Original: Het Werd Zomer

- Top 40 Original

 Rob De Nijs
Original: Het Werd Zomer

Later deze maand (22 juni) neemt één van Neerlands grootste zangers afscheid van het publiek. Tijd om een klassieker van hem te belichten. Rob de Nijs bezingt in Het Werd Zomer de eerste seksuele ervaring van een 16-jarige jongen.

Het nummer is niet door Rob zelf geschreven maar is van origine van Peter Maffay en kreeg in 1976 de titel Und Es War Sommer mee. Schrijvers van het nummer zijn Joachim Heider en Chris Heilburg die eerder ook de klassieker Ich Bin Wie Du van Marianne Rosenberg schreven. Peter Maffay, geboren als Peter Makkay, scoorde zijn allergrootste hit met Du.

Het nummer was in Duitsland direct spraakmakend vanwege de zin “Ich war 16 und sie 31. Und über Liebe wusste ich nicht viel. Sie wusste alles. Ich war kein Kind mehr”. Veel radiostations besloten het nummer van de zender te weren maar desalniettemin werd het in Duitsland een top 5-hit.

Nederland bleek in die tijd een stuk liberaler. De vertaling in net Nederlands, met “Ik was zestien en jij was achtentwintig” ging er probleemloos mee om. Tijdens optredens zingt Rob geregeld afwijkende teksten als “Ik was veertien en jij al in de zestig”. Ondanks dat de radio nauwelijks terughoudend was kwam de versie van Rob de Nijs tot nummer 10.

Meer lezen over de oorsprong van Top 40-hits? Neem dan ook eens een kijkje op originelehits.nl