9 december 2000: zes weken Twarres

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
9 december 2000: zes weken Twarres

Op 9 december 2000 maakte Twarres rijkelijk laat de zomervakantie vol; Wêr Bisto staat voor de zesde week op nummer 1.

In 2000 waren er drie hits van Nederlandse acts die langdurig de eerste plaats wisten te bezetten. In het voorjaar stond Onderweg van Abel zes weken aan kop in de Lijst der Lijsten. In de zomer wist Jody Bernal zelfs zeven weken op nummer 1 te verblijven met Que Si, Que No. Wel verdeeld over twee verschillende termijnen.

In de laatste maanden van 2000 was het de beurt aan Twarres om het sextet te completeren met Wêr Bisto. Langer dan zes weken wist het Friese duo het niet vol te houden. De 18-jarige LeAnn Rimes nam het stokje over met Can't Fight The Moonlight. Er was meer jong talent in de top 10 te vinden, want de 19-jarige Craig David scoorde zijn derde top 10-hit met Walking Away. En dan had je nog Jody Bernal (ook 19) die met Dreams én Que Si, Que No in het bovenste kwart stond.

Een greep uit de top 10 van 9 december 2000

1 (1) WÊR BISTO - Twarres

3 (13) CAN’T FIGHT THE MOONLIGHT – LeAnn Rimes

De film Coyote Ugly heeft geen plek weten te bemachtigen in het collectieve geheugen. Als het een prijs wist te winnen, dan had het vaak een directe link met de single afkomstig van de soundtrack van de film: Can’t Fight The Moonlight van LeAnn Rimes. De toen 18-jarige Amerikaanse zangeres vertolkte in die film de zingende stem van actrice Piper Perabo. Can’t Fight The Moonlight was de tweede hit van LeAnn Rimes en had een totaal ander geluid dan de countryballad How Do I Live?, waarmee Rimes op 16-jarige leeftijd de vierde plaats haalde in de Top 40 in 1998. Can’t Fight The Moonlight was veel meer poppy en wist vier weken bovenaan te staan in de Top 40.

7 (11) 911 – Wyclef Jean featuring Mary J. Blige

In 1998 leverde Wyclef Jean al een bijdrage aan No No No, de debuutsingle van Destiny’s Child die tot nummer 3 in de Top 40 kwam. De ex-Fugee is op de singlehoes echter niet bij naam genoemd, waardoor de rapper twee jaar moest wachten op zijn eerste top 10-hit. Dat was 911, afkomstig van zijn album The Ecleftic: 2 Sides II A Book. In tegenstelling tot No No No krijgt de gastartiest in 911 wél officiële credits. Mary J. Blige scoorde in diezelfde rol al een grote hit in 1998 met As (duet met George Michael, #7) en 911 deed het met een vijfde plaats nog een stukje beter. Opvallend is het succes van 911 in Scandinavische landen; het werd een nummer 1-hit in Zweden en in Noorwegen.

9 (19) WALKING AWAY – Craig David

Er zijn maar weinig artiesten die op 19-jarige leeftijd drie top 10-hits scoren in hun debuutjaar. Craig David is een van hen; in de zomer van 1981 verscheen Fill Me In als eerste single van zijn debuutalbum Born To Do It. De titel van het album bleek toepasselijk te zijn voor het jaar 2000, want hij was blijkbaar geboren om drie grote hits te scoren in een half jaar tijd. Fill Me In kwam tot nummer 5, waar opvolger 7 Days het tot plaats 6 wist te schoppen. Ook de derde single Walking Away haalde de top 10; nummer 7 bleef de hoogste positie voor de R&B-track. Walking Away werd in Nieuw-Zeeland en Polen een nummer 1-hit. De vierde single van het algbum Born To Do It was beduidend minder succesvol; Rendezvous bleef steken in de Tipparade.

12 (15) DON’T TELL ME – Madonna

Het verhaal gaat dat veel fans van Madonna het album Music terugstuurden naar de platenzaak, omdat track 7 de hele tijd haperde. Wat ze niet wisten, was dat het daadwerkelijk zo werd opgenomen en uitgebracht. Track 7 heeft de titel Don’t Tell Me. Het lied werd geschreven door Joe Henry, die getrouwd is met de zus van Madonna. Hoewel hij net als Madonna in de muziekindustrie werkt, hebben ze weinig samengewerkt. Toen Henry’s vrouw het lied Don’t Tell Me hoorde, raadde ze gelijk aan om het naar Madonna op te sturen. Samen met de Franse DJ Mirwais Ahmadzaï maakte Madonna er een soort country-dancetrack van. Het haalde de twaalfde plaats in de Top 40.