Original: Cry Baby

- Top 40 Original

 Janis Joplin
Original: Cry Baby

Kort voor haar overlijden maakte Janis Joplin een opname van Cry Baby.

Het nummer is recent te horen in een commercial van Christian Dior waarin Natalie Portman haar playback-kwaliteiten laat zien op het nummer van Janis Joplin. Het nummer belandde in de jaren zeventig postuum op het album Pearl. Toch was het nummer oorspronkelijk niet van Janis want al zeven jaar eerder werd het opgenomen door Garnet Mimms & The Enchanters.

Mimms was samen met Sam Bell eerder lid van Deltones en Gainors. De twee besluiten naar New York te verhuizen waar ze Garnet Mimms And The Enchanters vormen. De eerste release Cry Baby is direct een hit en komt op nummer 4 in de Billboard Hot 100. Dionne Warwick neemt op Cry Baby de achtergrondzang voor haar rekening.

In 1964 kiest Mimms voor een solocarrière waar er in 1966 nog een bescheiden succesje volgt met I’ll Take Good Care Of You. Een jaar later tourt hij met Jimi Hendrix door het Verenigd Koninkrijk. Later keert hij de muziek de rug toe. Aan het einde van de zeroes verschijnt er nog wel een gospelalbum van zijn hand.

In 1971 is Cry Baby te vinden op Pearl dat een postuum album is na de dood van Janis Joplin in oktober 1970. De b-kant was ook geen onbekende track want daar is Mercedes Benz te horen. Waar het in de Verenigde Staten niet verder weet te komen dan nummer 42 weet ze er in Nederland tot nummer 19 te komen.

Meer lezen over de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl