Vandaag: Helmut Lotti goes classic

- Vandaag

 Helmut Lotti The Doors Jefferson Airplane Uriah Heep Golden Earring Jaki Graham Maggie Reilly Gebroeders Ko
Vandaag: Helmut Lotti goes classic

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: klassiek repertoire bezorgt de Vlaamse zanger Helmot Lotti wereldfaam.

Op 15 september 1995 geeft Helmut Lotti in de Elisabethzaal in Antwerpen een optreden, begeleid door het Golden Symphonic Orchestra. Hoewel Lotti na zijn Nederlandse Soundmixshow-deelname in 1989 aanvankelijk in het Nederlands en Engels zong, is hij nu overgeschakeld op licht-klassieke werken in verschillende talen. Naast bekende stukken als ‘O Sole Mio, Caruso en La Donna E Mobile zingt hij ook minder bekende werken.

Het concert wordt opgenomen en verschijnt onder de naam Helmut Lotti Goes Classic op cd. Het is direct een groot succes in Vlaanderen en begin 1996 gaat ook Nederland overstag. In februari bereikt het album net als in Vlaanderen de eerste plaats van de Album Top 100. De single Funiculi Funicula haalt die maand de 24e plaats in de Top 40 en is Lotti’s enige hit in Nederland. Funiculi Funicula is een Napolitaanse klassieker die werd geschreven in 1880. Het lied gaat over een kabeltrein (funiculare in het Napolitaans) en werd geschreven naar aanleiding van de opening van de eerste kabelspoorweg op de vulkaan Vesuvius.

In Vlaanderen scoort Helmut Lotti zijn grootste hit in 1996 met het nummer Tiritomba, afkomstig van het album Helmut Lotti Goes Classic II. In Nederland blijft dat nummer echter hangen in de Tipparade. Lotti heeft de smaak te pakken en er volgen nog een paar klassieke albums die allemaal grote hits worden. In Vlaanderen bereiken al zijn klassieke albums de eerste plaats van de albumlijst. In deze periode wordt hij ook in het buitenland ontdekt. Vanaf 1999 neemt Lotti ook albums op met andere muziekstijlen zoals Afrikaans, Latino, Russisch en crooners. Volgens zijn website heeft Helmut Lotti wereldwijd meer dan 13 miljoen albums verkocht.

Dit gebeurde er nog meer op 15 september
1968: In het Concertgebouw in Amsterdam geven The Doors hun eerste optreden in Nederland, maar zonder zanger Jim Morrison. Nochtans heeft hij even op het podium gestaan. Voor het optreden van The Doors trad Jefferson Airplane op en Jim Morrision heeft zo’n vijf minuten met die groep mee staan zingen en dansen. Daarna stortte hij in en werd hij afgevoerd naar het Wilhelmina Gasthuis.
1974: Tijdens een optreden van Uriah Heep in Dallas wordt bassist Gary Thain op het podium geëlektrocuteerd. Hij krijgt een stroomstoot als hij tijdens het nummer July Morning aan zijn versterker zit. Hij wordt met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht en overleeft het ongeluk. Een jaar later overlijdt hij echter op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne.
2019: In zijn appartement in New York wordt Ric Ocasek, zanger bij The Cars, dood gevonden. Ocasek werd 75 jaar.

Vandaag geboren:
1956 - Jaki Graham,
1959 - Kay Gee, Naughty By Nature
1960 - Mitch Dorge, Crash Test Dummies
1964 - Ton Koopmans, Gebroeders Ko
1976 - Paul Thomson, Franz Ferdinand
1978 - Zach Filkins, OneRepublic
1986 - Rømans,

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (2) Radar Love- Golden Earring (Polydor), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (1) Quiereme Mucho- Julio Iglesias (CBS), 3 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) Careless Whisper- George Michael (Epic), 2 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) I've Been Thinking About You- Londonbeat (Anxious), 2 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) Fallin'- Alicia Keys (J Records), 2 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Relax Take It Easy- Mika (Casablanca), 4 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Reckoning Song / One Day - Wankelmut RMX- Asaf Avidan (Columbia), 4 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) Shotgun- George Ezra (Sony), 2 weken op nummer 1