4 april 1981: Kinderen Voor Kinderen booming

- Top 40 Classic

4 april 1981: Kinderen Voor Kinderen booming

Op 4 april 1981 stonden Kinderen Voor Kinderen in de top 10 met Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd. De eerste plaats was voor Phil Collins.

Phil Collins stond voor de derde week op nummer 1 in de Top 40 met In The Air Tonight. Het was ook de laatste week waarin de Britse zanger/drummer de hitlijst aanvoerde. Niet verwonderlijk, aangezien er twee latere nummer 1-hits in de top 10 stonden. Op nummer 3 stond Ultravox met VIenna klaar om het stokje over te nemen en op nummer 8 waren Frank Duval & Orchestra met succes op jacht naar de eerste plaats met Angel Of Mine.

Op nummer 7 stonden Kinderen Voor Kinderen met Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd. Het was de grootste hit van het kinderkoor, dat een jaar later tot nummer 33 kwam met het eveneens bekende Op Een Onbewoond Eiland. In 2013 stonden ze voor het laatst in de Top 40 met Klaar Voor De Start, dat tot nummer 20 reikte.

Een greep uit de top 10 van 4 april 1981

1 (1) IN THE AIR TONIGHT - Phil Collins

3 (4) VIENNA – Ultravox

De Schotse band Ultravox kwam na de oprichting in 1974 vrij moeizaam op gang qua succes. In 1979 werd een stap gezet door Midge Ure aan de formatie toe te voegen als frontman, maar zelfs bij het uitbrengen van het album Vienna ging het nog niet van harte. De eerste twee singles Sleepwalk en Passing Strangers deden niet veel in Europa, maar de derde single Vienna betekende de internationale doorbraak van Ultravox. De klassieker wist In The Air Tonight van de troon te stoten en stond vervolgens drie weken op nummer 1. Hoewel Ultravox in 1984 nog een top 10-hit scoorde met Dancing With Tears In My Eyes, wordt de band vooral herinnerd aan Vienna.

4 (5) SHADDAP YOU FACE – Joe Dolce Music Theatre

Joe Dolce werd op 13 oktober 1947 geboren in Painesville, Ohio. Wanneer hij zijn Italiaanse grootouders bezocht in hun land, gebruikten opa en oma zinnen als “What’s the matter, you?” en “Shaddap”. Deze uitspraken werden door Dolce verwerkt in zijn lied Shaddap You Face, dat gaat over een rebelse Italiaanse jongen. De noveltyplaat – uitgebracht onder de naam Joe Dolce Music Theatre – werd een nummer 1-hit in diverse landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, West-Duitsland en Australië. In Nederland kwam Shaddap You Face tot nummer 4. Het was de enige hit van Joe Dolce.

5 (6) IT’S A LOVE THING – The Whispers

De GTA-gamers zullen The Whispers kennen van And The Beat Goes On, waarmee de Amerikaanse groep in 1980 zijn eerste Top 40-hit scoorde. De plaat bleef toen steken op nummer 28, maar in het Verenigd Koninkrijk werd de tweede plaats bereikt. In Nederland werd It’s A Love Thing de grootste hit van The Whispers. De discotrack haalde de vijfde plaats in de Top 40, terwijl het vijftal in eigen land niet verder kwam dan nummer 28. In de Verenigde Staten werd Rock Steady in 1987 hun grootste hit, maar daarmee kwamen ze in Nederland weer niet verder dan de Tipparade.

7 (13) IK HEB ZO WAANZINNIG GEDROOMD – Kinderen Voor Kinderen

Op 5 december 1980 werd Kinderen Voor Kinderen voor het eerst uitgezonden op televisie. Een kinderkoor in de leeftijdsklasse 8-12 jaar zingt daar elk jaar over onderwerpen die door kinderen worden aangedragen. De opbrengst ging destijds naar een speelgoedactie, waarmee speelgoed werd gekocht voor kinderen in ziekenhuizen en in arme landen. Een van de opgevoerde liederen is Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd en dat is gelijk het bekendste lied uit het bestaan van Kinderen Voor Kinderen. Het was hun enige top 10-hit en haalde de zevende plaats. Kinderen Voor Kinderen wordt nog altijd uitgezonden.

8 (30) ANGEL OF MINE – Frank Duval & Orchestra

Frank Duval was in de jaren 60 en jaren 70 vooral in de theaters te bewonderen, maar in de jaren 80 ging de Berlijnse zanger voor succes in de hitlijsten. Hij schreef muziek voor de Duitse serie Derrick en bracht die muziek uit als Frank Duval & Orchestra. Angel Of Mine haalde de eerste plaats in Duitsland, Oostenrijk en Zwitsreland en werd ook een nummer 1-hit in de Top 40. Vier maanden nadat Roland Kaiser begin januari 1981 de Lijst der Lijsten aanvoerde, was er weer Duitse schlager aan kop in Nederland. In 1986 haalde Duval nog de Top 40 met It Was Love, een duet met zijn echtgenote Kalina Maloyer.