Original: Those Were The Days

- Top 40 Original

 Mary Hopkin
Original: Those Were The Days

Those Were The Days is één van de eerste releases op het platenlabel van The Beatles, Apple Music.

Op de single van Mary Hopkin prijkt het nummer Apple 2. Het eerste nummer is vergeven aan Frank Sinatra met The Lady Is A Champ. Ook verscheen Hey Jude bij Apple Music maar daar ontbrak die nummering nog. De keus voor Mary was niet zo vreemd nadat Paul McCartney was getipt over de zangeres. De winnares van de tv-talentenjacht Opportunity Knocks ging in de hitlijsten de strijd aan met The Beatles. Zo bleven The Beatles in de Amerikaanse hitlijst met Hey Jude de nummer 1 met Those Where The Days als nummer 2. In de Britse hitlijst was het Mary Hopkins die The Beatles van de eerste plek stootte. In de Nederlandse Top 40 strandde Those Were The Days op nummer 2. Hopkin zelf kwam een jaar later met Goodbye overigens alsnog op nummer 1.

De oorsprong van Those Were The Days vinden we in de jaren twintig in By The Long Road van Alexander Vertinsky of Tamara Tsereteli. Vertinsky, geboren in Kviv, was een groot en veelzijdig artiest die zelf zijn muziek componeerde maar ondertussen ook zong en acteerde. Buiten Rusland was hij ook in het Midden-Oosten en de Verenigde Staten bekend. Hij of Tsereteli maakte de eerste opname van By The Long Road. Gene Raskin zou verantwoordelijk zijn voor de vertaling. In 1958 zou het daadwerkelijk zijn opgenomen door Maria Schell voor de film The Brothers Karamazov. In de versie van Raskin is de tekst anders maar is de melodie behouden. De eerste release verschijnt in 1962 als het wordt uitgebracht door de folkgroep The Limeliters. Paul McCartney, die in 1966 een optreden van Gene Raskin ziet, besluit dat het nummer van Raskin geschikt is voor Hopkin.

Mary Hopkin trouwde in 1971 met producer Tony Visconti en besloot haar gezinsleven voorop te stellen. Wel zong ze nog, als Hobby Horse, het nummer Summertime Summertime in 1972 tot in de Top 40.

Leuk? Veel meer over de oorsprong van Top 40-hits lees je op originelehits.nl