April 2018: Avicii overlijdt

- Top 40 Classic

 Avicii Dua Lipa Calvin Harris
April 2018: Avicii overlijdt

De hele muziekwereld reageert geschokt op het overlijden van Avicii. De Zweedse dj maakte op 28-jarige leeftijd een einde aan zijn leven op een landgoed in de Omaanse hoofdstad Masqat, omdat hij het leven in de schijnwerpers niet meer aankon.

Een halfjaar eerder verscheen de documentaire Avicii: True Stories, waarin het leven van Tim Bergling (zoals hij echt heet) werd gevolgd. In het verloop van deze docu kwam zijn worsteling met zijn contractuele verplichtingen en het 24/7 leven als artiest duidelijk naar voren. Hij scoorde in zijn leven twee nummer 1-hits in 2013, te weten Wake Me Up en Hey Brother. In 2019 volgde postuum zijn derde nummer 1-hit SOS.  

In de Top 40 kwamen twee hits binnen die de zomer van 2018 zouden domineren. One Kiss van Calvin Harris en Dua Lipa springt in het oog op nummer 9 en stond uiteindelijk zestien weken (!!) op nummer 1. Daarmee verbraken ze het record dat Ed Sheeran in 2017 vestigde met Shape Of You, dat vijftien weken de Lijst der Lijsten aanvoerde. Dat record werd overigens geëvenaard in 2017 door Daddy Yankee met de zomerhit Despacito. In 2018 was Daddy Yankee weer klaar om de hitlijsten te bestormen met een nieuwe zomerhit: Dura. Die plaat piekte op nummer 2, achter One Kiss. Een andere zomerhit in de hitlijst was X van Nicky Jam en J Balvin, dat een monstersprong maakte naar nummer 4. Dit is de Top 40 van 21 april 2018!

1 (1) FRIENDS – Marshmello & Anne-Marie
Anne-Marie noemde Friends ooit het ‘friend zone anthem’, oftewel het themalied van het concept dat iemand meer van een vriend(in) wil en dat de vriend(in) niet meer wil dan vriendschap. De catchy popplaat sloeg goed aan, want Friends werd de tweede nummer 1-hit voor de Britse zanger na Rockabye (2016). De Amerikaanse gemaskerde dj Marshmello was in 2017 dichtbij met Wolves, maar die samenwerking met Selena Gomez bleef op nummer 2 steken. Een jaar later wist hij de koppositie met Friends dus wél te veroveren

2 (3) THE MIDDLE -  Zedd & Maren Morris & Grey
Zedd en Grey sloegen in 2016 al de handen ineen met Starving, een top 10-hit waarin Hailee Steinfeld de vocalen verzorgde. Die rol was in 2018 weggelegd voor Maren Morris, een Amerikaanse countryzangeres die in The Middle even geen countryzangeres was. De dancepopplaat haalde de tweede plaats en daarmee was het de grootste hit voor Zedd, Maren Morris en Grey. Zedd had later in 2018 nog een top 10-hit met Happy Now. Voor Maren Morris en Grey is The Middle vooralsnog hun laatste hit.

4 (15) X – Nicky Jam x J Balvin
Nicky Jam en J Balvin brachten de zomer in de Top 40 en dat deden ze niet voor het eerst. Nicky Jam (Amerikaan met roots uit Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek) stond in duet met Enrique Iglesias zes weken op nummer 1 in 2015 met El Perdón. De Colombiaanse zanger J Balvin was in 2017 vijf weken lang lijstaanvoerder met Mi Gente, in duet met Willy William. Deze prestaties wisten ze in duet met elkaar niet te evenaren, maar met een derde plek als piek mag ook X gerust een monsterhit genoemd worden.

7 (9) LIL CRANEY – Kraantje Pappie
Little Crane was terug van heel kort weggeweest. Kraantje Pappie was in het begin van 2018 nog op de vijfde plaats te vinden met Ja!, maar dat was als gastartiest in samenwerking met Chivv, Yung Felix en hoofdartiest Bizzey. Lil Craney was de eerste single van zijn album Daddy en het werd zijn eerste grote solohit. Net als Ja! piekte ook Lil Craney op nummer 5. Kraantjes eerstvolgende hit Liefde In De Lucht (duet met Chef’Special-zanger Joshua Nolet) had ook weer de vijfde plaats als hoogste notering.

9 (--) ONE KISS – Calvin Harris & Dua Lipa
21 april 2018 is een historische datum in de geschiedenis van de Top 40. Het is namelijk de dag waarop de hit binnenkwam die het langst op nummer 1 stond. One Kiss van Calvin Harris en Dua Lipa kwam in één keer binnen op nummer 9 en stoomde vervolgens direct door naar de eerste plaats. Het was Harris’ vierde nummer 1-hit en Lipa’s tweede. One Kiss stond vervolgens zestien weken lang op nummer 1 en werd – niet geheel verrassend – de grootste hit van 2018. Ook in Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk was One Kiss de hit van het jaar.