Original: Jump Around

- Top 40 Original

 House Of Pain
Original: Jump Around

House Of Pain scoorde in Nederland slechts één succes; met Jump Around.

De groep was afkomstig uit Ierland en werd door Everlast, Danny Boy en DJ Lethal gevormd. De egine van dit drietal, Erik (Everlast) Schrody had eerder al een eigen album uitgebracht met Forever Everlasting. Ook was hij te horen op de Ice-T-track Rhyme Syndicate. De muziek die hij met House Of Pain maakte ging vooral over alcohol en gevechten. Jump Around was daarvan slechts een voorbeeld. De track werd al snel opgepikt door MTV en werd daarna veelvuldig ingezet als opzweper in kroegen en clubs om het publiek aan het bewegen te krijgen.

Everlast, die het nummer trouwens maakte met DJ Mugggs van Cypress Hill, kwam het succes volkomen onverwacht. Het scheelde ook niet veel of Cypress Hill had het nummer wereldkundig gemaakt. Toen de groep met het album Black Sunday bezig was bleek dat de leden te dronken waren om de opname te maken. In Amerika werd het een top 3-hit waar Jump Around in ons land de twaalfde plek wist te bereiken.

De belangrijkste componenten van Jump Around vind je in Harlem Shuffle van Bob & Earl uit 1963. Ook Popeye van Chubby Checker, dat al een jaartje eerder verscheen, levert een belangrijke pianoloop. De typische gil is dan te vinden in Shoot Your Shot uit 1965 van Jr. Walker en de All-Stars. Daar dus en niet in Get Off van Prince.

Leuk? Veel meer over de oorsprong van Top 40-hits kun je vinden op originelehits.nl