Originals: Liefde Voor Muziek

- Top 40 Original

 Raymond Van Het Groenewoud
Originals: Liefde Voor Muziek

Na bescheiden hits als J’Veux De L’Amour en Chachacha kwam in 1991 het grote succes voor Raymond Van Het Groenewoud.

Het nummer is een ode aan de muziek uit de film Blues Brothers en een knipoog naar James Brown die in de film vol passie als dominee een gospelceremonie leidde. De oorsprong van Liefde Voor Muziek ligt in Let Us All Go Back To The Old Landmark van Edna Gallmon Cooke uit 1950. De Amerikaanse gospelzangeres was geraakt door Willie Mae Ford Smith en bracht haar muziek sinds eind jaren ’40 uit bij Nashboro Recording Label. De meest bekende nummers van Edna bevatten naast zang ook gesproken poëzie en woord en daarmee was ze ook een bescheiden grondlegger van de rapmuziek.

In 1950 is Let Us All Go Back To The Old Landmark één van haar eerste releases. In het intro spreekt ze over ‘the old rugged cross of Calvary’, waarmee ze het ‘landmark’ definieert als het kruis van Christus.

De Blues Brothers, waarin Jake en Elwood Blues hun muzikale groep bij elkaar brengen, geven een benefietconcert om geld in te zamelen voor een weeshuis. Jake bedenkt dat idee voor een concert tijdens een kerkdienst waar James Brown de voorganger is. Die brengt dan het nummer van Edna Gallmon Cooke.

Raymond Van Het Groenewoud kende een flinke reputatie op het podium en de zelfverklaarde filosoof, tekstschrijver en clown was te zien op festivals als Torhout/Werchter en Pinkpop. In Nederland en België belandde Liefde Voor Muziek op nummer 1.

Wil je meer weten van de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl