Original: Waarom Fluister Ik Je Naam Nog

- Top 40 Original

 Benny Neyman
Original: Waarom Fluister Ik Je Naam Nog

Benny Neyman leverde een aantal Nederklassiekers af, waaronder zijn grootste hit Waarom Fluister Ik Je Naam Nog.

De zanger uit Maastricht is vooral bekend van hits als ‘K Weet Niet Hoe (1980) en Vrijgezel (1981). Opmerkelijk was het dat Waarom Fluister Ik Je Naam Nog in eerste instantie niet positief door de platenmaatschappij werd beoordeeld. Maar dat inzicht veranderde later.

De single van Neyman is in 1975 geschreven door Nikos Ignatiadis en werd op plaat gezet door Bessy Argyraki als An Anixis Tin Cardia Mau. De zangeres was in Griekenland een groots artiest en maakte furore in het pop- en schlagergenre. In 1977 stond ze met Pascalis, Marianna en Robert als gelegenheidskwartet op het podium tijdens het Eurovisiesongfestival. Haar nummer werd in 1985 een nummer 1-hit via Neyman.

Benny kocht tijdens een vakantie in Griekenland wat platen en besloot van een aantal een Nederlandstalige bewerking te maken. Zo ontstond Waarom Fluister Ik Je Naam Nog dat een plek kreeg op het album Het Zwarte Goud dat in de Hilversumse Wisseloord Studio werd opgenomen met Will Hoebee. Maar een single zou het niet worden. Dat moest en zou toen Blijf Vannacht Bij Mij Worden dat Henny Vrienten na zijn succes met Doe Maar had afgeleverd. Meer dan een Tipparade-notering werd het niet.

Willem van Kooten spoorde het team van Benny aan een nieuwe mix te maken van het Griekse nummer en alsnog bleek het een succes. Nikos Ignatiadis rook het succes en liet aan Hoebee en Neyman weten nog veel meer Griekse hits op zak te hebben. Het resulteerde zelfs in een compleet album met alleen nummers van Nikos. Ook werd Waarom Fluister Ik Je Naam Nog als Duitstalige single uitgebracht: Dann Ruf Ich Wieder Deinen Namen.

Veel meer over de oorsprong van Top 40-hits lees je op originelehits.nl.