5 juli 2008: Spanje is de beste

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
5 juli 2008: Spanje is de beste

Op 5 juli 2008 was Spanje de beste. Op het Europees kampioenschap voetbal, maar ook in de Top 40.

Enrique Iglesias scoorde zijn eerste nummer 1-hit in 2000. Hij was toen de gastartiest in Could I Have This Kiss Forever van Whitney Houston, dat toen één week de Lijst der Lijsten aanvoerde. In de jaren daarna scoorde Enrique grote top 3-hits met Hero (2001), Escape (2002), Do You Know? (The Ping Pong Song) (2007) en Tired Of Being Sorry (2007).

Een nummer 1-hit bleef echter al die tijd uit, maar in 2008 had Enrique Iglesias eindelijk zijn tweede nummer 1-hit te pakken. Verder scoorde Rihanna haar derde top 3-hit, kwam Kid Rock in de top 10 met de zomerhit van 2008 en vestigde Wolter Kroes een negatief record dat anno 2022 nog steeds staat.

Een greep uit de Top 40 van 5 juli 2008

1 (3) CAN YOU HEAR ME – Enrique Iglesias

In de jaren 70 scoorde Julio Iglesias twee nummer 1-hits, met Un Canto A Galicia (1972) en Quiereme Mucho (1979). In 2008 evenaarde zijn zoon Enrique deze prestatie door met Can You Hear Me zijn tweede nummer 1-hit te scoren. Het was het officiële themalied van het Europees kampioenschap voetbal 2008, dat op 29 juni 2008 werd gewonnen door Enriques thuisland Spanje. Een week nadat het Spaanse voetbalteam de nummer 1 van Europa werd, werd Iglesias de nummer 1 van Nederland. Opmerkelijk genoeg werd Can You Hear Me in Spanje helemaal geen hit. In 2015 wist Enrique Iglesias het aantal nummer 1-hits van zijn vader te overtreffen door zijn derde nummer 1-hit te scoren met El Perdón.

3 (4) TAKE A BOW – Rihanna

Don’t tell me you’re sorry ‘cause you’re not. Baby when I know you’re only sorry you got caught. Deze zin is uitgegroeid tot een veel gebruikte meme op sociale media wanneer iemand pas excuses aanbiedt over verricht wangedrag nadat dat wangedrag publiekelijk bekend is geworden. Het is afkomstig uit Take A Bow, geschreven door Ne-Yo en gezongen door Rihanna. De zangeres uit Barbados luidde in 2007 met haar album Good Girl Gone Bad haar volwassenheid in met wereldhits als Umbrella (#2) en Don’t Stop The Music (#1). De eerste verjaardag van het album werd gevierd met Good Girl Gone Bad: Reloaded, een re-release met enkele nieuwe singles. De eerste was Take A Bow en deze R&B-ballad piekte op nummer 3 in de Top 40.

4 (14) ALL SUMMER LONG – Kid Rock

Er was in 2008 nauwelijks sprake van een zomer en ook het aantal zomerhits bleef destijds beperkt. De grootste zomerhit van het jaar was afkomstig van Kid Rock, een Amerikaan die in eigen land al tien jaar bekend was in de rockscene. Daarbuiten verwierf hij vooral bekendheid vanwege zijn kortstondige huwelijk met Pamela Anderson in 2006. In 2008 beleefde Kid Rock (wiens echte naam Robert James Ritchie luidt) zijn wereldwijde doorbraak in de commerciële hitlijsten met All Summer Long. Het werd in Australië en in meerdere Europese landen (waaronder het Verenigd Koninkrijk) een nummer 1-hit. In Nederland stond All Summer Long twee weken op nummer 2 en verbleef het All Summer Long in de Lijst der Lijsten. Het was de enige Top 40-hit voor Kid Rock.

9 (10) WATCH OUT – Alex Gaudino feat. Shena

In 2007 brak de Italiaanse dj Alex Gaudino door met Destination Calabria, waarin de Amerikaanse zangeres Crystal Waters de vocalen verrichtte. De dancetrack stond zestien weken in de Top 40, waarin het piekte op nummer 16. Opvallend genoeg kwam Gaudino’s tweede hit Watch Out bijna twee keer zo hoog, maar bleef het bijna twee keer zo kort behouden voor de Lijst der Lijsten. Watch Out werd zijn eerste (en enige) top 10-hit en wist uiteindelijk de negende plek te bereiken. Na negen weken was het feest voorbij voor de diskjockey uit Salerno. Watch Out bevat een sample van de #8-hit Papa’s Got A Brand New Pig Bag van Pig Bag uit 1983. De zangeres was Shane, een Engelse die in 2004 te horen was op de #18-hit The Weekend van Michael Gray.

18 (1) VIVA HOLLANDIA [DE EK HIT VAN 2008!] – Wolter Kroes

Wolter Kroes claimde ‘De EK-hit van 2008’ te hebben met Viva Hollandia, wat vanuit Nederlands perspectief niet onterecht is. Niet omdat Viva Hollandia de meest succesvolle EK-hit van 2008 was in de Top 40 (want dat was Can You Hear Me van Enrique Iglesias), maar omdat de hit van Wolter Kroes veruit het meest verbonden was met de Oranjekoorts die er destijds heerste. De stijging naar de eerste plaats volgde op de verrassende overwinningen op Italië en Frankrijk. Na de even onverwachte uitschakeling door Rusland was het over en zakte Viva Hollandia van #1 naar #18. Dat is tot op de dag van vandaag de grootste val van de eerste plaats aller tijden.