Vandaag: de Zangeres Zonder Naam krijgt intellectuele erkenning

- Vandaag

 De Zangeres Zonder Naam Astrid Nijgh Def Leppard Dave Berry R. Kelly The Selecter Dianne Reeves
Zangeres Zonder Naam

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: schrijver Gerard Reve uit zich als bewonderaar van de Zangeres Zonder Naam.

In de Allerheiligste Hartkerk in Amsterdam wordt op 23 oktober 1969 schrijver Gerard Reve gehuldigd, omdat hij onlangs de P.C. Hooft-prijs heeft gewonnen. Net als de locatie mocht Reve ook de muzikale begeleiding uitkiezen. Naast bas-bariton Herman Schey bestaat die uit de Zangeres Zonder Naam. Dit is een opmerkelijk keuze, omdat de intelligentsia vaak nogal minachtend neerkijkt op het volkse repertoire van de Zangeres.

De huldiging wordt rechtstreeks door de VPRO op Nederland 1 uitgezonden. In het programma wordt Reve anderhalf uur lang geïnterviewd door journalist Hans Keller, die de schrijver uiteraard ook vraagt waarom hij de Zangeres Zonder Naam heeft uitgenodigd. In zijn antwoord beklaagt Reve zich erover dat de ‘pseudo-intellectuelen’ die werkzaam zijn bij de omroep, haar repertoire elf jaar lang geboycot hebben, omdat het niet mooi en hoogstaand en geen kunst zou zijn. Hij besluit met: “Ik vind het heerlijk om haar te horen. Ik ben haar dankbaar, omdat ik wat zij zingt, mooi vind.” Na deze woorden zingt de Zangeres Zonder Naam haar nummer De Vlieger.

De Zangeres Zonder Naam zegt in een interview na het optreden dat ze erg gevleid was na haar uitnodiging. Over haar eerste ontmoeting met de schrijver zegt ze: “Hij heeft het hart op de tong, net zoals ik. We hebben iets gemeen. Hij is eerlijk als hij praat. Ik ook. Ik denk dat hij daarom zo ontroerd was, toen hij vanmiddag met me kennismaakte. Ik ga gauw eens iets van hem lezen.”

Na haar optreden bij Reve ontstaat er onder kunstenaars meer waardering voor het repertoire van de Zangeres Zonder Naam, hoewel veel van hen het nog altijd als camp beschouwen. De hernieuwde belangstelling zorgt voor een opleving van haar carrière. Begin jaren 70 scoort ze drie top 10-hits: Het Soldaatje (De Vier Raadsels), Mandolinen In Nicosia en De Bruid. De wederzijdse bewondering tussen Gerard Reve en de Zangeres Zonder Naam is altijd groot geweest. In 1979 wordt ze gevraagd om een rol te spelen in de verfilming van Reves boek Lieve Jongens. Die eer laat ze over aan Astrid Nijgh, maar tijdens de boekenweek van 1980 zingt de Zangeres Zonder Naam wel een speciale ode aan de schrijver: Lieve Gerard.

Op 23 oktober 1998, precies 29 jaar na haar optreden voor Gerard Reve, overlijdt Mary Servaes, zoals de Zangeres Zonder Naam in het echt heet, op 79-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Dit gebeurde er nog meer op 23 oktober
1995: Def Leppard geeft op één dag op drie verschillende continenten een concert. De Britse band begint met een optreden in de Marokkaanse stad Tanger. Daarna vliegt de groep naar Londen en na het concert aldaar vliegen ze de Atlantische oceaan over om die avond in het Canadese Vancouver te spelen. Met deze prestatie bereikt Def Leppard het Guinness Book Of Records.
2001: Het Amerikaanse bedrijf Apple lanceert de iPod. Het eerste model van deze draagbare mp3-speler heeft een harde schijf van 5 gigabyte, waarop men gemiddeld duizend muzieknummers kwijt kan. Hoewel er meerdere aanbieders van mp3-spelers op de markt zijn, wordt de iPod het populairst. Door de jaren heen worden er wereldwijd zo’n 350 miljoen verkocht.
2015: Jamie Lawson komt op de eerste plek van de Britse albumlijst. Hij was de eerste artiest die tekende bij het label Gingerbread Man, het nieuwe bedrijf van Ed Sheeran

Vandaag geboren:
1937- Yvonne Staples, bij overlijden 80 jaar, The Staples Singers
1940 - Fred Marsden, bij overlijden 66 jaar, Gerry & The Pacemakers
1943 - Billy Talbot, Crazy Horse
1949 - Michael Burston, bij overlijden 61 jaar, Motörhead
1953 - Pauline Black, The Selecter
1956 - Dianne Reeves,
1963 - Michael Mertens, Propaganda
1964 - Robert Trujillo, Metallica
1972 - Dhany,
1985 - Miguel,

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (4) This Strange Effect- Dave Berry (Decca), 1 week op nummer 1
1971 - 1 (1) Soldiers Who Want To Be Heroes- Rod McKuen (Warner), 4 weken op nummer 1
1976 - 1 (1) Mon Amour- BZN (Negram), 3 weken op nummer 1
1982 - 1 (1) Private Investigations- Dire Straits (Vertigo), 4 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) It Keeps Rainin' (Tears From My Eyes)- Bitty McLean (Dureco), 2 weken op nummer 1
1999 - 1 (9) If I Could Turn Back The Hands Of Time- R. Kelly (Jive), 1 week op nummer 1
2004 - 1 (2) Wat Zou Je Doen - Live In De Kuip- Marco Borsato & Ali B (Universal), 3 weken op nummer 1
2010 - 1 (1) Just The Way You Are- Bruno Mars (Elektra), 2 weken op nummer 1
2021 - 1 (--) Easy On Me- Adele (Columbia), 1 week op nummer 1