Vandaag: Duncan Laurence wint songfestival

- Vandaag

 Vandaag Anouk Vandaag Timmy T Vandaag Captain Jack Vandaag Brainpower Vandaag Erik Hulzebosch Michael Jackson Albert Hammond The Guess Who Tavares Enigma The Housemartins Sandra Abel
Duncan Laurence

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de winst van Duncan Laurence

Een bijzonder moment voor Duncan Laurence die alle verwachtingen waar weet te maken op het Eurovisiesongfestival. De Nederlander moest als twaalfde het podium op om de strijd met de 25 andere finalisten aan te gaan. Zijn optreden werd door de vakjury’s gewaardeerd met een derde plaats achter Zweden en Noord Macedonië. Zes vakjury’s gaven Nederland de maximale score van 12 punten. De publieksstemmen gaven de doorslag voor de winst van Duncan Laurence. De Nederlander wist zowel Italië, dat als tweede eindigde, als ook Rusland te overtreffen. In de zinderende slotminuten was alleen Zweden nog kanshebber op de eindzege maar de inzending van John Lundvik eindigde uiteindelijk als zesde.

Teach-In was in 1975 in Stockholm de vorige Nederlandse winnaar met Ding-A-Dong. “Dit is niet te beschrijven. Mijn droom is uitgekomen en het lijkt onwerkelijk”, zo vertelt hij na afloop tijdens de persconferentie. “Het blijft het Eurovisiesongfestival en alles is mogelijk. Het kan altijd alle kanten op en gelukkig zijn alle voorspellingen uitgekomen. Dit is de kroon op al het harde werk.” 4,4 miljoen mensen keken naar de finale van het Eurovisiesongfestival.

In 2004 veranderde de opzet van het Eurovisiesongfestival. Door het toegenomen aantal deelnemende landen moesten de inzendingen zich via de halve finale kwalificeren voor de finale. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië kregen een directe finaleplaats, als dank voor hun financiële bijdrage aan het evenement. Tevens was het gastland vrijgesteld van de halve finale. De eerste Nederlandse inzending die te maken kreeg met de nieuwe opzet, was Re-union. Het duo bereikte in de halve finale de top 10 met Without You, maar eindigde in de finale slechts op #20. 

Sindsdien heerste er een serieuze finalevloek voor Nederland. Glennis Grace, Treble, Edsilia Rombley, Hind, de Toppers, Sieneke, 3JS en Joan Franka wisten achtereenvolgens niet de finale van het Eurovisiesongfestival te bereiken. Het afbreukrisico voor Nederlandse acts was derhalve groot. Toch durfde Anouk het aan om Nederland in 2013 te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Met het lied Birds moest de finalevloek na negen jaar eindelijk doorbroken worden. En dat is haar gelukt! 

Met Birds trad zij op 14 mei 2013 op tijdens de eerste halve finale. Daarin eindigt de Haagse rockster op de zesde plaats en dus staat Anouk op 18 mei 2013 in de finale van het Eurovisiesongfestival. Daarin behaalt Anouk de negende plaats. De finale wordt gewonnen door de Deense inzending Only Teardrops van Emmelie De Forest. Niet veel later ontstaat er enige commotie rondom het lied, omdat de intro veel weg heeft van de intro van I Surrender van de Nederlandse groep K-Otic uit 2002. Bart Voncken van K-Otic vermoedt echter niet dat er sprakte is van plagiaat. 

Anouk lijkt voor andere bewezen Nederlandse artiesten de deuren naar deelname aan het Eurovisiesongfestival te hebben geopend. In 2014 behalen The Common Linnets (bestaande uit Ilse DeLange en Waylon) zelfs de tweede plaats met Calm After The Storm. De deelname van Trijntje Oosterhuis in 2015 loopt echter uit op een fiasco, want haar inzending Walk Along strandt in de halve finale. In 2016 is Nederlnad weer van de partij in de finale. Slow Down van Douwe Bob bereikt plaats 11.. Op die plek eindigt Og3ne in 2017 ook waar Waylon in 2018 strandt op plek 18. 

