5 mei 1990: monsterhit voor Snap!

- Top 40 Classic

5 mei 1990: monsterhit voor Snap!

Op 5 mei 1990 had Snap! genoeg power om voor de vierde achtereenvolgende week de Lijst der Lijsten aan te voerden.

5 mei 1990 was ook de dag van het Eurovisiesongfestival. In Zagreb (destijds Joegoslavië) werd Nederland vertegenwoordigd door Maywood met Ik Wil Alles Met Je Delen. Het optreden verliep echter desastreus, omdat de trompet niet te horen was door een uitgeschakelde microfoon. Maywoord eindigde als vijftiende. Toto Cotugno won namens Italië met Insieme: 1992.

De eerste plaats werd voor de vierde week bezet gehouden door Snap! met The Power. House was helemaal in, want de top 3 werd de week hiervoor gecompleteerd door Dub Be Good To Me van Beats International en Infinity (1990's... Time For The Guru) van Guru Josh. In de Top 40 Classic werden deze twee hits echter vervangen door de Queen of Pop en de meestsuccesvolle reggaeband uit de Top 40-geschiedenis.

Een greep uit de Top 40 van 5 mei 1990

1 (1) THE POWER - Snap!

2 (4) VOGUE – Madonna

Queen of Pop, succesvol actrice en modeicoon; al deze eigenschappen van Madonna kwamen in 1990 perfect samen. Toen speelde ze Breathless Mahoney in de film Dick Tracy. Ze nam ter gelegenheid van die film het soundtrackalbum I’m Breathless op, waarvan Vogue de eerste single was. De zwart-witvideo sluit mooi aan bij de film, die zich afspeelt in de jaren 30 van de twintigste eeuw. De choreografie en de opvallende kleding van Madonna in de videoclip droegen mede bij aan het succes van Vogue, dat de eerste grote hit van Madonna in de jaren 90 werd. Het werd de vijfde hit van Madonna die tot nummer 2 kwam in de Top 40. Dat aantal is uiteindelijk uitgekomen op zeven nummer 2-hits.

3 (6) KINGSTON TOWN – UB40

In 1970 bracht de Britse artiest Lord Creator de single Kingston Town uit, zonder commercieel succes. Dat laatste werd twintig jaar later wél behaald door UB40, dat Kingston Town coverde voor het album Labour Of Love II. Na de top 10-hits Homely Girl (#2) en Here I Am (Come And Take Me) (#8) haalde Kingston Town de bovenste tien. Sterker nog: het werd na Red Red Wine (1983), I Got You Babe (1985) en Our Own Song (1986) de vierde top 10-hit voor de band uit Birmingham. Van het album haalden de daaropvolgende singles They Way You Do The Things You Do (#11), Groovin’ (#18) en Tears From My Eyes (#15) werden geen top 10-hits, maar het ‘duet’ I’ll Be Your Baby Tonight met Robert Palmer bereikte tussendoor in 1990 nog de vijfde plaats.

6 (10) BLACK VELVET – Alannah Myles

Black Velvet is een ode aan Elvis Presley. Het gaat over hoe kleine Elvis werd geïnspireerd door Jimmie Rodgers, een countrymuzikant die net als Elvis uit de staat Mississippi kwam. De titel Black Velvet verwijst naar de bijnaam van het kapsel van Elvis. Ondanks zijn enorme erfenis is Black Velvet een klassieker op zich geworden. Myles haalde de derde plaats in de Top 40 en als classic wordt het zo nu en dan nog steeds gedraaid op de radio. De zangeres uit de Canadese stad Toronto haalde hierna nog twee keer de Top 40, maar zowel Love Is (1990) als Song Instead Of A Kiss (1993) bleef steken op nummer 32. Zo is Alannah Myles officieel geen eendagsvlieg, maar wel voor altijd de zangeres van Black Velvet.

9 (13) SAVE ME – Fleetwood Mac

Fleetwood Mac was al succesvol in de jaren 60, 70 en 80. In 1990 had de Brits-Amerikaanse band opnieuw een top 10-hit te pakken met Save Me. Het was de eerste single van het album Behind The Mask, dat werd opgenomen zonder de vertrokken leadgitarist Lindsey Buckingham (leadzanger van onder andere Go Your Own Way uit 1977). Save Me werd gezongen door Christine McVie, dat op de vorige grote hit Everywhere uit 1988 ook de leadzangeres was. Save Me was de twintigste Top 40-hit van Fleetwood Mac en de dertiende top 10-hit. De track piekte op nummer 9 en was ook de laatste hit van Fleetwood Mac.

15 (--) PAINT IT BLACK – TITELSONG TOUR OF DUTY – The Rolling Stones

Sinds 1990 werd de Amerikaanse dramaserie Tour Of Duty uitgezonden op de Nederlandse televisie. De serie over de Vietnamoorlog had Paint It Black van The Rolling Stones als openingstune. De serie werd een hit en zorgde er zelfs voor dat de nummer 1-hit in 1966 opnieuw in de Top 40 kwam in 1990. Paint It Black haalde 24 jaar later zelfs opnieuw de eerste plaats! Het was de tweede hit in de geschiedenis die in twee verschillende hitnoteringen de koppositie wist te bereiken. De eerste was A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum, dat zowel in 1967 als in 1972 op nummer 1 had gestaan.