Originals: Aquarius

- Top 40 Original

 The 5th Dimension Party Animals
Originals: Aquarius

In 1995 maakten we kennis met de Party Animals dankzij het succes van Technohead.

Technohead maakte de track I Wanna Be A Hippy met de hulp van de jongens die later de Party Animals zouden vormen onder de bezielende leiding van (Jeroen) Flamman en (Jeff Porter) Abraxis. Na het succes met Have You Ever Been Mellow en Hava Naquila, ook covers, scoren ze in de zomer van 1996 een derde nummer 1-hit met Aquarius.

De oorsprong van dat nummer is te vinden in het tweeluik Aquarius/Let The Sunsgine In dat Company meenam uit de Broadcast-musical Hair. Gerome Ragni, James Rado en Galt MacDermot tekenden voor het schrijven van de nummers. De muziek stond synoniem voor de vrijheden die jongeren hadden bij het maken van hun eigen keuzes. Liefde, seks en vrede waren de drie motto’s waarmee het Amerikaanse oorlogsbeleid werd afgewezen door die generatie.

5th Dimension nam het nummer Aquarius ook op en dat bleek geen eenvoudige missie. De groep was al een tijdje actief en had in 1967 zelfs een Grammy Award weten binnen te slepen met de single Up-Up And Away waardoor ze een reputatie hoog te houden hadden. Ondanks de grote verschillen in toonhoogtes lukte het, vooral ook door het gebruik van veel instrumenten, het nummer op te nemen. Het werd opnieuw een Grammy-winnend nummer en in de Verenigde Staten een nummer 1-hit. In de Top 40 bereikte het nummer de 12e plaats.

Voor de Party Animals werd het niet alleen de derde Top 40-hit maar ook de derde nummer 1-hit. Net als Hava Naquila stond Aquarius drie weken op de eerste plaats.

Meer weten over de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl