Oktober 1990: Matthias Reim op 1

- Top 40 Classic

 Matthias Reim René Froger Snap! Maria McKee
Oktober 1990: Matthias Reim op 1

Een brutale Matthias Reim weet met zijn actie spontaan succes te krijgen en zichzelf vooral in zijn thuisland op de kaart te zetten. 

Op 1 oktober start Goede Tijden, Slechte Tijden. De soapserie is inmiddels 30 jaar lang iedere werkdag te zien. In België beginnen de Vlaamse publieke radiostations Radio 1, Radio 2 en Studio Brussel met het uitzenden van reclame. In Berlijn wordt voor het eerst weer vergaderd door het volledige Duitse parlement dat daarmee voor het eerst in 57 jaar tijd weer in de Rijksdag zetelt. Michail Gorbatsjov wordt onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede en Ayrton Senna wordt in Suzuka voor de tweede keer wereldkampioen in de Formule 1.

De Top 40 wordt voor de twaalfde keer aangevoerd door een (deels) Duitstalige hit waarmee Matthias Reim ook in ons land bekend raakt. Ondertussen is INXS op weg naar de grootste hit in ons land met Suicide Blond dat, net als de hits van Deee-Lite (Groove Is In The Heart!!!) en Snap! (Cult Of Snap) nieuw is in de top 10.

De volledige Top 40 van 13 oktober 1990 bekijk je hier

1 ( 1) VERDAMMT – ICH LIEB’ DICH- Matthias Reim
Matthias Reim stuurde een opname met het nummer Verdammt Ich Lieb’ Dich naar de ZDF in de hoop dat hij er een keertje mee op televisie zou kunnen komen. Al snel werd hij teruggebeld en mocht hij zijn nummer laten horen. Het resulteerde in een singlerelease die alleen al in Duitsland 16 weken op de eerste plek stond en goed was voor ruim 2,5 miljoen verkochte singles. In Nederland volgde er met Ich Hab’ Geträumt Von Dir nog een bescheiden opvolger waarna hij in de Top 40 geen succes meer kende. Anders is dat in Duitsland waar de zanger, 30 jaar na dato, nog steeds volle zalen trekt.

9 (17) CULT OF SNAP- Snap!
Cult Of Snap is de derde single die wordt uitgebracht van het album World Power. De Duitse groep had met The Power en Oops Up al succes gescoord en zou in de Top 40 zelfs met de eerste elf hits een reeks van opeenvolgende top 10-noteringen scoren. Niet Snap! zelf maar het Duitse Hi Power bracht de eerste versie van Cult Of Snap in de top 10. Een slimmigheidje maar uiteindelijk werd de versie van Snap! zelf een groter succes.

10 (13) GROOVE IS IN THE HEART- Deee-Lite
Deee-Lite was een ideetje van Kierin Kirby die met Dimitri Brill en Towa Tei mziek maakte. Het drietal, waarbij Kierin en Dimitri zelfs een setje waren, profiteerde van de opkomst van de house. In de scene van New York was Kiera veelal te zien als jaren zestig-icoon, compleet met enorme plateauzolen en de typische kleurrijke make-up uit de flower-power. In 2012 wrd ze door het modeblad Vogue zelfs uitgeroepen tot een van de 25 meest invloedrijke stijliconen uit de muziekindustrie. Van het album World Clique werd Groove Is In The Heart een wereldhit, vooral ook door het aanstekelijke loopje en de gekke vocale uitspattingen.

20 (38) JUST SAY HELLO- Rene Froger
René Froger was in 1988 voor het eerst in de Top 40 verschenen met de Doug Ashdown-cover van Winter In America die hem meteen een top 5-hit opleverde. De daaropvolgende Engelstalige hits bleven steken in de Tipparade tot hij het met Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken over een andere boeg gooide. Na die nummer 1-hit maakte hij met Stock-Aitken-Waterman het nummer Are You Ready For Loving Me voordat hij met Edwin en Marcel Schimscheimer en John van Katwijk het nummer Just Say Hello maakte. Die single was op 13 oktober 1990 de snelste stijger in de lijst.

29 (--) SHOW ME HEAVEN- Maria McKee
De naam van Maria McKee waren we in 1986 al tegengekomen op een nummer 1-hit want de Amerikaanse had meegeschreven aan A Good Heart dat de Britse zanger Feargal Sharkey dat de lijst twee weken mocht aanvoeren. Voor de film Days Of Thunder werd ze gevraagd een nummer te schrijven wat resulteerde in Show Me Heaven. Het betekende voor McKee ook de aftrap van haar loopbaan als zangeres waar ze tot dat moment slechts zelden op een podium verscheen. In de Top 40 bleef het bij die ene hit die uiteindelijk drie maanden in de lijst stond en twee weken de lijst zou gaan aanvoeren.

34 (--) UNA DONNA COSI- Marco Borsato
De verwachtingen rond Marco Borsato waren hooggespannen. Na zijn overwinning in de Soundmixshow met At This Moment had het nummer van Billy Vera hem een top 4-hit opgeleverd. Una Donna Cosi was daarna het eerste ‘nieuwe’ werk dat de zanger uitbracht en met de Italiaanse taal dacht hij een bijzonder handelsmerk op de Nederlandse markt te kunnen zetten. Edwin Schimscheimer arrangeerde het nummer dat eerder door Riccardo Fogli was uitgebracht. Marco Borsato kwam er in 1990 niet verder mee dan nummer 29. Pas ruim 4 jaar nadien zou het roer drastisch worden omgegooid als de zanger zich stort op Nederlandstalig repertoire.