Originals: Let Me Clear My Throat

- Top 40 Original

 DJ Kool
Originals: Let Me Clear My Throat

Half kuchend weet DJ Kool in 1997 de zevende plaats te bereiken met Let Me Clear My Throat.

 Achter de naam van DJ Kool gaat John W Bowman schuil. Hij is sinds 1980 actief als dj en mc in de Go-go-scene. Als rapact verschenen er tussen 1990 en 1997 drie albums. De track bouwde hij rond verschillende samples en de single zoals wij die kennen werd opgenomen in de Bahama Bay Club in Philadelphia.

De drums en saxofoon zijn naadloos te herleiden naar The 45 King en The 900 Number dat in 1987 verscheen. Origineel was dat nummer dan ook weer niet want The 45 King kreeg de inspiratie uit Unwind Yourself dat Marva Whitney in 1968 op plaat zette. Whitney was ook te vinden in het achtergrondkoor van James Brown. En laat DJ Kool nu ook naar James Brown verwijzen in zijn hit. Unwind Yourself werd in 1990 ook de belangrijkste component van Hear The Drummer (Get Wicked) van Chad Jackson die er mee op nummer 3 in de Top 40 kwam.

In 1974 verscheen Hollywood Swinging als track van Kool & The Gang. In die periode was de ‘jungle boogie’ sterk in opkomst en het nummer was niet alleen voorbestemd om door DJ Kool te worden gebruikt; ook Mase en Redhead KIngpin wisten het te vinden. Jamiroquai gebruikte het zelfs als cover en dat resulteerde in 2004 zelfs tot een samenwerking. Ook Nile Rodgers refereerde aan het nummer als inspiratiebron voor Good Times.

In Let Me Clear My Throat zijn ook nog twee verwijzingen te horen; zo krijgen de Beastie Boys (The New Style) en Run DMC (… Now Peter Piper…) een knipoog.

Wil je meer weten over de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl