Original: Games People Play

- Top 40 Original

 Inner Circle
Original: Games People Play

Al in 1970 werd Games People Play onderscheiden met een Grammy. Bijna 24 jaar later wordt het een succes voor Inner Circle.

Games People Play werd in 1968 opgenomen door de Amerikaanse country- en folkzanger Joe South. De muzikant was een graag geziene gast in de studio en zijn gitaarspel is te horen op hits van Bob Dylan, Aretha Franklin en Simon & Garfunkel. Daarnaaast schreef hij klassiekers als Rose Gardens en Down In The Boondocks.

Games People Play gaat over mensen die leven terwijl ze ondertussen de boel voor de gek houden. In plaats van het leveren van een bijdrage proberen ze zelf beter te worden over de ruggen van anderen. Het nummer is terug te vinden op het gelijknamige album van Joe South. In 1969 wist het de elfde plaats in de Top 40 te bereiken.

Op het moment dat South de opname maakt van Games People Play wordt in Jamaica de eerste steen gelegd van de groep Inner Circle door de broers Ian en Roger Lewis. Jaren later voegt ook Jacob Miller zich bij de groep als zanger en zo begint eind jaren zeventig het voorzichtige buitenlandse succes van de groep met nummers als Mary Mary en Music Machine. In 1980 overlijdt Jacob Miller bij een auto-ongeluk.

In 1986 waagt Inner Circle een nieuwe poging als band. Het album One Way, dat ze in 1987 opnemen, lijkt in eerste instantie niks te doen. Pas later wordt het nummer Bad Boys opgepakt als tune voor het tv-programma Cops. Daarna kan ook Sweat (A Lalalala Long) uitgroeien tot een succes. Daarmee scoort de groep een eerste Alarmschijf en een nummer 1-hit in 1992. Daarna weet ook Rock With You de top 5 te bereiken.

In 1994 wordt Games People Play bekroond tot Alarmschijf en de vijfde (en laatste) Top 40-hit komt tot nummer 8 in de hitlijst. Nog steeds maken de broers Lewis muziek.

Games People Play werd niet alleen door Inner Circle opgenomen. Ook Petula Clark, Mel Tormé, Ike en Tina Turner en Lee Towers maakten een cover.

Meer over de oorsprong van Top 40-hits lees je op originelehits.nl