Original: Hot In Herre

- Top 40 Original

 Nelly
Original: Hot In Herre

Cornell Haynes maakt zijn eerste stappen in de jaren negentig als lid van het collectief St. Lunatics. Als hij in 2000 een platencontract krijgt is al snel zijn eerste album een feit.

Al in december van dat jaar staat hij met Country Grammar voor het eerst in de Top 40. Daarna volgen hits als E.I., Ride Wit Me, Batter Up en Girlfriend. In 2002 bereikt hij met Hot In Herre voor het eerst een vierde plek in de Nederlandse hitlijst.

Voor het origineel moeten we terug naar 1978 met Bustin’ Loose van Chuck Brown en The Soul Searchers. Chuck Brown staat bekend als de ‘godfather of go-go’, een substroming in de funkmuziek. Hij maakte in zijn nummers vooral gebruik van oudere jazz- en bluesnummers. In de zin “B’cuz I feel like bustin’ loose and I feel like touchin’ you” maakt hij een meer dan duidelijke referentie naar de track.

Hot In Herre kent een bijzondere spelling, namelijk met een extra ‘r; . Die wordt gebruikt om aan te geven dat het echt superheet was. Daarnaast past het precies bij het accent dat rond St. Louis wordt gebruikt om de klank te benadrukken. Ook Christina Aguilera plaatste in de titel van Dirrty zo’n extra ‘r’. Hot In Herre staat op het album Nellyville en leverde hem in de Verenigde Staten zijn eerste nummer 1-hit op.

Later in 2002 zou hij ook hier een nummer 1-hit op zijn naam schrijven met Dilemma. Die samenwerking met Kelly Rowland wist de Nederlandse hitlijst voor 7 weken aan te voeren.

Leuk? Veel meer over de oorsprong van Top 40-hits lees je op originelehits.nl