Vandaag: Michael Jackson vertoont Moonwalk

- Vandaag

 Michael Jackson John Lennon Yoko Ono Vicky Leandros René Froger Het Goede Doel The Black Crowes ZZ Top Bomfunk MC's Jan Smit Raffaëla Aretha Franklin Elton John Boney M. Patty Brard Luv' DHT
Vandaag: Michael Jackson vertoont Moonwalk

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het wereldberoemde optreden van Michael Jackson tijdens het jubileumconcert van Motown.

De platenmaatschappij Motown veranderde de popmuziek voorgoed. De unieke sound volgens het KISS-principe (Keep it simple, stupid) vormde de basis van grote successen van The Supremes, The Jackson 5, Stevie Wonder, The Commodores, The Four Tops, Marvin Gaye, The Temptations en vele andere artiesten. Op 25 maart 1983 viert Motown zijn 25-jarig jubileum. Phil Collins gaf reeds een ode aan Motown door de soulklassieker You Can't Hurry Love op zeer succesvolle wijze te coveren. Waar Motown geen rekening mee hield, is dat een moment tijdens het jubileumfeest weer een nieuw hoofdstuk in de popgeschiedenis zou schrijven. 

Eén van de genodigden is (uiteraard) Michael Jackson. In zijn vroege tienerjaren droeg hij in 1969 en 1970 in belangrijke mate bij aan de enorme successen die The Jackson 5 boekten. De geboeders Jackson scoorden Amerikaanse nummer 1-hits met I Want You Back, ABC, The Love You Save en I'll Be There. Daarnaast was hij op 14-jarige leeftijd wereldwijd in de hogere regionen van de hitlijsten te vinden met de gevoelige plaat Ben. In 1975 namen The Jackson 5 afscheid van Motown, maar Michael Jackson is uiteraard niet vergeten waar hij vandaan kwam en onder welke werkgever hij zijn eerste hits scoorde. 

Dus geeft hij acte de présence tijdens het jubileumconcert van Motown. Hij zingt daar zijn hit Billie Jean, die vrijwel overal ter wereld bij de bovenste drie eindigt. Tijdens dat optreden verbaast hij de hele wereld. De aanwezigen zijn getuige van de allereerste Moonwalk (achterwaarts loopje dat op een voorwaarts loopje lijkt) die Michael Jackson aan het publiek heeft getoond. Deze Moonwalk vormt één van de vele handelsmerken van de latere King of Pop en geeft de popmuziek in choreografische zin een nieuwe dimensie. 

Jackson maakte de Moonwalk bekend, maar heeft hem niet uitgevonden. Hij leerde de beweging, die eigenlijk 'backslide' heet, van Jeffrey Daniel van de groep Shalamar. Hij werkt eind jaren 80 ook mee als choreograaf aan de videoclips van Bad en Smooth Criminal. De backslide werd in de jaren 40 al uitgevoerd door tapdanser Bill Bailey en tien jaar daarvoor voerde de beroemde jazzzanger Cab Calloway al een gelijkaardige beweging uit tijdens optredens. 

