27 maart 2004: Gouden comeback Usher

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
27 maart 2004: Gouden comeback Usher

Op 27 maart 2004 stegen Usher, Lil' Jon en Ludacris naar de eerste plaats met de wereldhit Yeah.

In de Verenigde Staten stond Yeah twaalf weken lang aan kop in de Billboard Hot 100, om daarna van de troon gestoten te worden door Ushers daaropvolgende hit Burn. In het Verenigd Koninkrijk werd Yeah ook een nummer 1-hit en dat was in dertien andere landen ook het geval. Waaronder Nederland.

De hegemonie van Yeah duurde in Nederland vier weken. In deze periode waren Usher, Lil' Jon en Ludacris een sta-in-de-weg voor Anastacia's hit Left Outside Alone, dat door toedoen van het supertrio bleef steken op nummer 2. The Black Eyed Peas hadden ook een nieuwe top 10-hit te pakken en de Nederlandse inzending van het Eurovisiesongfestival 2004 was ook in de Top 40 terug te vinden.

Een greep uit de lijst van 27 maart 2004

1 (10) YEAH – Usher featuring Lil’ Jon & Ludacris

In 2002 bleef Usher twintig weken lang in de Top 40 met I Need A Girl (Part 1), een samenwerking met P. Diddy en Loon. Daarna bleef het twee jaar stil rondom de R&B-zanger uit Dallas, Texas. In 2004 vierde Usher zijn comeback, en hoe! Het album Confessions werd in Europa dubbel platina en de eerste single Yeah werd de eerste nummer 1-hit voor Usher. Net als I Need A Girl (Part 1) was ook de clubbanger Yeah een samenwerking, ditmaal met rappers Lil’ Jon en Ludacris. Yeah stond vier weken op de eerste plaats en het album Confessions bracht na Yeah! nog vier andere singles voort. Drie daarvan (#9-hit Burn, #5-hit My Boo en #10-hit Caught Up) haalden de top 10. Yeah was de enige nummer 1-hit voor Usher, Lil’ Jon en Ludacris.

4 (25) LEFT OUTSIDE ALONE – Anastacia

De comeback van Usher was op muzikaal gebied indrukwekkend, maar die van Anastacia was dat op meerdere vlakken. In 2000 brak de zangeres uit Chicago door met I’m Outta Love en in de jaren daarna volgden top 10-noteringen met Paid My Dues (#4 in 2002) en One Day In Your Life (#8 in 2002). In januari 2003 sloeg het noodlot echter toe, want toen werd Anastacia gediagnosticeerd met borstkanker. Gelukkig was er een behandeling mogelijk voor haar en in datzelfde jaar dook ze nog in de studio voor het album Anastacia. In het voorjaar van 2004 verscheen daarvan de eerste single Left Outside Alone, dat dus ook de eerste single was van Anastacia na haar herstel. Left Outside Alone werd een megahit en bereikte de tweede plaats in de Top 40. Datzelfde gold voor de opvolger Sick & Tired.

6 (12) HEY MAMA – The Black Eyed Peas

The Black Eyed Peas borduurde in 2004 voort op hun doorbraak in het jaar daarvoor met de nummer 1-hit Where Is The Love en de nummer 2-hit Shut Up. Hoewel het merendeel van de fans van de Amerikaanse hiphopformatie al in het bezit waren van hun album Elephunk, werd de derde single ook een grote hit. Hey Mama werd de derde top 10-hit voor Will.i.am, Apl.de.ap, Taboo en Fergie en het zou ook de derde top 5-hit worden, want de dancehalltrack piekte op nummer 5. Op de track was een gastrol weggelegd voor de Engelse reggaezanger Tippa Irie, die in 1985 een Top 40-hitje scoorde met Hello Darling. Omdat zijn naam niet vermeld staat op de singlehoes van Hey Mama, is het voor Irie bij die ene notering gebleven. Van het album Elephunk verscheen in de zomer van 2004 de vierde en laatste single Let’s Get It Started, dat in de Top 40 reikte tot nummer 11.

29 (--) WITHOUT YOU – Re-Union

Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 en die van Joegoslavië in datzelfde jaar kreeg Europa er opeens een hoop landen bij, waardoor het deelnemersveld van het Eurovisiesongfestival plotseling flink werd vergroot. In 2004 werd toen besloten voor het model dat vandaag de dag nog wordt gebruikt; voorheen vond het hele festijn op één dag plaats, maar sinds 2004 vond er een halve finale plaats. De beste tien landen gingen naar de finale, waarvoor de grootste financiers (Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje), het gastland (Turkije) en de beste tien landen van 2003 al waren geplaatst. De eerste Nederlandse act die zich via zo’n halve finale heeft moeten plaatsen voor de finale, was de boyband Re-Union. Met Without You wisten de de top 10 te halen van de halve finale, maar in de finale eindigden ze op plek 17. In de Top 40 bleef Without You steken op nummer 27.

35 (--) TAKE ME TO THE CLOUDS ABOVE – LMC vs U2

De legendarische Ierse band U2 scoorde zijn 32ste Top 40-hit met een nummer waarvoor ze niets hoefden te doen. Nou ja, ze verrichten het werk reeds in 1987. De Engelse dance-act LMC besloot namelijk een mash-up te maken van twee 80s Classics, te weten How Will I Know van Whitney Houston (#15 in 1985) en With Or Without You van U2 (#2 in 1987). De vocalen werden ingezongen door Rachel McFarlane, die eerder tracks inzong van dance-acts als Loveisland en N-Trance. Take Me To The Clouds Above werd in het Verenigd Koninkrijk een nummer 1-hit, waardoor U2 daar hun vijfde nummer 1-hit in de schoot geworpen kreeg. In de Top 40 was nummer 20 de hoogste notering, waardoor Take ME To The Clouds Above lager piekte dan zowel How Will I Know als With Or Without You.