Ever Win), maar de échte comeback vond een jaar later plaats.

Daar ging wel behoorlijk wat emotie mee gepaard. Buckingham en Nicks verbroken hun relatie, en bassist John en toesteniste Chrisitine McVie gingen ook scheiden. Drummer Mick Fleetwood ging ook scheiden van zijn vrouw. Middenin deze heftige tijd schreven ze een lading break-upsongs over elkaar en dat leidde tot een van de meest succesvolle albums in de geschiedenis van de popmuziek: Rumours. De hits Go Your Own Way, Don't Stop en Dreams groeide uit tot klassiekers en eerstgenoemde steeg naar nummer 1 op 26 maart 1977.

Een greep uit de Top 40 van 26 maart 1977

1 (2) GO YOUR OWN WAY – Fleetwood Mac

Go Your Own Way is geschreven door Lindsey Buckingham. Het is een break-upsong die is gericht aan Stevie Nicks, die achtergrondzangeres is op dit lied. Het is na Oh Well (Part 1) uit 1969 de tweede nummer 1-hit voor Fleetwood Mac en het wist drie weken de Top 40 aan te voeren. Stevie Nicks schreef zelf Dreams in de richting van Lindsey Buckingham. Het gevecht tussen Nicks en Buckingham leverde twee klassiekers af en ook twee top 10-hits. Dreams deed het echter iets minder dan Go Your Own Way in de Top 40 en bleef steken op nummer 8 in 1977. Tussendoor haalde Don’t Stop de vijfde plaats.

2 (5) CRAZY ON YOU – Heart

Geïnspireerd door de gitaarriff van de nummer 1-hit Question van de Moody Blues uit 1970, besloot Heart een soortgelijke riff als intro te gebruiken in Crazy On You. Toen de elektrische gitaar volgde, werd het een hardrockplaat. In het lied spreekt zangeres Ann Wilson haar verlangen uit om de toenmalige stress om de Vietnamoorlog te vergeten tijdens een zeer passievolle nacht. De band rondom de zussen Ann en Nancy Wilson (laatstgenoemde is gitarist en achtergrondzangeres) bestond al sinds 1967, maar brak pas begin in 1977 door met de top 10-hit Magic Man. De achtste plaats van de debuutsingle werd overtroffen met opvolger Crazy On You, dat tot nummer 4 reikte. Opvallend genoeg bleef de Amerikaanse band in eigen land steken op nummer 35 met Crazy On You.

3 (4) VOICI LES CLÉS – Gérard Lenorman

In 1976 brak Gérard Lenorman door buiten de Franse landsgrenzen met de vrolijke meezinger La Ballade De Gens Heureux, waarmee hij in Nederland de tweede plaats behaalde. Een jaar later volgde zijn tweede hit Voici Les Clés. Het is een vertaalde cover van Nel Cuore Nei Sensi, een Italiaanse hit van Albatros. In Frankrijk werd Voici Les Clés een nummer 1-hit en in Nederland evenaarde de plaat het succes van La Ballade De Gens Heureux met een nieuwe nummer 2-notering. Daarmee heeft Gérard Lenorman in totaal twee Top 40-hits gescoord, die ook allebei tot de tweede plaats reikten.

9 (15) DON’T LEAVE ME THIS WAY – Thelma Houston

Harold Melvin & The Blue Notes hadden in 1973 een hitje met If You Don’t Know Me By Now, dat vooral bekend werd door de cover van Simply Red in 1989. Dat is echter niet hun enige plaat die succesvol werd gecoverd, want zij maakten ook het origineel van Don’t Leave Me This Way. In Europa werd dat in 1977 als eerste bekend in de versie van Thelma Houston, een Amerikaanse zangeres die geen familie is van Whitney Houston. Het groeide uit tot een nummer 1-hit in de Verenigde Staten en het werd in Nederland haar enige Top 40-hit. Thelma Houston kwam hiermee tot nummer 4. In 1986 scoorden The Communards een nummer 1-hit met een synthpopcover van Don’t Leave Me This Way.

12 (--) LAY BACK IN THE ARMS OF SOMEONE – Smokie

De Engelse band Smokie legde de weg van de geleidelijkheid af. In 1975 scoorde de rockband zijn eerste twee Top 40-hits If You Think You Know How To Love Me en Don’t Play Your Rock ‘n’ Roll To Me, die allebei niet de top 10 haalden. Dat lukte voor het eerst in het najaar van 1976 met de derde hit I’ll Meet You At Midnight, dat de vijfde plaats als hoogste notering had. Op 5 mei 1977 steeg de vierde hit Living Next Door To Alice naar de koppositie, waarmee de eerste nummer 1-hit een feit was. Op 26 maart 1977 was het tijd voor hit nummer 5 met Lay Back In The Arms Of Someone. En ook deze plaat haalde de eerste plaats! Bij twee nummer 1-hits zou het uitendelijk blijven.