Dit gebeurde er nog meer op 25 maart
1969: In het Amsterdam Hilton beginnen John Lennon en Yoko Ono aan hun eerste 'bed-in for peace'. Ze blijven een week in bed liggen om aandacht te vragen voor de vrede. Lennon en Ono zijn in het wit gekleed en achter hen op de ramen hangen de teksten Hair peace en Bed peace.
1972: De Griekse zangeres Vicky Leandros wint namens Luxemburg het Eurovisie Songfestival met het liedje Après Toi. Vier weken na het festival stijgt Vicky Leandros naar de eerste plaats. De Nederlandse inzending doet het dit jaar buitengewoon goed. Als Het Om De Liefde Gaat van Sandra & Andres wordt vierde.
1989: René Froger en Het Goede Doel scoren beiden hun enige nummer 1-hit met Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken. De Nederlandstalige klassieker, die in de volksmond Een Eigen Huis wordt genoemd, verblijft vier weken op de koppositie, boven onder meer Like A Prayer van Madonna.
1991: The Black Crowes worden ontslagen als openingsact voor ZZ Top tijdens hun Recycler World Tour. Voor hun optreden van vanavond in The Omni in Atlanta roept zanger Chris Robinson: “This is live rock ’n roll, brought to you commercial-free!”. Het management van ZZ Top, wiens concert door bierbrouwerij Miller is gesponsord, is niet gediend van de kritiek.
2000: Het Finse producersteam Bomfunk MC's stijgt naar de eerste plaats met Freestyler. Deze dancetrack staat vijf weken bovenaan. Daarna bereiken de Bomfunk MC's nog de dertiende plaats met B-Boys & Flygirls, maar ze zullen vooral herinnerd worden aan de hit Freestyler.
2005: De TROS zendt de eerste aflevering van Gewoon Jan Smit uit. Deze realitysoep laat de kijker het dagelijks leven van de zanger zien, die op deze manier opnieuw in de aandacht komt. Het themalied Vrienden Voor Het Leven wordt de eerste hit van de volwassen Jan Smit, die als Jantje Smit zeven weken op nummer 1 stond in 1997 met Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen.
2006: Raffaëla komt binnen op nummer 1 met Right Here Right Now, het lied waarmee ze de derde editie van Idols won. Na vijf weken wordt ze van de eerste plaats geknikkerd door Hips Don't Lie van Shakira en Wyclef Jean. Right Here Right Now is de enige Top 40-hit voor Raffaëla Paton.
2015: Zayn Malik stapt uit One Direction. “We zijn erg verdrietig”, zo laat de groep weten en werkt ondertussen aan een nieuw album als viertal.
2016: Justin Bieber wordt de eerste artiest ooit die op Vevo de grens van 10 miljard views weet te passeren. De Canadese zanger had zes jaar nodig om de magische grens te passeren.
2019: Op 76-jarige leeftijd overlijdt Scott Walker. Hij scoorde met de Walker Brothers in 1966 zijn grootste succes met The Sun Ain't Gonna Shine Anymore

Vandaag geboren:
1942 - Aretha Franklin, bij overlijden 76 jaar,
1943 - Kevin Kelley, bij overlijden 59 jaar, The Byrds
1947 - Elton John,
1947 - John Rowles,
1951 - Maizie Williams, Boney M.
1955 - Patty Brard, Luv'
1960 - Steve Norman, Spandau Ballet
1966 - Jeff Healey, bij overlijden 41 jaar,
1966 - Frank Ferrer, Guns n'Roses
1967 - Eddy Zoëy, K. Dootje
1967 - Frits Van Eerd, Fritske
1968 - Plavka,
1969 - Michael McKeegan, Therapy?
1969 - Cathy Dennis,
1975 - Barbara Straathof, , bij overlijden 41 jaar, 
1975 - Melanie Blatt, All Saints
1975 - Queen Ifrica,
1985 - Edmée, DHT ft Edmée
1988 - Big Sean,
1988 - Ryan Lewis, Macklemore & Ryan Lewis
1999 - Iann Dior,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) Strawberry Fields Forever / Penny Lane- The Beatles (Parlophone), 4 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Poppa Joe- Sweet (RCA), 3 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Denis- Blondie (Chrysalis), 2 weken op nummer 1
1989 - 1 (4) Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken- René Froger & Het Goede Doel (CNR), 1 week op nummer 1
1995 - 1 (1) Alice, Who The X Is Alice? (Living Next Door To Alice)- Gompie (RPC), 3 weken op nummer 1
2000 - 1 (2) Freestyler- Bomfunk MC's (Epidrome), 1 week op nummer 1
2006 - 1 (--) Right Here Right Now- Raffaëla (Zomba), 1 week op nummer 1
2017 - 1 (1) Shape Of You- Ed Sheeran (Asylum), 10 weken op nummer 1