3 november 2007: 4 op een rij voor Jan Smit

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
3 november 2007: 4 op een rij voor Jan Smit

Op 3 november 2007 scoorde Jan Smit zijn vierde achtereenvolgende nummer 1-hit met Dan Volg Je Haar Benen.

De reeks begon in de nazomer van 2006. Jan Smit steeg met Als De Morgen Is Gekomen naar de eerste plaats en bleef daar vijf weken. De Volendammer zou hiermee het startsein schieten van een indrukwekkende reeks, want ook opvolger Cupido was vijf weken lang de nummer 1 van de Lijst der Lijsten. En daar bleef het niet bij.

In 2007 ging Jan Smit vrolijk door met raak schieten. In het voorjaar was Op Weg Naar Geluk zijn derde nummer 1-hit op rij, maar de hegemonie bleef ditmaal beperkt tot één week. Op 3 november 2007 scoorde Smit zijn vierde nummer 1-hit op rij: hij kwam nieuw binnen op de eerste plaats met Dan Volg Je Haar Benen. Het was zijn vijfde nummer 1-hit in totaal; in 1997 kwam hij op 11-jarige leeftijd als Jantje Smit ook al binnen op de eerste plaats met Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen.

Een greep uit de lijst van 3 november 2007

1 (--) DAN VOLG JE HAAR BENEN – Jan Smit

In het najaar van 2007 verscheen de eerste single van het album Stilte In De Storm en die albumtitel bleek véél toepasselijker dan Jan Smit had kunnen vermoeden. Jan Smit kreeg in oktober te maken met een poliep op zijn stembanden en daardoor kon hij een half jaar niet zingen. Het album zou uitgebracht worden op 1 januari 2008, maar het was nog niet af toen het noodlot toesloeg. Het Nederlandse publiek kon nog wel even genieten van hem, want hij kwam op 3 november 2007 dus binnen op nummer 1 met Dan Volg Je Haar Benen. Het hield Alles Is Liefde van Blof van de koppositie en het voerde vier weken de Top 40 aan. Het album Stilte In De Storm verscheen uiteindelijk in augustus 2008. De opvolgers Stilte In De Storm (#2 in 2008), Als Je Lacht (#3 in 2008) en in iets mindere mate Je Naam In De Sterren (#11 in 2009) werden eveneens grote successen.

7 (9) HEATER – Samim

Samim heeft in 2007 een hit gescoord en is daarna volledig in de vergetelheid geraakt, maar hij kwam van ver voordat hij überhaupt tot een hit kwam. De Zwitserse DJ met Iraanse roots timmerde in de clubs in eigen land al aan de weg, maar in 2004 werd bij hem kanker geconstateerd. Gelukkig herstelde hij zodanig dat hij zijn muziekwerk weer op kon pakken. In 2007 verscheen de single Heater en daarmee scoorde Samim een top 10-hit in België en in Nederland. In de Top 40 kwam de dancetrack met de catchy accordeon tot een zesde plek. In 2008 koos de Happy Hour Crew ervoor om de accordeonsample van Heater te gebruiken voor hun carnavalshit Goeiemoggel!, gebaseerd op de gelijknamige populaire reclame destijds. Goeiemoggel! kwam niet verder dan nummer 21 in de Top 40.

12 (26) BIG GIRL (YOU ARE BEAUTIFUL) – Mika

Alles wat Mika in 2007 aanraakte, veranderde in goud. Zijn debuutsingle Grace Kelly haalde in het voorjaar de vierde plaats en opvolger Relax Take It Easy stond in de zomer zeven weken lang op nummer 1. De derde single van Mika’s debuutalbum Life In Cartoon Motion was Big Girl (You Are Beautiful). De in Libanon geboren Britse artiest zag in een vliegtuig een reportage over een club in de Verenigde Staten waar alleen dikke vrouwen welkom waren. Dat bracht Mika op het idee om een lied over deze groep vrouwen te schrijven, met de titel Big Girl (You Are Beautiful). De maatschappij schetst namelijk het beeld dat alleen slanke vrouwen mooi kunnen zijn en het lied van Mika is een vrolijk protest tegen deze stereotypering. En het was ook nog succesvol, want het haalde de vierde plaats in de Top 40.

17 (28) BABY WHEN THE LIGHT – David Guetta feat. Cozi

We kennen David Guetta inmiddels als een DJ die alle grote internationale sterren heeft weten te strikken in de afgelopen jaren, maar in de periode 2002-2008 lag dat toch anders. Toen werden zijn hits gezongen door Chris Willis, JD Davis, Cozi en Tara McDonald. Een ander verschil dat mogelijk verband houdt met dat gegeven, was dat de hits van David Guetta een stuk minder groot waren. Zijn debuutsingle Love Don’t Let Me Go kwam in 2002 tot nummer 19 en begin 2007 was Love Is Gone destijds de grootste hit van David Guetta. De hoogste positie van die plaat was nummer 14. Eén plekje lager was de notering waar Baby When The Light bleef steken. Toen hij in 2009 When Love Takes Over uitbracht met Kelly Rowland, begon David Guetta de hitmachine te worden die hij anno 2021 nog steeds is.

18 (20) SWEET CAROLINE – Mick Harren

Sweet Caroline kennen we natuurlijk als klassieker van Neil Diamond, die hiermee overigens tot nummer 17 kwam in 1969. In 2007 werd het nieuw leven in geblazen door de Amsterdamse zanger Mick Harren, die er een Nederlandstalige versie van maakte. Het werd de enige Top 40-hit voor Harren en met een achttiende plaats als piek wist het de hoogste notering van het origineel net niet te evenaren. Dat betekende echter niet dat we niets meer van Mick Harren hoorden. In 2011 beweerde hij dat hij de titelsong mocht zingen van een film van Quentin Tarantino, maar die gaf vervolgens aan nog nooit te hebben gehoord van Mick Harren. In 2018 moest Harren twee maanden de cel in omdat hij zijn ex-stiefzoon bedreigde met een (verboden) nepwapen.