Original: Marianneke

- Top 40 Original

 Drukwerk
Original: Marianneke

Drukwerk weet eind 1981 voor het eerst een Top 40-hit te scoren.

De Amsterdamse groep rond Harry Slinger gaat eind jaren ’70 van start als formatie die zich vooral op de linkerkant van het politieke spectrum bevindt. Ik Verveel Me Dood (In Amsterdam-Noord) is de eerste single voordat Je Loog Tegen Mij een eerste Top 40-hit weet te worden. Die single staat twee weken op nummer 1. Daarna worden ook Wat Dom en Schijn Een Lichtjee Op Mij de top 10 te bereiken.

In het voorjaar van 1983 wordt Marianneke de vierde top 10-hit van Drukwerk. Het nummer is oorspronkelijk geschreven door Hans Dorrestijn, in 1974, als De Keukenprinses. Dorresteijn was enkele jaren docent op het Wagenings Lyceum voordat hij aan de slag ging als tekstschrijver en cabaretier. De Keukenprinses is terug te vinden op het album Bofkont. Dorresteijn schrijft voor onder meer Joost Prinsen, Herman van Veen en Adèle Bloemendaal en staat bekend om een vaak wat sombere invalshoek.

Waar Dorresteijn in De Keukenprinses zingt over zijn eigen moeder stelt Slinger zijn geliefde centraal: Marianneke. Dat ze niet al te veel kan is niet belangrijk…

Wil je meer lezen over de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl