Tip 30: The Greatest Hits Of 1991

- Top 40 Classic

 Lisa Stansfield R.E.M. Crystal Waters The Bad Examples Marc Almond
Tip 4: The Greatest Hits Of 1991

De Tipparade van eind oktober 1991 bevat fraaie nieuwe cd-singles van Queen, U2, Enya, Genesis en Lisa Stansfield. Die laatste is direct ook de Alarmschijf, dus pakken we even mee. In de lijst ook een aantal heel fijne plaatjes die om onduidelijke reden geen hit werden. Althans, hier in Nederland en in het jaar 1991. Impliceert niet dat het latere jaren geen klassiekers werden. Maar eerst de Alarmschijf van Lisa. Change komt van het album Real Love en zal mondiaal een best lekkere hit worden.

2. (2) Crystal Waters - Makin' Happy

Best triest zo’n single die stationair blijft staan op de 2de plek van de Tipparade. Welk duwtje had die single nog nodig gehad denk je dan? Kan aan de clip gelegen hebben, niet geschikt als je net iets teveel gedronken hebt. Opvolger van de debuutsingle Gypsy Woman ((La Da Dee La Da Da), dat piekt op de 1ste plek van de Top 40. Komt ook van het album Surprise, waarvan de titeltrack ook nog uitgebracht zal worden als cd-single. En verrassing, die doet niets, nergens. Wordt je niet happy van.

3. (4) The Bad Examples - Not Dead Yet

In ieder geval een geweldige titel (en bandnaam). Kwamen uit Amerika vandaan. Wij vonden het wel wat, dit wat rommelige bandje. De single komt niet alleen uit als cd-single, maar ook op 7-inch vinyl. En volgens de archieven ook alleen hier. Op een 12-inch na dan in Amerika. Reden voldoende om deze single massaal aan te schaffen? Nee dus, het blijft bij de Tipparade en daarna worden weinig tekenen van leven gesignaleerd.

9. (11) Marc Almond – Jacky

Is dit geen Top 10 hit geworden? Niet? Oei, da’s een gemiste kans. Het origineel staat op naam van Jacques Brel uit 1965. Scott Walker pakte 2 jaar later de Engelstalige versie op en dan in 1991 de versie van Marc. Die gaat dik over de top op zijn album Tenement Symphony en deze single wordt een behoorlijke hit in de UK. Fijne plaat voor onder de douche of karaoke.

20. (29) R.E.M. - The One I Love

Klassieker. Zeker, ondanks dat de single weinig doet in 1991, absoluut een fan favoriet. Komt van het album Document dat al in 1987 in de winkels lag. The One I Love wordt direct opgepakt door Amerika met als resultaat een Top 10 hit, 4 jaar later opnieuw in de winkels in de UK en uiteindelijk ook bij ons. Voor de verzamelaars, als we de verschillende uitgaven uit 1987 en 1991 naast elkaar leggen krijgen we de volgende serie b-kantjes: Maps and Legends (Live), The One I Love (Live), This One Goes Out (Live), Driver Eight (Live), Disturbance at the Heron House (Live), Last Date, Fall on Me, So Central Rain en Crazy. Je kunt er een album mee vullen.