9 juni 2018: middenin One Kiss-hegemonie

- Top 40 Classic

9 juni 2018: middenin One Kiss-hegemonie

Op 9 juni 201 stond One Kiss van Calvin Harris en Dua Lipa voor de zevende week op nummer 1. Behoorlijk lang, maar er zouden nog negen weken volgen.

16 weken. 112 dagen. 2.688 uren. 40% van een zwangerschap. Zo lang hielden Calvin Harris en Dua Lipa het vol op de eerste plaats met One Kiss. De zomerse dancetrack viel ook bij onze Zuiderburen in de smaak, want zowel in Nederland als in Vlaanderen werd One Kiss de grootste hit van het jaar.

One Kiss bleef dus zestien weken aan kop en dat was een nieuw record. Het oude record werd in het voorjaar van 2017 gevestigd door Ed Sheeran, die met Shape Of You vijftien weken bovenaan stond. Daarna werd hij afgelost door Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee, die ook vijftien weken de Top 40 aanvoerden! Tot op de dag van vandaag hebben Calvin Harris en Dua Lipa het record in handen.

Een greep uit de Top 40 van 9 juni 2018

1 (1) ONE KISS - Calvin Harris & Dua Lipa

4 (5) DURA – Daddy Yankee

In het jaar waarin hij met Despacito uit de recordboeken werd gestoten door Calvin Harris en Dua Lipa, had Daddy Yankee opnieuw een zomerhit te pakken. Met Dura zou hij echter dubbel gedwarsboomd worden door het duo Harris/Lipa; niet alleen hadden ze dus het record van o.a. Daddy Yankee te pakken, ook wisten ze tijdens deze hegemonie Dura van de eerste plaats te houden. Hiermee bleef Yankee zeven weken lang steken op de tweede plaats. Dura werd in Spanje wél een nummer 1-hit. In Nederland scoorde Daddy Yankee in 2019 alsnog zijn tweede nummer 1-hit met Con Calma, een duet met rapper Snow (en bewerking van de hit Informer uit 1993 van diezelfde Snow).

6 (9) IN MY BLOOD – Shawn Mendes

De Canadese zanger Shawn Mendes moest nog twintig worden toen hij in 2018 zijn derde album. Van het album Shawn Mendes werd de eerste single In My Blood, een autobiografisch lied over zijn angststoornis. Het was de zesde hit van de jongeling en het werd de vijfde top 10-hit. In My Blood haalde de zesde plaats in de Top 40, maar daarna bleef het opmerkelijk stil in de Lijst der Lijsten rondom dit album. Vervolgsingles Youth en Nervous bleven namelijk steken in de Tipparade en in het najaar werd Lost In Japan pas een Top 40-hit toen het werd geremixt door de Duitse producer Zedd. In het voorjaar van 2019 (dus een jaar na In My Blood) werd If I Can’t Have You wél een groot succes; het haalde de achtste plaats. De klapper van het album was de nummer 1-hit Señorita met zijn vriendin Camila Cabello in de zomer van 2019, afkomstig van de deluxeversie van het album Shawn Mendes.

10 (18) BACK 2 YOU ’18 – Selena Gomez

De Amerikaanse serie 13 Reasons Why verscheen in 2017 op Netflix, maar de populariteit van de serie op de streamingsdienst vertaalde zich niet in Top 40-succes van tracks van de soundtrack. Dat laatste gebeurde wel toen deel 2 van de serie in 2018 verscheen. De single Back 2 You ’18 van Selena Gomez werd de derde top 10-hit op rij voor de Amerikaanse zangeres, nadat ze in 2017 de tweede plek bereikte met zowel It Ain’t Me (samen met Kygo) als Wolves (samen met Marshmello). Back 2 You ‘1 werd niet haar derde nummer 2-hit op rij, maar met een vijfde plek als hoogste notering kan het nog steeds een grote hit worden genoemd.

32 (--) SOLO – Clean Bandit feat. Demi Lovato

Oh ironie: een samenwerking tussen Clean Bandit en Demi Lovato met als titel Solo... De electroformatie uit Cambridge had al enige tijd succes met het album What Is Love?. Zo werd de eerste single Rockabye eind 2016 de tweede nummer 1-hit van Clean Bandit (na Rather Be uit 2014) en haalde opvolger Symphony in het voorjaar van 2017 de derde plek. In het najaar van 2017 kwam de derde single I Miss You niet verder dan nummer 17, maar Clean Bandit weigerde zich neer te leggen bij de dalende trend. En terecht, want Solo werd weer een enorm succes! De vocalen zijn van de Amerikaanse artiest Demi Lovato, die begin 2018 nog hoog genoteerd stond met Échame La Culpa (#2, duet met Luis Fonsi). Solo kwam tot nummer 4 in de Top 40.