Juni 2004: Bløf op nummer 1

- Top 40 Classic

 Bløf
Juni 2004: Bløf op nummer 1

Met Holiday In Spain, een samenwerking met Counting Crows, weet Bløf voor het eerst een nummer 1-hit te scoren in de Top 40.

Vanaf 1 juni moeten treinreizigers 50 cent meer gaan betalen voor een kaartje dat ze kopen bij het loket. De NS wil dat er meer gebruik wordt gemaakt van de kaartautomaten. Ook overlijdt de voormalige president van de Verenigde Staten, Ronald Reagan, op 93-jarige leeftijd. Mark Rutte wordt de nieuwe staatssecretaris van onderwijs en Marc Dutroux wordt schuldig bevonden aan ontvoering en moord en krijgt levenslang. SpaceShipOne voert op 21 juni de eerste particuliere ruimtevlucht uit. Het Nederlands Elftal verliest de halve finale van het EK Voetbal met 2-1 van Portugal.

Al na een week moet I Don’t Wanna Know, de hut van Mario Winans, P. Diddy en Enya, de eerste plaats overlaten aan Holiday In Spain. Het is voor de Zeeuwse band inmiddels de 14e Top 40-hit. Van de voorgaande 13 hits wist alleen Wat Zou Je Doen (in 1998) de top 5 te bereiken. Via Nelly Furtado laat het EK Voetbal ook dit jaar van zich horen in de hitlijst. Força, de track van Nelly Furtado, zou later zelfs de grootste voetbalhit aller tijden worden tot het vier jaar later door Can You Hear Me (Enrique Iglesias) werd overtroffen.

Bekijk hier de volledige Top 40 van 19 juni 2004

1 ( 3) HOLIDAY IN SPAIN- Counting Crows & Bløf
Hard Candy is in 2002 het vierde studioalbum van de Counting Crows. Bløf neemt het nummer in 2004 op en plaatst het op de verzamelaar Het Eind Van Het Begin. Wat met 13 voorgaande hits niet lukt gebeurt in 2004 met de Engels-Nederlandstalige hit. De talencombinatie is een primeur op nummer 1, waar er in 2006 nog een volgende nummer 1 volgt als Because We Believe, waarin ook Italiaans te horen is naast het Nederlands en Engels, een nummer 1-hit wordt voor Marco Borsato en Andrea Bocelli. Holiday In Spain is ruim 13 jaar de grootste hit van Bløf tot de groep in 2017 met Zoutelande op de proppen komt.

4 (11) THIS LOVE- Maroon 5
In 2002 brengt Maroon 5 met Songs About Jane het debuutalbum uit. De eerste single van dat album, Harder To Breath, blijft steken in de Tipparade waar de opvolger, This Love, later drie weken op nummer 3 zou staan. Pas in 2011 weet de Amerikaanse band rond Adam Levine het succes te overtreffen met Moves Like Jagger, de nummer 1-hit met Christina Aguilera. Maroon 5 zou 22 Top 40-hits scoren waarbij alleen Moves Like Jagger (drie weken op 1) en This Love (drie weken op 3) in de top 3 kwamen.

6 ( 6) V*KKEVULLER- Simon
In de Top 40 staan origineel en parodie gebroederlijk naast elkaar: F*ck It (van Eamon) en V*kkevuller (van Simon). De Nederlandse versie werd geschreven door Alain Clark maar die vond het zelf niet bij zijn muzikale richting passen waarna Hans Goes, als Simon, het nummer opnam. Ervaring als vakkenvuller had hij overigens zelf niet maar van de opbrengst heeft hij later wel zijn zolder kunnen verbouwen, zo vertelde hij in 2014 in gesprek met Vice.

12 (35) CALINDA- Ritmo Dynamic
De in Toulouse geboren Laurent Wolf staat te boek als een tribal-house dj en producer maar wist in 2004 een commerciële zomerhit af te leveren met Calinda dat onder de naam van Ritmo Dynamic in de wereld werd gezet. In 2008 stond de inmiddels 48-jarige Fransman onder zijn eigen naam met No Stress en Wash My World ook twee keer in de Top 40.

14 (--) FORÇA- Nelly Furtado
Eind 2003 verschijnt Folklore, het tweede studioalbum van Nelly Furtado. De Canadese zangeres had op dat moment al een indrukwekkende rij van vijf hits afgeleverd die ook nog eens in allemaal in de top 10 waren gekomen. Tijdens optredens in Portugal was opgevallen dat Força een begrip was voor ‘actie’ en ‘doorgaan’. Het was dan ook de perfecte keus om het nummer te gebruiken als het officiële thema voor het Europees Kampioenschap Voetbal dat in 2004 werd gespeeld in Portugal.

40 (40) MASS DESTRUCTION- Faithless
Met God Is A DJ (1998) en We Come 1 (2001) had Faithless al twee dikke hits in Nederland gescoord. Dat zouden uiteindelijk 9 Top 40-hits worden waarbij Mass Destruction, hit nummer 8, een uiterst bescheiden succes zou blijven. Meer dan twee weken op nummer 40 zat er namelijk niet in. De echt kleinste Top 40-hits, één weekje op nummer 40, zagen we tussen 1965 en 1970 dertien keer in de lijst. Mass Destruction was in 2004 de laatste ‘tweepunter’ met twee weken op nummer 40 en ook is dát sindsdien niet meer voorgekomen. Met In Tune, de track van Moh Denebi, stond er in 2012 opnieuw een hit in de lijst die bleef steken op een score van 2 punten. In Tune deed dat toen echter via een week op nummer 39.