Dit gebeurde er nog meer op 18 mei
1970:
Melanie zegt een concert in Limburg af wegens ziekte. Organisator Jan Smeets bedenkt als oplossing een festival waar meerdere Nederlandse bands optreden. Het festival krijgt de naam Pinkpop. Tegenwoordig is Pinkpop het oudste en bekendste festival van Nederland.
1980: Ian Curtis, zanger van de Britse post-punkband Joy Division, pleegt op 23-jarige leeftijd zelfmoord. Curtis leed aan epilepsie en had een moeilijk huwelijk, waardoor hij depressies kreeg. Uiteindelijk hangt hij zichzelf op zijn keuken.
1991: Timmy T stijgt naar de eerste plaats met One More Try. Deze popplaat staat twee weken op de koppositie. Hierna scoort de Amerikaan nog een hitje met Paradise, maar daarna is het afgelopen met zijn carrière.
1996: Nadat Captain Jack begin 1996 een nummer 1-hit scoorde met Captain Jack, bereikt opvolger Drill Instructor eveneens de koppositie. Daar blijft de Duitse act drie weken staan. Het is de laatste nummer 1-hit voor Captain Jack.
2002: Brainpower scoort een nummer 1-hit met Dansplaat. Na Def Rhymz is hij de eerste serieuze Nederlandstalige rapper die op nummer 1 staat in de Top 40.
2007: Marathonschaatser Erik Hulzebosch wint de finale van So You Wannabe A Popstar?. Zijn hit Extase ...Zonder Jou behaalt later in 2007 de zevende plaats. Deze positie blijkt ook de piek te zijn voor acteur Sascha Visser, die met Ik Wil Met Je Mee verliezend finalist is.
2010: Spotify heeft een overeenkomst bereikt met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Hierdoor is streamingdienst verkrijgbaar in Nederland. De gebruikers kunnen meer dan 8 miljoen tracks beluisteren vanuit hun computer of telefoon.
2014: De vijf jaar geleden overleden Michael Jackson treedt op tijdens de uitreiking van de Billboard met het nummer Slave To The Rhythm van zijn postuum uitgebrachte album Xscape. Hij wordt op het podium geprojecteerd als een soort hologram.
2016: Uit cijfers van Spotify blijkt dat Drake de meest gestreamde artiest ooit is geworden. Met 3,2 miljard klikken passeert hij op dat moment Justin Bieber. Ed Sheeran staat met 2,1 miljard streams op de derde plek.

Vandaag geboren:
1912 - Perry Como, bij overlijden 88 jaar,
1944 - Albert Hammond, The Family Dogg
1948 - Feliciano Tavares, Tavares
1949 - George Weyman, Edison Lighthouse
1949 - Rick Wakeman, Yes
1949 - William Wallace, The Guess Who
1950 - Mark Mothersbaugh, Devo
1962 - Sandra,
1964 - Ferry Ridderhof, Doop
1969 - Martika,
1971 - Annikafiore,
1975 - Princessa,
1975 - Jack Johnson,
1978 - Emiel Drost, Abel
2001 - Kes,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Congratulations- Cliff Richard (Columbia), 4 weken op nummer 1
1974 - 1 (1) Be My Day- The Cats (EMI), 5 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) We Are The World- USA for Africa (CBS), 5 weken op nummer 1
1991 - 1 (2) One More Try- Timmy T (Pump), 1 week op nummer 1
1996 - 1 (2) Drill Instructor- Captain Jack (CDL), 1 week op nummer 1
2002 - 1 (3) Dansplaat- Brainpower (Pias), 1 week op nummer 1
2013 - 1 (1) Blurred Lines- Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell (Star Trak), 5 weken op nummer 1
2019 - 1 (3) Arcade- Duncan Laurence (Spark), 1 week op nummer 1