Top 40 Original: Mandy

- Top 40 Original

 Barry Manilow
Top 40 Original: Mandy

Deze week in de Top 40 Original eens geen hit maar een heuse klassieker.

Mandy is de eerste single van Barry Manilow II, het tweede album van de zanger. Hij scoorde er een Amerikaanse nummer 1-hit mee en ook in Zuid-Afrika en Australië was het een dikke hit. Nederland liet het nummer destijds compleet liggen want pas in 1978 zou de zanger met Copacabana (At The Copa) worden gewaardeerd met een hit. Toch belandde Mandy in de bak met klassiekers want inmiddels is het voor menigeen een bekend nummer.

Oorspronkelijk ging het nummer niet over Mandy maar Brandy. Althans… zo maakte Scott English het in 1971. Een jaar later verscheen ook Brandy (You’re A Fine Girl) van Looking Glass en om alle verwarring rond de nummers weg te krijgen werd de B een M en dus Mandy. Terug naar Scott English want zijn Brandy werd een Britse top 20-hit en ook Australië pikte het nummer op. Scott zelf was succesvoller als schrijver van nummers voor Eric Burden (Help Me Girl) en Jeff Beck (Hi Ho Silverlining).

Waar Mandy (of zo je wilt… Brandy) over gaat is lange tijd onduidelijk gebleven. Zo gingen de geruchten dat het over een hond ging. Dat werd veroorzaakt door een geïrriteerde Scott English die geen zin had in vragen van een verslaggever en Brandy dus maar als hond bestempelde.

Veel meer over de oorsprong van nummers check je op originelehits.nl