Vandaag: de eerste uitzending van Countdown

- Vandaag

 Vandaag Vandaag Vandaag Vandaag Countdown All Star Band Massada Henk Temming Petula Clark Dolly Dots Golden Earring The Nits Normaal Loïs Lane ((NLD)) The Move Jerney Kaagman Earth & Fire Nena Kim Wilde Daryl Hall Fredericks Goldman Jones MC Lyte
Countdown

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Veronica zendt de eerste aflevering uit van het muziekprogramma Countdown.

Op 11 oktober 1978 presenteert Lex Harding de eerste aflevering uit van Countdown. Het popprogramma duurt een halfuur en wordt om half negen door Veronica uitgezonden op Nederland 2. Veronica had in 1976 en 1977 al twee eindejaarsshows gemaakt onder de titel Countdown, maar vanaf nu heeft de omroep zijn eigen driewekelijkse popprogramma, dat vanaf maart 1979 zelfs wekelijks te zien is. Daarmee wordt Countdown de eerste serieuze concurrent van AVRO’s Toppop. Het voornaamste verschil met Toppop is dat Countdown een wat stoerder en jonger imago heeft en meer aandacht besteedt aan livemuziek en reportages. Zo is in de eerste aflevering een special rond de groep Massada te zien. Afleveringen van Countdown trekken gemiddeld twee miljoen kijkers.

Countdown wordt opgenomen in studio Concordia in Bussum, maar er vinden ook geregeld opnames van concerten op locatie plaats. Door de jaren heen wordt het programma gepresenteerd door onder andere Erik de Zwart, Adam Curry, Simone Walraven, Jeroen van Inkel, Wessel van Diepen en Rob Stenders. In 1993 stopt het programma op de Nederlandse televisie. Het programma heeft dan inmiddels veel concurrentie gekregen van MTV en andere clipzenders. In verschillende andere landen is een Europese variant van Countdown dan nog wel op televisie te zien.

In het voorjaar van 1989 wordt het tienjarig bestaan van Countdown gevierd. Speciaal voor deze gelegenheid schrijven Henk Temming en Sander van Herk, samen met popjournalist en Countdown-redacteur Kees Baars, het nummer Countdown op de melodie van Petula Clarks hit Downtown. Het nummer wordt opgenomen door de gelegenheidsformatie Count Down All Star Band, waaraan onder andere leden van de Dolly Dots, de Golden Earring, The Nits, Normaal en Loïs Lane meewerken. In maart 1989 bereikt het nummer de veertiende plaats van de Nederlandse Top 40.

Dit gebeurde er nog meer op 11 oktober
1967: Rockband The Move verliest een rechtszaak van de  Britse premier Harold Wilson. The Move had ter promotie van hun single Flowers In The Rain een briefkaart uitgegeven, met daarop een cartoon waarin de premier naakt in bed met zijn secretaresse werd afgebeeld. Daarop had Wilson de band aangeklaagd wegens laster.
1969: In het Friese dorpje Irnsum treedt Jerney Kaagman voor het eerst op als zangeres van de groep Earth & Fire. Zij vervangt zangeres Manuela Berloth, die twee maanden later trouwt en kort daarna naar Amerika verhuist. In januari 1970 scoort Earth & Fire zijn eerste hit met Seasons.
2016: Ter gelegenheid van de verjaardag van de Britse koningin wordt Rod Steward geridderd.

Vandaag geboren:
1948 - Daryl Hall, Daryl Hall & John Oates
1950 - Andrew Woolfork, Earth, Wind & Fire
1957 - Chris Joyce, Simply Red
1961 - Neville Henry, The Blow Monkeys
1970 - Lamond Hawkins, Wu-Tang Clan
1983 - The Flexican, Flinke Namen
1991 - Jack Garratt,
1991 - Alida,

1992 - Cardi B,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Bloody Mary- Tom & Dick (Philips), 3 weken op nummer 1
1975 - 1 (1) Guus- Alexander Curly (Negram), 2 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) One Day I'll Fly Away- Randy Crawford (Warner), 2 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) The Final Countdown- Europe (Epic), 3 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Something About The Way You Look Tonight / Candle In The Wind 1997- Elton John (Rocket), 3 weken op nummer 1
2003 - 1 (3) Anyplace, Anywhere, Anytime- Nena & Kim Wilde (WEA), 1 week op nummer 1
2008 - 1 (1) Viva La Vida- Coldplay (Parlophone), 2 weken op nummer 1
2014 - 1 (1) Blame- Calvin Harris feat. John Newman (Columbia), 2 weken op nummer 1