Original: War

- Top 40 Original

 Bruce Springsteen
Original: War

In 1986 scoort Bruce Springsteen zijn zevende Top 40-hit met War dat aan het einde van het jaar tot nummer 5 weet te komen.

Norman Whitfield en Barrett Strong zijn succesvolle schrijvers bij Motown. In 1969 hebben ze de inspiratie voor War. Hoewel The Temptations het voor het eerst opnemen is de platenmaatschappij niet tevreden over het resultaat. De daadwerkelijke opname die werd uitgebracht is een stuk minder krachtig dan de versie die bekend werd. Dennis Edwards is de zanger op de uitgeklede en meer ingetogen versie. Uiteindelijk werd War niet verheven tot single maar kreeg het een bescheiden blekje op het album Psychedelic Shack.

Edwin Starr hoorde van al het gedoe rondom War en bood zich aan om het nummer zelf op te nemen. Norman Whitfield verbouwde het nummer zodat het beter paste bij het rauwe stemgeluid van Starr. Met de nieuwe versie sloot het aan bij alle gevoelens die leefden rond de oorlog in Vietnam. Zowel in de V.S. als in Canada werd het een nummer 1-hit. Hier bleef de uitvoering van Starr in 1970 steken op nummer 18. Wel werd hij later onderscheiden met een Grammy voor Best R&B Male Vocal.

Na Starr deden The Jam en Frankie Goes To Hollywood een poging het nummer nieuw leven in te blazen. Bruce Springsteen speelde het nummer op 27 september 1985 en plaatste die versie op het album Live 1975-1985. De tekst had hij toen nog niet in zijn hoofd maar las hij van een spiekbriefje dat hij op zijn arm had geplakt.

Wil je meer lezen over de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl