Vandaag: Freddie Mercury geëerd

- Vandaag

 Queen Freddie Mercury The Cats USA For Africa Small Faces The Radios BZN Carola Smit Henk Elsink Luther Vandross Richenel Yves Larock Waylon The Common Linnets Krezip Jacqueline Govaert
Freddie Mercury

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland.. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: The Freddie Mercury Tribute Concert for Aids Awareness.

Op 24 november 1991 werd een zwarte bladzijde geschreven in de geschiedenis van de popmuziek. Freddie Mercury, de zanger die Queen groot maakte met zijn indrukwekkende stemgeluid en zijn extravagante persoonlijkheid, blies zijn laatste adem uit. De wereld hield zijn adem in van schrik. Slechts 24 uur eerder maakte hij zijn lijden aan aids wereldkundig. De overige bandleden van Queen namen vervolgens in samenwerking met hun manager Jim Beach om een concert te organiseren, deels als eerbetoon aan Freddie Mercury zelf, deels om het bewustzijn van de ernst van aids te verspreiden en geld in te zamelen voor de bestrijding van de ziekte. 

Op 12 februari 1992 vond de twaalfde editie van de Brit Awards plaats. These Are The Days Of Our Lives van Queen (dat vlak na de dood van Mercury werd uitgebracht) werd verkozen tot beste single en Freddie Mercury won postuum een oeuvreprijs. Tijdens het evenement maakten Queen-gitarist Brian May en -drummer Roger Taylor bekend dat The Freddie Mercury Tribute Concert For Aids Awareness gepland staat op 20 april 1992 en plaats zal vinden in het Wembley Stadium in Londen. In het stadion is plek voor 72.000 man. De immense populariteit van Freddie Mercury blijkt uit het feit dat alle kaartjes binnen drie uur werden uitverkocht, voordat er ook maar één act was aangekondigd! 

Uiteindelijk werden tientallen grootheden gestrikt voor de hommage aan Mercury. Het eerste deel van het Tribute Concert bestaat uit enkele miniconcerten van artiesten en bands die zijn geïnspireerd door Queen, waaronder Metallica, Extreme, U2 en Guns N' Roses. Laatstgenoemde band brengt een cover van Knockin' On Heaven's Door van Bob Dylan ten gehore. Dit optreden wordt uiteindelijk uitgebracht op single en bereikt in de zomer van 1992 de eerste plaats. Het eerste deel wordt afgesloten met een speech van actrice Elizabeth Taylor. 

Tijdens het tweede deel doen de overige leden van Queen (Brian May, Roger Taylor en John Deacon) mee. Lisa Stansfield laat van zich spreken door als huisvrouw verkleed en met een stofzuiger aan haar zijde het podium op te komen en I Want To Break Free te zingen, als eerbetoon aan de videoclip van de hit. David Bowie zingt Under Pressure, de nummer 1-hit die hij in 1981 met Queen scoorde. Het is de eerste (en laatste) keer dat Bowie en Queen dit lied hebben gespeeld voor publiek. Daarna zingt George Michael de klassieker Somebody To Love. Deze versie komt in 1993 uit op single en bereikt de vijfde plaats. 

De opbrengst van het concert gaat naar The Mercury Phoenix Trust, een trust die aids probeert te bestrijden. De trustees zijn Brian May en Roger Taylor van Queen, Freddie Mercury's ex-vriendin Mary Austin en Jim Beach, de manager van Queen. 

Dit gebeurde er nog meer op 20 april
1935: In Amerika is Your Hit Parade de eerste hitparade die op de radio wordt uitgezonden. Een groot verschil met hedendaagde hitparades is verder dat niet de uitvoering centraal staat, maar de compositie. Het programma gaat uiteindelijk ten onder aan de revolutie van rock-‘n-roll, waar juist de uitvoering van het nummer centraal staat.
1974: The Cats stijgen naar de eerste plaats met Be My Day. Na Lea, Why, Marian en Where Have I Been Wrong is het de vijfde nummer 1-hit voor de Volendamse groep. 
1985: USA For Africa scoort een nummer 1-hit met We Are The World. USA For Africa is een verzameling Amerikaanse artiesten die aandacht vraagt voor hongersnood in Afrika. We Are The World is geschreven door Lionel Richie en Michael Jackson. De plaat staat zes weken op #1 en wordt de grootste hit van 1985.
1987: De 23-jarige BZN-zangeres Carola Smit wordt getroffen door een herseninfarct. Hierna moet ze enkele maanden rust nemen en revalideren. Vanaf september 1987 treedt Carola weer met haar band op.
1991: Steve Marriott is op 44-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend als leadzanger en -gitarist van The Small Faces, waarmee hij tussen 1971 en 1973 drie nummer 1-hits scoorde. Een door een brandende sigaret veroorzaakte brand in het huis waarin hij zich bevond, lag waarschijnlijk ten grondslag aan zijn overlijden.
2000: Robert Mosuse is overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Hij liep de ziekte op in 1990. Drie jaar daarna scoorde hij als lid van The Radios een nummer 3-hit met She Goes Nana. Hij was zanger en percussionist in de popgroep. Robert Mosuse is slechts 30 jaar geworden. 
2018: Avicii overlijdt op 28-jarige leeftijd. 

Vandaag geboren:
1935 - Henk Elsink, bij overlijden 81 jaar,
1945 - Jimmy Winston, Small Faces
1946 - Jan Ten Hoopen,
1948 - Craig Frost, Grand Funk
1950 - Michel Van Dijk, Alquin
1951 - Luther Vandross, bij overlijden 54 jaar,
1957 - Richenel, bij overlijden 62 jaar,
1968 - Ron Carroll,
1972 - Froukje de Both, Costa
1972 - Niklas Gustavsson,
1975 - Killer Mike,
1979 - Laurell,
1980 - Waylon, The Common Linnets
1982 - Jacqueline Govaert, Krezip
1983 - Sebastian Ingrosso, Axwell ^ Ingrosso | Swedish House Mafia

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Cinderella Rockefella- Esther and Abi Ofarim (Philips), 4 weken op nummer 1
1974 - 1 (3) Be My Day- The Cats (EMI), 1 week op nummer 1
1985 - 1 (3) We Are The World- USA for Africa (CBS), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (1) Joyride- Roxette (EMI), 2 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) Captain Jack- Captain Jack (CDL), 4 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Like A Prayer- Mad'House (Digidance), 2 weken op nummer 1
2013 - 1 (8) Blurred Lines- Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell (Star Trak), 1 week op nummer 1
2019 - 1 (2) Con Calma- Daddy Yankee feat. Snow (El Cartel), 1 week op nummer 1